Vectra B x18xe1. Wyciek oleju, dziwna praca silnika

06 Lut 2018, 01:02

Witam, mam problem z moją viki - obawiam się, że poważny. 

Wczoraj, kiedy zjechalem z autostrady zaczęły szaleć mi obroty - po wciśnięciu sprzęgła obroty skakaly z 1000 do 2000, gwałtownie cały czas, od razu po zejściu podakakiwaly. Myślałem że się przygrzala,  jechałem dość szybko przez odcinek 30km. Dałem jej odpocząć jakieś 20 minut po czym odpaliłem i z obrotami było bez zmian. Parę razy przytrzymalem na 3-3.5k obrotów przez 2-3 sekundy. Przez ten czas Vectra zdążyła zadymić najbliższą okolice białym dymem o zapachu podobnym do palonej gumy(?), wpadłem w szok, bo do tej pory jedyne co z wydechu wylatywało to para na zimnym. Po podniesieniu maski lepiej nie było. Dym łączenia kolektora wydechowego z wydechem(palący się olej, jak podejrzewam), oraz wyciek spod pokrywy zaworów. Mam filmik z Dzisiejszego odpalenia na zimnym silniku. 

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Myślicie, że mogło stać się coś poważnego z silnikiem? Co powinienem sprawdzić? Parę osób zasugerowało, że to koniec.

// chodzi o vectre B 1.8 16v x18xe1 1999r
Ostatnio edytowany przez Quan, 07 Lut 2018, 00:21, edytowano w sumie 1 raz
Quan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 01 2017
Auto: Nie mam

06 Lut 2018, 15:22

Tak ciezko jest podac rocznik auta i poj.silnika oraz moc?Szklanej kuli nie moge znalezc.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lut 2018, 20:18

Na problem z obrotami może wpływać wiele czynników np. nieszczelność w układzie dolotowym, problem z przepustnicą, uszkodzenie któregoś z czujników. Należy przeprowadzić diagnostykę komputerową, wtedy powinno coś się wyjaśnić.
diesel24
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 2002
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: mazda 5
Silnik: 2.0 cdti
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Lut 2018, 00:17

Kod silnika zawarłem w temacie, ale sorry - mój błąd. Vectra B 1.8 16v x18xe1, 1999r.
Quan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 01 2017
Auto: Nie mam

07 Lut 2018, 03:54

Te silnki sa udane,przypadlosci to awarie czujnikow,np.polozenia walu,zaworu egr oraz wycieki oleju.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Diesel i rozruch silnika w zimie
    Problemy z uruchomieniem silnika w zimie, najczęściej mają posiadacze samochodów z silnikiem Diesla. Dlaczego? Ponieważ zazwyczaj zaniedbują swój samochód już w okresie jesiennym. Ale od początku...