VAT 23 za niemieckie moto

15 Lis 2021, 21:20

Siema bobry :)
Chcę się tylko upewnić jak bardzo wtopiłem.
Nieświadomy kuriozalnego przepisu w ustawie VAT o definicji nowego pojazdu, kupiłem motocykl z 2020r w niemckim salonie z przebiegiem niecałych 200km.
Faktura wystawiona z wartością netto (wpłacone oczywiście brutto), 0%MWSt, zapis, że moto będzie eksportowane do PL i jakaś pieczątka z niemieckiej ustawy że podatek nie może zostać pobrany (jakiś paragraf 25a).
Przy próbie rejestracji w PL, US uprzejmie poprosił o wpłatę ponad 3k eurokłaków podatku VAT (plus karę), bo moto jest nowe. :shock:
Termin 14 dni już dawno upłynął, zostało kilka na rejestrację. Jak z tego wybrnąć?
Mogę moto zarejestrować w DE i dojeździć te 6kkm tylko czy coś to da?
Będę wtedy mógł go zarejestrować w PL bez opłaty tego cholernego VATu, który wg mnie niesłusznie naliczają?

Salon odkupił moto od pierwszego właściciela (który zapłacił 19%VAT) stąd VAT nie jest już do odzyskania (zwrot z podwójnie naliczonego).
Sprzedawca nie zgodził się na korektę faktury, żeby usunąć zapis o eksporcie, bo obawiam się, że to może mnie zablokować przed rejestracją w DE. :| :cry:
Czy przy ewentualnej późniejszej odsprzedaży do PL nie będzie problemów? Zakładając, że będzie już ponad 6kkm będzie podstawa do zwolnienia z VAT. Tylko PCC i rejestracja bo akcyzy na motor w UE nie ma na szczęście. Pytam, bo podobno US 5 lat czeka na Twoją kasę.

Jesteśmy cierpliwi - urząd skarbowy... :cry:

Tylko nie piszcie mi proszę złapać VAT i po problemie. Takie rozwiązanie to ja też znam. Przelicz sobie ile to jest 3,6k€
Buziaki za info :oops: czy tam piwko.
Sylo
Nowicjusz

16 Lis 2021, 12:01

Sylo napisał(a):Faktura wystawiona z wartością netto (wpłacone oczywiście brutto)
No ale jak faktura jest netto 0% to płacisz tyle co na FV.

Pozostaje Ci chyba tylko zwrot motoru i odzyskanie kasy lub zapłacenia drugi raz tego VATu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lis 2021, 19:25

Faktura została wystawiona poprawnie. Nie mógł naliczyć podatku związku z eksportem do innego kraju UE. Nie wiem co widniało by na fakturze gdybym zdecydował na rejestrację w DE.
Zwrot motocykla nie wchodzi w rachubę. Nawet jeśl, to na jakiej podstawie, skoro termin odstąpienia od umowy już upłynął (zakładając, że mają zbliżone przepisy), a wad ukrytych nie ma.
Wydaje mi się, że ta pułapka podwójnego opodatkowania wynika z zawiłości przepisów podatkowych, a że rzadko się zdarza, to nikt tego nie zmienia, tym bardziej że na rękę pazernemu urzędowi. Niemniej w/w pytania pozostają otwarte.
Sylo
Nowicjusz

05 Gru 2021, 20:59

Sylo napisał(a): i jakaś pieczątka z niemieckiej ustawy że podatek nie może zostać pobrany (jakiś paragraf 25a).

czyli Typowa niemiecka faktura vat marża :D
Sylo napisał(a):Pytam, bo podobno US 5 lat czeka na Twoją kasę.

Jesteśmy cierpliwi - urząd skarbowy...

Tak 5 lat i plus odsetki od tych 5 lat więc to dodatkowe koszty
Sylo napisał(a):Przy próbie rejestracji w PL, US uprzejmie poprosił o wpłatę ponad 3k eurokłaków podatku VAT (plus karę), bo moto jest nowe. :shock:
Termin 14 dni już dawno upłynął, zostało kilka na rejestrację. Jak z tego wybrnąć?

Ok rozumiem że chcą od Ciebie VAT jako że kupiłeś pojazd nowy, ale o jakiej karze mówisz?
Na rejestrację aktualnie masz 60dni (ustawa Covidowa)
Jeżeli się nie zmieścisz to w WK jest też przewidziana kara od 200 do 1000zł za brak rejestracji w terminie. :mrgreen:

Jeszcze zapytam , kupiłeś na firmę czy prywatnie ?
toyman40
Stały forumowicz

05 Gru 2021, 21:18

Zakup prywatny. Nie wiem czy to faktura VAT marża. Wydaje mi się że zwykła na eksport.
Postanowiłem zarejestrować w DE, dojeździć powyżej 6kkm i może później przejdzie rejestracja w PL, bo w czasie rejestracji nie będzie występować zmienna nowego pojazdu więc urzęd nie będzie miał chyba podstaw do ubiegania się o zapłatę VAT. Innego wyjścia nie znam a jest o co walczyć. 60 dni na rejestrację z powodów wirusowych nieaktualne. Termin upłynął.
Sylo
Nowicjusz

05 Gru 2021, 21:33

Sylo napisał(a):Nie wiem czy to faktura VAT marża. Wydaje mi się że zwykła na eksport.

To jest niemiecka faktura vat marża, tak jak i u nas też są takie faktury, inaczej prywatnie nie mogli by Ci wystawić.
Co do 6000km to albo pojeździć albo przekręcić licznik do przodu :lol:
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Audi A6 C8
    Jedno z najbardziej uwielbianych aut Polaków w nowej odsłonie. Jak to w Audi mamy rozwój stylistyki, a nie zmianę. Mi się podoba.

06 Gru 2021, 17:31

Moto jest nowe nie wiem nawet czy jest jakieś oprogramowanie żeby nabić licznik. W ogóle duże ryzyko, bo teraz policja w czasie kontroli sprawdza stan licznika.
Trzeba doojeździć.
Sylo
Nowicjusz