Valvematic z dużym przebiegiem

22 Mar 2021, 00:09

Cześć, szukam auta do 30tys który będzie bezawaryjny wybrałem toyote auris 1.6 valvematic z tego co czytałem na tym forum jest to dobry wybór. Pytanie mam natomiast co do tej oferty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Czy sądzicie że taka cena przy tym przebiegu jest odpowiednia? Czy szukać aut z mniejszym przebiegiem (za 27tys zł są z przebiegiem 60-70tys).
Na co patrzeć przy przeglądaniu takich ofert aby odsiać te najgorsze?

Z góry dziękuje za pomoc
jakubL
Nowicjusz

22 Mar 2021, 07:22

Kupując używane auto liczy się stan techniczny. Zresztą 200k przy 11 letnim samochodzie to nic niezwykłego. Auto z linku spoko wygląda

Czy szukać aut z mniejszym przebiegiem (za 27tys zł są z przebiegiem 60-70tys).

A co mają pod maską? 1,33 dobry do yarisa albo aygo a nie aurisa. Do tego zwykle brak wyposażenia (w sumie to może i lepiej bo jakbyś automatyczną klimę przy tej mocy włączył to już w ogóle nie byłoby czym jechać)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Mar 2021, 09:44

W Aurisie najlepiej sprawdza się 1.6 Valvematic ale 1.33 też daje radę bo tu masz 100KM i 6 biegów do poruszania się po mieście a nawet w trasie do 120km/h spokojnie daje radę. Jeździłem parę razy Aurisem z tym mniejszym silnikiem i nie było źle. ale większy pali praktycznie tyle samo i ma 32KM więcej więc jest dużo lepiej.

Zwracać uwagę trzeba na olej na jakim jest eksploatowany silnik bo one nie lubią półsyntetyków i wiem że jak długo się lata na takim oleju to szybciej problemy pojawiają się np. przy kole zmiennych faz rozrządu. Jednak jak silniki są eksploatowane na pełnym syntetyku ze specyfikacją jaką zaleca producent to wiem że przy Valvematic przebieg 200tkm nie robi na silniku jakiegoś większego znaczenia :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Mar 2021, 12:13

Patrząc na tytuł spodziewałem się co najmniej 3 z przodu. Normalny przebieg, auto z linku ładne
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Mar 2021, 12:18

Na wszelki wypadek szukałbym 1,6/1,8 albo hybrydy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

22 Mar 2021, 17:34

dla 1.6 198 000km jeżeli jest oryginalny to żaden przebieg.
Ja nie wiem gdzie sieją takich kupujących ...jak zobaczy 2 z przodu a o zgrozo 3 to tak jakby diabła zobaczył.
Nie sądzę że różnica 2-3 tys to różnica 130 000km.
Albo te kilometry i ta cena ale auto było walone. To tak.

Aczkolwiek dzisiaj już klienci sami przechodzą siebie , pyta o diesla1.6hdi , ma 150 000km i pyta dlaczego taki duży przebieg. :lol:
Chyba wyprowadzam się do innego kraju :lol:
Ostatnio edytowany przez andrewb25, 22 Mar 2021, 17:38, edytowano w sumie 1 raz
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Mar 2021, 17:38

Na autach się nie znam dlatego zajrzałem na to forum, w mojej okolicy są dwa ogłoszenia i właśnie pierwsze to to z przebiegiem 200k drugie zaledwie 40k [link do oferty na Olx wygasł]
I to mnie całkowicie zdziwiło bo różnica w cenie jest bardzo mała. Już się umówiłem na sobotę z mechanikiem i sprzedającym tego auta z przebiegiem 200k zobaczymy co z tego wyjdzie.
jakubL
Nowicjusz

22 Mar 2021, 17:40

ja nie mówię żeby nie brać jak jest mały przebieg i jest dobre.
No ale tez nie za wszelką cenę tylko przebieg...bo już znam 2 moich klientów którzy kupili w polsce auta , z przebiegami 50-80 tys i oddawali szybciej jak kupowali , bo silniki padliny w obu przypadkach...no ale przebieg, przebieg, i cena cena. ..kończy się to zawsze ŹLE

Kupować egzemplarz a nie cyferki :ok:
andrewb25
Stały forumowicz

22 Mar 2021, 17:59

jakubL napisał(a):to mnie całkowicie zdziwiło bo różnica w cenie jest bardzo mała. Już się umówiłem na sobotę z mechanikiem i sprzedającym tego auta z przebiegiem 200k zobaczymy co z tego wyjdzie

To ja Cię bardziej ździwie. Teraz sprzedałem aurisa 1 1,8 11r. fl w pakiecie niedostępnym w pl.przebieg 89k.km. za 30k.
szybki
Moderator - Tuning

22 Mar 2021, 18:26

O i to jest odpowiednia cena dla tego modelu i przebiegu
andrewb25
Stały forumowicz

22 Mar 2021, 21:28

A jeszcze pytanie czy po zakupie warto coś wymienić poza wszystkimi płynami i filtrami?
jakubL
Nowicjusz

23 Mar 2021, 03:22

W przypadku Aurisa trzeba być ostrożnym,niestety ale mechanicy nie punktują tego modelu specjalnie wysoko,dlaczego?Ogólny wizerunek zepsuły auta wyprodukowane do 2009 r,dlatego trzeba być ostrożnym przy wyborze.dopiero od 2010 r poprawiono jakość oraz dopracowano ten model,To auto z linku ma najlepszy silnik w tym modelu,niestety ale są silniki,które potrafią żreć olej,oraz diesle od,których lepiej trzymać się z daleka,poza jednym,Modele od 2010 r ,silnik 1.6 benz.co ważnw,z 6 biegową skrzynią,przed modernizacją stosowano 5 b skrzynie,które miały marnej jakości łożyska w skrzyni,kłopoty z tylnymi zaciskami hamulcowymi,kłopoty z ręcznym,trzeba pamiętać,ze w przypadku napraw nie będzie tanio.Reasumując,jeśli Auris to od 2010 r,gdyby a z linku było wystawione z rocznika 2010 byłbym zdziwiony,to akurat to nie żadne mecyje
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Mar 2021, 08:09

PhantomASA1 napisał(a):W przypadku Aurisa trzeba być ostrożnym,niestety ale mechanicy nie punktują tego modelu specjalnie wysoko,

Nie wiem skąd bierzesz te przedruki ale... diabeł tkwi w szczegółach.
Podsumowując auris i problem skrzyni dotyczył ogólnie 5ek z naciskiem na 1,4 d4d (diesel) chociaż w benzynach też potrafią wyć.
Żaden silnik benzynowy nie miał problemu brania oleju. Jedyne znaki zapytania stawia opcja 1,33 dlatego jej nie polecam. Reszta wad dotyczy kiepskiej jakości plastików (przed liftem) i kiepskiego wyciszenia. O usterkach typu hamulec ręczny nie piszę bo są śmieszne.
Podsumowując wybierając aurisa benzynowego 1,4/1,6/1,8/1,8h fl nie ma czego się lękać. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

23 Mar 2021, 12:17

Warto tu dodać, że Auris 1.6 miał dwa zupełnie rożne silniki o tej pojemności. Najłatwiej je rozpoznać jak ktoś się za bardzo nie zna na samochodach po skrzyni biegów. Wersja wcześniejsza produkowana do chyba 2009 roku miała pięć biegów, a później był właśnie Valvematic ze skrzynią sześciobiegową.

Uważam, że wszystkie Valvematic 1.6, 1.8, 2.0 są udanymi jednostkami i warto się nad nimi zastanowić. W Aurisie najczęściej była ta pierwsza, druga w wersjach tylko mocno limitowanych. Jednak wszystkie one występowały w Avensisie T27.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Mar 2021, 15:11

Cichy77 napisał(a):Warto tu dodać, że Auris 1.6 miał dwa zupełnie rożne silniki o tej pojemności.

Ogólnie sie są tak strasznie różne :D seria zr. W obu przypadkach są godne polecenia.
szybki
Moderator - Tuning