Vectra 1.8 SONDA LAMBDA

14 Gru 2006, 17:27

Witam mam problem z moja Vectra 1.8kat 91r--samochodzik na benzynie dlawi sie na wolnych obrotach lub czasami gasnie,przy jezdzie bardzo go szarpie przy zmianach biegow po chwili dopiero cos zaskoczy i jedzie dobrze az do zmiany na kolejny bieg gdzie dzieje sie to samo.Na gazie wszystko jest OK. Czy wymiana sondy lambda cos tu pomoze ?? jesli tak to czy wystarczy ja poprostu wymienic i tyle czy nalezy sie stosowac do jakis konkretnych zasad typu--np. po wymianie jezdzic tylko na benzynie przez..., czy np po wymianie poprzeciagac go na biegach przez jakis czas....itd.
Z gory dziekuje za rady..... :!:
kris727
Nowicjusz

• 14 Gru 2006, 19:48

Witaj , moim zdaniem nie będzie to przyczyną sondy lambda.
    Objawy te, wyglądają na szwankujące wtryskiwacze paliwa.
    Nie napisałeś czy cały czas jeździsz na gazie, jeśli tak to wtryski paliwa
    napewno zaczęly się przycierać, i stąd te szarpania na benzynie.

Pozdrawiam.
    Opel jest inny .......
    mibar
    Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

14 Gru 2006, 23:39

do mibar : dzieki za podpowiedz---wiesz tez myslalem ze to cos z wtryskiem,wlalem nawet takiego plynu do benzyny ktory mial czyscic wtrysk i ja wiem czy bylo lepiej ...jak pojezdzilem troche,poprzeciagalem go na kazdym biegu to pozniej do konca dnia bylo wszystko ok lecz na drugi dzien od nowa zle....
    kris727
    Nowicjusz

14 Gru 2006, 23:49

ja na pierwszym miejscu zdiagnozowałbym te autko a nie poi omacku szukał dziury w całym(a i koszta mniejsze niż wymiana pokolei wszystkiego),a mogę się założyć,że wsterowniku zapisane jest mnóstwo błędów od jazdy na gazie.
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe uprawnienia Straży Miejskiej
      Od 20 października 2023 Straż Miejska oraz Straż Gminna "wzbogaciła" się o nowe uprawnienia - od teraz mogą kontrolować uprawnienia oraz wystawiać mandaty za łamanie przepisów kodeksu drogowego osoby poruszających ...