Van do ok 10 tys zł

28 Lis 2022, 10:19

Dzień dobry,

Muszę zmienić samochód na większy. Aktualnie jeżdżę Renault megane 2000r 1.4
Potrzebuję więcej miejsca w środku i więcej bagażnika. Zdarza się, że podróżuję w 4-5 osób + 2 psy.
Budżet to 10 tys. Na razie wpadł mi w oko Renault Grand Scenic 1.6

Proszę o poradę czy to dobry wybór i czy jeszcze jakiś model warto rozważyć o podobnych rozmiarach lub trochę większy.
marriet96
Obserwowany

28 Lis 2022, 10:59

W tym budżecie to chyba najlepiej szukać czegoś w jak najlepszym stanie i myślę że w benzynie ewentualnie z LPG.
marriet96 napisał(a):Potrzebuję więcej miejsca w środku i więcej bagażnika. Zdarza się, że podróżuję w 4-5 osób + 2 psy
No to tu lepiej by było spojrzeć w stronę Renault Espace 2.0 turbo jak byś mógł trochę dołożyć bo miejsca sporo więcej niż Grand Scenic, a ten znowu większy od Meganki nie jest za dużo jedynie sporo wyższy. Wrażenie może być spore w różnicy ale suma sumarum wychodzi inaczej. Inna opcja to znaleźć Grand Voyagera lub Dodge Grand Caravan z silnikiem 3.3 lub 3.8 z lpg choć w tych samochodach rdza potrafi być największym utrapieniem.
Zerknij jeszcze na Toyotę Corollę Verso ale tylko benzynę ona będzie podobnej wielkości do Scenic'a.

Tak prawdę mówiąc będzie ciężko coś Ci znaleźć sensownego w tym budżecie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2022, 13:49

Escape nie wchodzi w grę bo jest za duży i silnik też mi taki potrzebny nie jest z turbo.

Nie no Grand Scenic jest dużo większy od mojej megane, siedziałam w nim i czuję ogromną różnicę a bagażnik po złożeniu siedzeń to chyba z 3 razy większy.
Tej Toyoty do 10 tys nie kupię.
Wiem, że budżet kiepski.
marriet96
Obserwowany

29 Lis 2022, 17:34

Sharan/Galaxy/Alhambra nic "bezpieczniejszego" i dużego w tej kasie nie kupisz. Ewentualnie zafira ale ona mniejsza jest
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Autolaweta na bazie - Toyota Land Cruiser serii J7
    Toyota Land Cruiser serii J7 znana jest jako praktyczna i niezniszczalna terenówka, wykorzystywana do najcięższych prac – od kopalni, przez wojsko, po służby ratunkowe i miejskie. Dobrym przykładem jest ciekawy ...