Punto2 zatarty silnik?

07 Lut 2018, 19:26

Witam ostatnio jechałem nagle silnik zaczął jakoś dziwnie pracować odrazu wyłączyłem silnik, odrazu łapie za bagnet i sprawdzam olej tam nic. Więc jadę do domu jakieś 5 km. Dojechałem dolalem takie dobre 1.5L. Następnego dnia pojechałem do miasta jakieś 25 km w dwie strony wracając samochód zaczął głupiec palił się chec silnik dziwnie pracował miał problemy z odpalaniem, temperatura silnika spadła do 0 i przestał grzać, Dziś odpala raz tak raz nie.

Możliwe że go zatarlem przytarlem?

Gadałem z trzema mechanikami każdy powiedział że nie możliwe że go zatarlem skoro odpala. Jak myślicie jak z nim jest?
domi21cr
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 2006
Auto: Punto2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

07 Lut 2018, 20:53

Odpalać auto jako zatarte też może bo jak jest zimny materiał i nie nagrzany to nie puchnie i nie stawia takiego oporu, skoro mówisz, że nie było oleju to warto by zrzucić głowiczkę i zerknąć jak tam ona i jak stan gładzi cylindrów, stan pierścieni i przy okazji dół silnika.
gber44

09 Lut 2018, 19:46

Teraz sytuacja wygląda tak że auto wogule nie odpala. Chce przekrecic kluczyk i zero reakcji. Nawet świateł nie da się zapalić.
Czy możliwe że przez to że silnik jest zatarty nie ma prądu?
domi21cr
Nowicjusz

09 Lut 2018, 20:12

Nie znam się za bardzo na mechanice. Ale wydaje mi się że silnika mogło by nie być ale jeśli jest jest akumulator to światła powinny być. Silnik ma coś do świateł?
Wciąż się łudzę że to nie jest zatarty silnik...
domi21cr
Nowicjusz

09 Lut 2018, 21:06

Silnik to rzecz mechaniczna, wiec do świateł i akumulatora nie ma nic.. Światła jak jest naładowany akumulator i sprawny to będą zawsze, silnik jedynie do świateł ma to, że napędza pasek klinowy alternatora. :)
gber44

10 Lut 2018, 09:13

Zacznij od doladowania akumulatora,jesli problemy beda dalej z praca silnika sprawdz cewke zaplonowa,Fiat montowal do tych aut wadliwe cewki.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)