Van dla rodziny.

23 Cze 2015, 22:44

witam.powiększyła mi sie rodzina i muszę mieć min. samochód 6 osobowy.
w chwili obecnej mam VW Golf III ,1.8+ LPG oraz Renault Megane II 1,5 dci.
wielu znajomych odradza mi zakup DIESLA ze względu na wysokie ceny napraw np. wtryskiwacze, dwumasa, itp. Na to miejsce polecają benzynę + LPG.
Samochód używany jest do częstej jazdy ok. 20 km dziennie jednak na krótkich odcinkach po kilka razy np. dzieci do szkoły czy na trening.Raz w tyg. jest to trasa ok. 160 km.(ale to sporadycznie).
Moje pytania:
1.czy np.sharan 1.9 tdi przy załadunku mojej rodzinki + np. wózek rowerek itd będzie palił mniej niż sharan ale w benzynie + LPG?
2.Jeżeli decydować sie na benzynę to jakie silniki, w kontekście gazu?
3. zastanawiałem sie np. nad sharanem (bo pojemny), oplu zafirze II (bo tania w exploatacji)i toyocie avensis verso(bo w rankingach awaryjności ma sie nie psuć)
Z kolei znajomy mechanik mówi żeby sie nie pchać w jakieś egzotyczne wynalazki tylko w coś taniego i z dostępnymi cenami.
kwestia ceny...hmmmm powiedzmy że do ok. 20tys. zł.
tylko czy jest sens kupować droższe auto jeżli np. taki ford [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z gazem będzie ekonomiczniejszy od [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł].
pozdrawiam.
imers
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 1925
Auto: renault

24 Cze 2015, 12:34

1. Spali mniej ale.. inaczej się to przelicza :) W rozrachunku złotówkowym bna z lpg wyjdzie taniej :ok:
2. W Sharanie? 1.8T :ok:
3. Sharan/Alhambra/Galaxy mają trochę drobnych usterek. Toyota najfajniejsza, najmniej się psuje, Opel to złoty środek. Tanie części, nie jest awaryjny, dobry pod LPG jednak ciasnawy.
Ode mnie Mazda 5.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jak galaxy to można zaryzykować 2.3 z LPG...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Cze 2015, 15:17

Tylko ciekawe jak się zbiera ten 1.7 w tej budzie.
Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Cze 2015, 22:36

witam.Dziękuje za odpowiedź. Dlaczego akuratnie taki model hondy, choć auto jest przestronne. Mam rozumieć że wejdą 4 foteliki do zafiry? Jeśli tak to jaki silnik?
imers
Obserwowany

25 Cze 2015, 10:44

4 foteliki? :shock: To musisz patrzeć na jeszcze większe auta... :ok: Toyota Previa? Wiem że brzydka no ale..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Cze 2015, 12:23

Mam na sprzedaż Dodga grand caravan z 2005 silnik 3.0 przebieg 211tyś.
8 osobowy z LPG ważnym do 2020

Do naprawy(wymiany) jest tylny zderzak ,prawy reflektor do wymiany i nadkole.
W cenie 16tyś
Lub zrobiony za +/- 2tygodnie za 20tyś
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

25 Cze 2015, 23:35

no tak urodziły nam sie bliźniaczki :D + syn i córka. generalnie to wie waham pomiędzy fordem galaxy - 2 generacja, zafirą - druga generacja lub toyotą avensis verso.oczywiście wszystko w benzynie + lpg (no chyba ze ktoś znów poda jakiś extra super nowoczesny argument za dieslem). rozterki dotyczą proporcji spalania do masy pojazdu w w/w modelach oraz wspomnianych fotelików. choć ford i zafira są tak samo szerokie,,,ale inne ułożenie foteli.....i już sam nie wiem....
imers
Obserwowany

26 Cze 2015, 14:15

Jak 4 Foteliki, to ja bym odpuścił Zafire i Avensisa verso. Galaxy/Sharan/Alhambra ma z tyłu 5 niezależnych foteli(, spokojnie da się zamontować foteliki bez przepychanki, w Zafirze pewnie 3 w rzędzie też się da zamontować, ale to już raczej będzie na wcisk, po za tym dodatkowe dwa fotele w bagażniku, to typowo awaryjne rozwiązanie.
Dobrym rozwiązaniem będzie zaproponowany Grand Caravan i Grand Voyager, przestronne wnętrze, spokojnie 4 foteliki wejdą i jeszcze ktoś się zmieści.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI