Spory dylemat co do samochodu do ok 10k

25 Cze 2015, 19:14

Witam!
Już jakiś czas temu napisałem tutaj temat, ale jednak w niczym mi to nie pomogło, no więc próbuję z drugim podejście.
W ciągu następnych 40-45dni mam zamiar łącznie ze sprzedaniem mojego poprzedniego auta za ok 4k uzbierać 10k (przy dobrych wiatrach nawet 12). W każdym razie te 10k to prawie pewniak. No więc mam zamiar kupić jakieś ciekawe coupe, albo sedana, lecz niestety nie mogę się na nic zdecydować. Przeglądając kolejne oferty mam tylko coraz większy mętlik w głowie.

-Moim pierwszym typem była Celica VII, ale w tym budżecie ciężko będzie znaleźć jakąś w dobrym stanie.
-Kolejny typ to E46, lecz niestety spalanie ją dyskwalifikuje. (prawko mam pół roku i już zdążyłem natrzaskać 20k km, więc jak na osobę która się uczy to całkiem sporo i ciężko byłoby mi poza wakacjami tankować auto) / z w/w względu również w grę wchodzi tylko LPG oraz Diesel.

-Kolejna propozycja to hyoundai coupe III, ale sprawa tutaj wygląda podobnie jak przy celice - o ile już dostanę coś w tej cenie, to wątpię żeby było to w dobrym stanie. Bardziej przyziemne typy to:
-Passat b5
-Vectra C
-Mazda 6
-Focus MK1
-Mondeo MK3
-Astra II (bertone)

Więcej typów mi teraz nie przychodzi do głowy.
Proszę Was o rady, wypisanie wad/zalet poszczególnych modeli etc. Może nasuniecie mi jakiś nowy ciekawy pomysł. Proszę również o podsyłanie konkretnych ogłoszeń jeśli jakieś się Wam nawinie. (jeśli jakieś auto spodoba mi się szczególnie mocno poproszę Ojca o pożyczkę na te kilkadziesiąt dni)
Co do moich wymagań... Chciałbym, żeby auto było dość bezawaryjne, gdyż jest mi potrzebne praktycznie codziennie. Ważne dla mnie również jest, żeby ładnie wyglądało. Nie musi się rzucać w oczy tak jak w/w celica, ale ma być po prostu schludne (choć autami pokroju Celicy nie pogardzę :) ) Bardzo ważne jest też, żeby dobrze trzymało się drogi na zakrętach - praktycznie codziennie robię ok 40km na drodze, gdzie ostrych zakrętów jest od groma. W sumie ta droga to jest jeden wielki zakręt ;)

Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że dzięki Wam w końcu znajdę coś dla siebie ;)
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Cze 2015, 20:05

Vectry i Mazdy też nie kupisz. Znaczy kupisz, tylko w jakim będzie stanie?
Ode mnie Pug 406 Coupe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

25 Cze 2015, 20:13

Co do mazdy - może być ciężko, ale przeglądając allegro w tej cenie widzę na prawdę sporo vectr.
Jeśli chodzi o 406, to nie podoba mi się on kompletnie ;/
W aucie spędzam sporo czasu i lubię jeździć, dlatego też chcę kupić coś przy czym będę się cieszył, że wsiadam do auta a nie jęczeć że "kur... znowu..." Dlatego właśnie tak ciężko mi coś wybrać. Rozsądek kłóci się z gustem ;/
Riazek
Początkujący

25 Cze 2015, 21:26

Wiesz, ja na allegro widziałem w absurdalnej ceniepowietrze w słoiku, którym oddychał dżastin bimber :roll: o czym to świadczy? O niczym
Vectra C za 10k będzie albo złomem, albo z beznadziejnym silnikiem. Albo jedno i drugie :D no ale skoro wiesz lepiej to kupuj, tylko potem nie przychodź z płaczem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

26 Cze 2015, 01:00

Może SEAT Toledo 1.9 TDI 110KM. Auto ładne, nieźle wyposażone, dobre prowadzenie no i bardzo oszczędne i tanie w utrzyamniu.
premiumcar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: vw
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1912

26 Cze 2015, 01:24

Na Twoim miejscu skupiłbym się na Astrze II Bertone z 1.8 16V.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris GRMN - sportowy wydech
    Obecność miejskiego hatchbacka wśród supersamochodów nie jest przypadkowa. Toyota Yaris GRMN nie jest zwykłym autem do jazdy między pracą, centrum handlowym, a osiedlem. Chyba, że po drodze przejeżdżamy przez ...

26 Cze 2015, 09:52

Mi Bertone nie podoba się pod względem wizualnym,stylistyka nie za ciekawa,chociaż to oczywiście kwestia gustu. Jeżeli Vectra to w budżecie do 10k znajdziesz zadbaną B z końca produkcji,celuj w silnik 2.0 136km z lpg.
Atticar
Nowicjusz

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Cze 2015, 13:10

@mike ja oczywiście wyrażam swoje zdanie. Myślałem, że taka liczba ofert świadczy o tym, że jednak coś ciekawego uda się znaleźć.
@premiumcar nad toledo również się zastanawiam. Rozsądek jest dość mocno za nim, ale jednak nie wydaje mi się, żeby dawał on zbyt wiele frajdy. (Jeśli ktoś ma z nim doświadczenia to proszę się wypowiedzieć - chętnie poznam opinię innych)
@Ossy Ten wybór na razie chyba najlepiej do mnie przemawia. Jest moim zdaniem dość ładna wizualnie i miałem okazję taką pojeździć - też było całkiem fajnie.
@Atticar Tak jak powiedziałeś - to kwestia gustu. Mi się podoba. Niestety vectra B mi się kompletnie nie podoba.

Jeszcze jeden typ - cougar / co o nim powiecie?
Riazek
Początkujący