Vectra b-falujące obroty

29 Sie 2009, 20:07

Witam, niedawno kupiłem vectre b w gazie z silnikiem 1,8l 1996rok co mnie niepokoi to falujące obroty bez względu czy to jest gaz czy beznyna. Przeważnie falują jak się go odpali jak jest zimny i po tym jak się wrzuci na bieg jałowy(tutaj bez względu na temperaturę silnika). Spadną one do 500 obrotów następnie do 1500 i tak zbliżają sie po mału do 900 aż sie w końcu ustabilizują czasami potrafi nawet zgasnąć. Kolega mnie straszy że może to byc głowica Z góry mówię, że nie jest to silniczek krokowy bo sprawdzałem. Co może być przyczyną takich wahań i jaki jest mniej więcej koszt naprawy.
Dziękuje z góry
pozdr
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń
  • 29 Sie 2009, 21:09

A sprawdzales ten silniczek krokowy ze z gory wiesz ze to nie on?
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

30 Sie 2009, 09:50

tak sprawdzal mi zaprzyjazniony elektryk samochodowy i mowil ze to nie jest silniczek
    tomijunior
    Początkujący

31 Sie 2009, 01:40

tomijunior, sprawdź szczelność dolotu na początek, jeżeli nie pomoże załatw sobie TPS na podmianę
    hans_ptk
    Nowicjusz

31 Sie 2009, 11:55

Jeżeli nie jest to silniczek krokowy,to w pierwszej kolejności posprawdzać warto styki czujników oraz kostek połączeniowych.Bardzo lubią po kilku latach śniedzieć.Ewentualnie podłaczyć się pod diagnoskop,na którym można odczytać jak pracują wszystkie czujniki - czy ich wartości są prawidłowe.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeep Wrangler Unlimited
      Wrangler uznawany jest za spadkobiercę wojskowego Willysa. Samochód pojawił się w salonach sprzedaży w 1987 roku. Obecnie można go kupić w wersji trzy- i pięciodrzwiowej. W obu przypadkach samochód jest napędzany ...
      Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
      Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...