13 Lis 2009, 22:59
Witam,
prawdopodobnie w przyszłym roku nadejdzie pora na zmianę samochodu, ale juz w tej chwili chciałbym zawęzić poszukiwania do jednego modelu. Będę chciał kupić któryś z poniższych modeli (używany oczywiście):
* BMW e46 320d (150KM) lub 330d (185KM)
* Audi A4 (B6) 1.9 TDi 131KM
* Seat Leon 1.9 TDI 130KM (silnik asz)
I teraz mój wybór będzie uzależniony od kilku czynników, o które chcę zapytać:
1. Koszt części. Chciałbym wiedzieć, które z tych trzech aut będzie mnie najwięcej kosztowało pod względem części, a które najmniej. Podejrzewam, że BMW powinno być najdroższe (Będziesz Miał Wydatki), ale czy rzeczywiscie Audi będzie dużo tańsze?
Siedziałem troche na stronie Foty, ale im dłużej tam jestem tym bardziej głupieję...
2. Wyciszenie w samochodzie. Tu podejrzewam, że Leon przegra, a jak w pozostałych. Lubię czasami "przycisnąć", ale nie lubię, jak jest głośno w samochodzie. Ponad to nie lubię głośnej pracy silnika, wiem, że to diesle, ale chodzi o ciszę w samochodzie, a nie na zewnątrz. A taką można wyeliminować.
3. Drgania na kierownicy i ogólnie "na karoserii". Podejrzewam, że Seat tu pewnie wypada najgorzej... A Audi czy BMW?
4. Ogólny komfort jazdy. Podejrzewam, że Seat również tu odpadnie - to bardziej sportowe auto, a nie limuzyna...
To chyba na razie tyle. Fakt, BMW serii 3 podoba mi sie najbardziej i na takie byłem zdecydowany jeszcze tydzień temu (poza tym dynamiczny i mocny silnik), ale znajomy mi trochę wyperswadował ten wybór twierdząc, że jest mało zamienników części, a jak są, to i tak bardzo drogie. A to niestety podwaja mi koszty utrzymania samochodu (tym bardziej, że diesel to wtryski, koło dwumasowe i turbina)...
Proszę przede wszystkim o pomoc osoby, które miały styczność z powyższymi modelami (lub którymś z nich) i znają je z praktyki, a nie tylko "na papierze".
Pozdrawiam.