VAT w Polsce, VAT w Belgii, VAT w Niemczech?

28 Lut 2011, 15:22

Witam wszystkich,

Planuje kupic auto w Belgii na firme. Faktura bedzie bez VAT-u, zatem VAT bedzie zaplacony w Polsce.
Czy orientujecie sie jaki jest obieg VAT-u w takim przyadadku? Sprzedawca pyta mnie czy ten VAT wroci do Belgii, ale ja nie jestem pewien (firma ojca).
Jezeli auto kupione w Belgii bez VATu, na firme to czy ten VAT zaplacony w Belgii bedzie wracal jakos z powrotem do kraju w ktorym zostal zakupiony?

Sprzedawca w Belgii prosi o number EORI (Economic Operator Registration and Identification) w celach weryfikacji numeru VAT.
Prosze o wyjasnienie czy potrzebuje byc zarejestrowany w EORI w celu zakupienia auta wewnatrz UE? Jesli nie, jakie informacje powinny znalezc sie na fakturze?

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
gregbenelux
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan

28 Lut 2011, 21:59

Witam,
jeżeli tam kupujesz bez VAT to wpłacasz go w Polsce i raczej nie wraca on do Belgii.

Na pewno nie potrzebujesz nr EORI wystarczy NIP unijny.

Jeżeli kupujesz w Belgii bez VAT to jaki VAT ma wracać z powrotem?

Informacje na fakturze:
- data i miejsce transakcji,
- dane sprzedawcy z nr NIP
- nr faktury
- dane kupującego z nr NIP
- dane towaru (marka, model, rok produkcji, nr rejestracyjny, nr VIN
- cena i waluta
- sposób zapłaty - np. zapłacono gotówką

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes AMG C-Coupe DTM testowany przez Roberta Kubicę
    Robert Kubica ma za sobą pierwsze testy Mercedesa AMG C-Coupé DTM na torze Ricardo Tormo nieopodal Walencji. Polski kierowca musiał oswoić się z obcą mu charakterystyką prowadzenia samochodu wyścigowego DTM - najpopularniejszej ...
    Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...