Vectra B nie jeżdzi na benzynie , 2 błędy

30 Lis 2015, 12:55

Witam serdecznie forumowiczów ! , jestem zmuszony poprosić was o pomoc gdyż mam problem z którym nie potrafie sobie sam poradzić , ogólnie wszystko w aucie robie sam , ale tutaj nie potrafie zlokalizować usterki. Mam Vectre b 1.8 16v auto ma instalacje gazową na śrubę , na gazie auto jezdzi płynnie , nie dużo spala , check się nie pali jest ok , na benzynie niestety auto nie jeździ , w miare na wolnych obrotach potrafi pochodzić z minute , dwie po czym gaśnie , o jeżdzie nie ma mowy , auto zadławia bardzo , tak jak by nie dostawał paliwa, do 60 km/h w miare jakoś auto moza rozpedzić , nie jest to łatwo sztuką ale jakoś się da rozpedzić , przy wrzuceniu 4 juz nie da rady zabardzo nic zrobić auto zwalnia , nie ciągnie wogole na 4. mam 2 błędy jeden z nich to błąd 0110 Czujnik powietrza zasysanego , czujnik wymieniłem 2 dni temu błąd został , nic sie nie poprawiło a samochodzie , drugi z błędów to błąd bodajże 0135 Regulacja sondy poza zakresem , nie wiem o co w tym błędzie chodzi , czy że sonda padnieta czy co , wczesniej miałem jeszcze błąd przepływomierza , ale przepływke wymieniłem błąd znikł , auto i tak nie jeździ. Miałem podobną sytuacje w omedze b , jednak tam po wymianie przepływomierza auto jeździło juz normalnie na benzynie. Czytałem że może łapać lewe powietrze ale dolot mam cały nie mam dziur żadnych , nie wiem jak pod wtryskami i innymi uszczelkami , ale czy przez nieszczelny dolot nie jeździł by na benzynie a jeździł by na gazie ? nie mam już mocy powoli szukać lokalizowac tym bardziej że zimno się zrobiło , może wy macie jakieś pomysły ? może ktoś miał podobny problem kiedyś ? Proszę o pomoc , pozdrawiam
kukiz87
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Vectra b
Silnik: 1.8 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • 03 Gru 2015, 08:56

A pompa sprawna,układ odpowietrzony? Przyczyn może być kilka i moim zdaniem najlepiej zrobisz oddając samochód do dobrego serwisu aby dokładnie go obejrzeli,pomijam same błędy bo ich źródło już znasz.
    Salko
    Aktywny

Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.8
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2001

03 Gru 2015, 12:08

No właśnie powiem Ci jeszcze zaryzykuje chyba i kupie pompe nową i wymienie sobie sam , jezeli to juz nie pomoże to będe musiał oddać auto jakiemuś magikowi
    kukiz87
    Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Vectra b
    Silnik: 1.8 16v
    Rok produkcji: 1998

01 Sty 2016, 19:06

kukiz87 napisał(a):jeden z nich to błąd 0110 Czujnik powietrza zasysanego , czujnik wymieniłem 2 dni temu błąd został
    Kasowałeś błędy za pomocą komputera po wymianie i ponownie wyskoczył ten błąd?
    kukiz87 napisał(a):drugi z błędów to błąd bodajże 0135 Regulacja sondy poza zakresem , nie wiem o co w tym błędzie chodzi
    Sprawdź kable do tej sondy, ale na ogół sonda niszczy się na skutek pękniętego kolektora wydechowego między 2 a 3 cylindrem (niestety jest to bolączka silników 1.8 i 2.0 z tego co pamiętam).
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Rok produkcji: 1999

02 Sty 2016, 22:26

Ja proponuje od sprawdzenia elektyki. To, że wyskoczył błąd, kóry pokazuje, że uszkodzony jest jakiś czujnik, wcale nie oznacza, że jest on faktycznie uszkodzony - wystarczy przerwea lub słaby styk na kabelku/wtyczce/gnieździe i już jest błąd.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Sty 2016, 08:48

To też fakt,ale bez dokładnego sprawdzenia instalacji,kabli- nie dowiesz się czy to kwestia ich winy czy też jednak faktycznie jest to czujnik i pompa do wymiany,w dalszym ciągu czekamy na Twoją odpowiedź.
    Ludwa10
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
    Silnik: 1.9 TDI 110km
    Paliwo: Diesel
    Rok produkcji: 2004