Vectra b- bierze olej

08 Maj 2010, 12:18

witam,
chciałbym sie spytać was koledzy czy 1,2l oleju, którego dolewam na 10.000 km do mojej vectry, to dużo? Moj znajomy ma audi z 2003r. i w ksiazce serwisowej ma wpisane, ze norma jest iz moze one wziac 0,5 litra na 1.000km. Czy warto z tym coś zrobic czy nie a jeśli tak to powiedzcie co nalezalo by wymienić aby brala tego oleju mniej. Mojemu koledze vectra tez brala olej to wymienil jakies gumki na zaworach i mowi ze teraz jest ok. Przebieg:201.000km
dziekuje z góry za odp.
POZDRAWIAM :grin:
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń
  • 08 Maj 2010, 22:02

120 ml na 1000 km to nie tragedia w Ecotecu, szczególnie w gazie... Norma to chyba 700ml... Zostaw jak jest...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

09 Maj 2010, 08:50

opel dopuszcza nawet 2 litry :mrgreen:
    kiedy kolega zmieniał filtr oleju i olej?
    kolega zmieniał prawdopodobnie uszczelniacze zaworów czasem pomaga ale' tylko wtedy jak są zużyte, ople akurat biorą olej i to jest normalne
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

09 Maj 2010, 14:14

ja zmieniałem olej 8 m-cy razem z filtrem temu zrobiłem 10.000 km przez ten czas. Miałem wcześniej diesla to wcale nie brał oleju a była to astra f z silnikiem isuzu. 2 litry to troche dużo. Chciałbym, żeby nic nie brała ale może faktycznie lepiej sobie odpuścić w końcu ma juz 14 lat to musi coś brać tego oleju tym bardziej ze jezdze na gazie. :lol:
    tomijunior
    Początkujący

Miejscowość: Toruń

09 Maj 2010, 23:00

gaz nie ma do tego nic, to mity że auto z gazem pali więcej oleju :mrgreen:
    silniki opla zużywają dużo oleju same z siebie, i to im mniejsze tym więcej, ale tak są skonstruowane i tak ma być w/g producenta więc nie ma się czym przejmować,

diesle to zupełnie inna sprawa, zwłaszcza produkcji isuzu :) nie ma lepszych silników w oplu niż te które wyprodukowało Isuzu :!: :!:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

07 Lut 2012, 19:37

czyli mam rozumiec ,ze 1 litr na 1000 km to jest ok ?? mój kolega mial vectre B silnik 1.8 i mowil ,ze jego brala 50ml na 1000 km
    Redeye7
    Początkujący

Miejscowość: Izbica Kujawska