Vectra A 2.0

07 Lip 2009, 12:25

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieje że jako nowy zostane potraktowany ulgowo, bo moja niewiedza jest wielka :mrgreen: , no ale do rzeczy:

Mam "okazję" kupić samochód taki jak z opisu. Kolor niebieski metalik (schodzi lakier niestety do niebieskiego zwykłego, może był malowany) a rys tyle że nie policzycie. Klapa od innego wozu (bordowego 1.6). Z tego co widziałem, rdza go nie bierze. Autko ma 220k km przebiegu i w środku golas. Silnik działa cacy, sprzęgło też ma się nieźle. Nie ma też instalacji LPG. Opony wszystkie zajeżdżone a w dodatku z tyłu zimówki. OC kończy się niedługo, przegląd jest na szczęścia ważny jeszcze przez pół roku. Ogólnie to wygląda bardzo bardzo źle, jednak mogę go kupić za 1100 zł. Chciałem go zacząć robić, ale znając przysłowie "z gówn* się nie rzeźbi" nie wiem czy miałoby to sens. Na dodatek kończące się OC. Czy autko może stać na ulicy, podjeździe bez konsekwencji bez ważnego OC? Co jeśli po np. roku pracy chciałbym nim jeździć? Czy wystarczy że kupie polisę OC i pojadę na stację diagnostyczną?

Dodatkowo dodam że mój budżet to ok. 1000 zł (mam 18 lat i byłby to mój pierwszy samochód a jedynie co mógłbym we własnym zakresie to poprawki lakiernicze, ew wymiana opon z felgami). Bardzo mi się podoba to autko bo jest duże, od kolegi i mimo wszystko ładne. Biorę pod uwagę tylko te autko, inne nie wchodzą w grę, więc proszę mi nie polecać aut typu fiesta, ka itp :)

Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam :)
pr0
Nowicjusz

Miejscowość: Świno

07 Lip 2009, 15:19

pr0 napisał(a):Czy autko może stać na ulicy, podjeździe bez konsekwencji bez ważnego OC? Co jeśli po np. roku pracy chciałbym nim jeździć? Czy wystarczy że kupie polisę OC i pojadę na stację diagnostyczną?

Niestety nie ma takiej możliwości, wg. polskiego prawa samochód osobowy zarejestrowany w PL nie może mieć ani jednego dnia przerwy w OC. Jeżeli jednak go kupisz i nie ubezpieczysz to może cię wykryć Fundusz Gwarancyjny i jest za to kara na chwilę obecną 500 Euro.
Chociaż po pół roku to pewnie poszedłbyś siedzieć :mrgreen: nie no żart oczywioście, ale jest tak jak piszę.

[ Dodano: Wto Lip 07, 2009 15:28 ]
pr0 napisał(a):Dodatkowo dodam że mój budżet to ok. 1000 zł (mam 18 lat i byłby to mój pierwszy samochód a jedynie co mógłbym we własnym zakresie to poprawki lakiernicze, ew wymiana opon z felgami).

Kolego z takim budżetem to tylko ... rower, nie oszukujmy się

kupić auto to w tej chwili każdy kupi, niestety utrzymanie auta to już inna historia
Ty masz 1000zł to na czym będziesz jeździł? takie 2.0 to łyknie Ci z 10 l (benzyna dochodzi prawie do 5 zł/litr)
A gdzie jakieś części do auta takie zupełnie podstawowe olej, filtry, płyny, rozrząd, klocki hamulcowe, części do zawieszenia swożnie, końcówki drążków, kable WN, świece to są rzeczy które się przy aucie zużywają i wymieniać je trzeba, to za co to kupisz?

Na dzień dobry to jest z drugie 1000zł dokładki do takiego auta żeby nim troche pojeździć.
A gdzie jakiekolwiek naprawy, jak coś padnie?

Samego OC to Ci wyjdzie z 1000zł (chyba że weźmiesz na współwłasność z kimś kto ma znizki)

także rower albo odpuść...
Ostatnio edytowany przez andrewb25, 07 Lip 2009, 15:31, edytowano w sumie 1 raz
andrewb25

07 Lip 2009, 15:29

Jak kupisz samochód, a były właściciel wypowie ubezpieczenie przedstawiając ubezpieczalni umowę kupna-sprzedaży to od momentu wpłynięcia wypowiedzenia masz 30 dni na zmianę ubezpieczyciela, jeśli tego nie zrobisz to z automatu dostaniesz rok ubezpieczenia tam gdzie samochód jest ubezpieczony dotychczas.

A co do samochodu to ja bym w to nie szedł. Dozbieraj trochę i kup Vectre w przyzwoitym stanie skoro Ci się podoba.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

07 Lip 2009, 15:31

Ale czekajcie czekajcie weszła nowa ustawa że nie trzeba mieć przysobie np. OC czy AC jest to nowa ustawa jak cie zlapie policja mozesz nie mieć OC gorzej bedzie jeśli bedziesz miał wypadek a nie bedziesz mial OC wtedy mozesz miec klopoty . A co do auta to zalezy od ciebie duzo ci nie pomoge .
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

07 Lip 2009, 15:35

A8 napisał(a):Ale czekajcie czekajcie weszła nowa ustawa że nie trzeba mieć przysobie np. OC czy AC jest to nowa ustawa jak cie zlapie policja mozesz nie mieć OC gorzej bedzie jeśli bedziesz miał wypadek a nie bedziesz mial OC wtedy mozesz miec klopoty . A co do auta to zalezy od ciebie duzo ci nie pomoge .

ALe wtedy musisz mieć przynajmniej numer swojej polisy, policjant wtedy dzwoni do towarzystwa ubezp. i sprawdza czy auto jest ubezpieczone jeżeli nie jest to holowanko i 5000,-- kary :mrgreen:
andrewb25

07 Lip 2009, 15:43

Chyba że tak
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

08 Lip 2009, 01:35

To ja sie podepne do tematu bo Mam okazje od znajomego kupic Opla Vectre 92r zagazowany 2l silnik w dobrym stanie technicznym i wizualnym. Elektryka, oryginalny alarm, klima (tylko chyba nie dziala) za cene 2.5 k Warto ? I czy dobry wybor na pierwsze auto ? Mowi tez ze ma 130 kucy pod maska. A nigdzie nie moge takiego znalezc. Mozliwe ze tyle ma ?
FaZiMoDo
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

08 Lip 2009, 07:15

Ten Opel to dosc zadki okas 2L ,130 kucy możliwe to jest ale chlopak go pewnie przerabiał bo nienadawalo by się 2L i np 82 konie .1992r to sa lata wiec licz się ze bedziesz musiał w tym aucie cos pozmieniac.
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Lip 2009, 08:57

Powiem tak... jak chcesz kolego kupić pierwszy swój pojazd,a nie posiadasz wysokiego budżetu,to kupując stary,duży,paliwożerny samochód...to jest to baaaardzo zły pomysł.
Jak chcesz się naciąc ,to nie ma sprawy,przynajmniej zbierzesz doświadczenia i gwarantuję Tobie ,że szybciutko sprzedaż ten okaz i polecisz kupić Cinquecento...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

08 Lip 2009, 10:08

FaZiMoDo napisał(a):Mowi tez ze ma 130 kucy pod maska. A nigdzie nie moge takiego znalezc. Mozliwe ze tyle ma ?

Były takie wersje,
były nawet jeszcze mocniejsze z tym że 2.0 16V 150 PS

http://www.vectra-unlimited.pl/www_2/dz ... ngine.html
andrewb25

08 Lip 2009, 23:10

Ost koledze znalazlem taka vectre z 92r ale z 1.6 silnikiem za 3 tys i naprawde jestem pod wrazeniem w jakim jest stanie.Jak masz czas i checi mozesz kupic i powoli sobie go robic.Moim pierwszym autkiem był fiat uno za 600zl w ktorym musiałem powymieniac przegłuby i takie rozne pierdoły a potem przez rok tylko gaz tankowałem.Do tej pory gosc co odemnie kupil nim jezdzi.Mozna kupic zadbany samochod albo samemu przy nim porobic a nie jak inni ze rower sobie kup
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

08 Lip 2009, 23:22

W sumie to od ma byc do pojezdzenia tylko . Zeby dojezdzic go :) On nie ma byc na pokaz tylko zeby sie dobrze nauczyc jedzic :) Powiedzial mi ze pasek rozrzadu do wymiany moze byc. Jakie to koszty z zalozeniem ?
FaZiMoDo
Nowicjusz

09 Lip 2009, 08:07

Pasek i rolka to jakieś 150zł + robocizna jakaś dobra stówa u normalnego zwykłego "machera" w garażu.
artur73
Awatar użytkownika

10 Lip 2009, 11:52

Kurde, Dowiedzialem sie strasznej rzeczy. Mialem na ojca wziasc to auto ale on juz dlugo auta nie ma i po znizkach ma :/

Co w takim razie byscie mi polecili za ubezpieczenie ?
FaZiMoDo
Nowicjusz

10 Lip 2009, 16:17

Znalezienie kogoś w rodzinie ze zniżkami a jeszcze lepiej to ... znalezienie sobie czegoś o poj. 1,0 lub 1,1...
artur73
Awatar użytkownika