Van/Minibus - autko rodzinne, bardzo!

05 Lis 2009, 18:04

Witam,

W przyszłym roku ma mi się powiększyć rodzinka. Wszystko wskazuje na to, że będą to 4-wo raczki. Potrzebuje auta na min. 6 osób w granicach 10tyś.-15tyś, rocznik 98-01. Mile było by widziane miejsce na ewentualne wózki. Długo już szukam po sieci i naprawdę nie wiem na co mogę się zdecydować. A czy miałby to być konkretnie Diesel a Benzyna+LPG to sam nie wiem. Rozumiecie? Wydatki będą dość spore a paliwo też kosztuje...

Kilka modeli wpadło mi w oko, ale nie wiem który będzie dobrym dla mnie rozwiązaniem.

Oto one :

1. Kia Carnival TDI SEDONA 2000r.
2. Ford Galaxy 1.9 TDI 99r.
3. Chrysler Voyager 98-99r.
4. Renault Espace DIESEL 99r.
5. VW Sharan 98r.
6. Toyota Picnic 98-99r.

pozdrawiam
Mariusz
mariuszkoman
Nowicjusz

Miejscowość: Mielec

06 Lis 2009, 18:24

Witam.
Na samym początku serdecznie gratuluję pojawienia się nowych członków rodziny.
A teraz wracając do kwestii samochodów to tak:
Galaxy/Alhambra/Sharan to praktycznie te same samochody które różnią się bardzo niewiele, polecić mogę motor 1.9 TDI bardzo dobra konstrukcja, jak do tego samochodu wystarcza w zupełności a przy tym spala niewiele paliwa.
Jeździłem Galaxy i muszę przyznać że siedzi się dziwnie za kierownicą ( może mi się wydaje bo na co dzień jeżdżę VW T4)
Jeździłem też ze 2 razy w życiu Picniciem ciotki 2.0 w dieslu, sympatyczny samochód, znacznie bardziej ciasny i na pewno mniej rodzinny niż wymienione wyżej za to ciekawiej wygląda w środku, zawieszenie mogło by być lepsze ale generalnie może być.
Jeśli Toyota dla rodziny to Previa, bo Picnic to podniesiony Avensis kombi.
Natomiast zupełnie rodzinny jest VW T4 w wersji Caravelle lub Multivan na 7 lub 8 osób.
Zapewne nie interesuje Cię taki samochód ale powiem Ci że ma dużo miejsca a silniki 2.4D palą ok 8 litrów ropy na 100km do tego robią bez remontu przebiegi rzędu 800 tyś.
To tak poza tematem...
Pozdrawiam serdecznie.
stasiowski121

06 Lis 2009, 21:43

Hmmmm...

W sumie racja VW T4 raczej mnie nie interesuje(to już jakby ciężarówka).
Byłem dzisiaj w paru komisach, w wolnej chwili, widziałem tam całkiem ciekawy samochód.

Opel Zafira 2.0 DL 99r., za ostatnim rzędem foteli trochę miejsca jest, niedużo ale jest. Co mi się w realu spodobało to to, że środkowy rząd ma przesuwany, co robi trochę miejsca z tyłu(dla niemowlaków myślę, że nie będzie potrzeba go z byt wiele). Tego nie sprawdzałem, ale w innym komisie chwalił ten model(zaznaczam, że nie miał go na stanie) i mówił, że tylny rząd tez można przesunąć do przodu. Co w sumie rozwiązuje moje kombinacje w szukaniu miejsca na teoretyczne 2 złożone wózki.

Co sądzicie o tym modelu

Taki np. stoi w mojej miejscowości :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trochę drożej jak myślałem ale coś zawsze by można zbić.

PS. Dziękuje za gratulacje, jeszcze w sumie trochę męki przed moja małżonką. :)
mariuszkoman
Nowicjusz

07 Lis 2009, 07:51

Zafiry to dobre samochody, w dieslach 2.0 (nie pamiętam w której wersji tego silnika) zdarzają się awarie pompy wtryskowej, no i silnik tej którą podałeś mógłby mieć nieco więcej jak 82 konie do to do tego samochodu nie jest zbyt wiele a jeszcze jak będzie woził full stan i bagaż, dlatego będzie mułowaty.
Gdyby ta wersja miała miała 100 koni to było by idealnie.
stasiowski121

07 Lis 2009, 10:41

Witam

A co sądzisz o Opel Sintra 2.2 DTI 99r. 116KM. Jak jest w fotelami z tyłu? też można jak w Zafirze przesuwać do przodu czy tylko składać?

np. taki :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

pozdrawiam
mariuszkoman
Nowicjusz

07 Lis 2009, 10:49

Witam.
Jeśli jest w dobrym stanie zarówno buda jak i silnik to warto się mu dobrze przyjrzeć.
Osobiście nie mogę nic więcej powiedzieć, a herezji głosić nie będę z racji tego że nie miałem z tym samochodem do czynienia.
Dlatego nie wiem nic na temat foteli itp.
Silnik jednak będzie optymalny.
stasiowski121

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Napęd E-Axle - Hybrydy Lexusa będą bardziej dynamiczne
    Lexus pokazał wprawdzie swoje pierwsze auto w pełni elektryczne, ale japoński producent wcale nie zamierza rezygnować z napędu hybrydowego. Inżynierowie pracują właśnie nad nowym układem E-Axle, który sprawi, że nawet ...