Vectra b z silnikiem diesla

10 Lut 2010, 12:57

witam wszystkich uzytkownikow forum!!! przymierzam sie do zakupu opla vectry b kombi1999-2001 ale mam problem z wyborem silnika? benzyna czy diesel? Znajomi chwala sobie silniki benzynowe 1,8 16v ale do tego dochodzi jeszcze koszt instalacji gazowej. Moze ktos z was uzytkowal vectre w dieslu i moglby sie podzielic swoja wiedza na ten temat??? CZy te diesle sa zywotne, co sie najczesciej psuje i ile kosztuje naprawa i jakie jest srednie spalanie ? 10 letni samochod nie nalezy do tych mlodych, boje sie ze diesel bedzie drozszy w eksploatacji od benzyniaka? dzieki z gory za pomoc. pozdrawiam
nemek82
Nowicjusz

Miejscowość: puławy

10 Lut 2010, 16:06

Wybrałeś Opla więc z pracą silnika na LPG nie powinno byc problemów.
Stare diesle będą mialy kosmiczne autentyczne przebiegi. Mogą nadal jezdzic i zapalac ale kiedy trzeba będzie coś naprawdę w nich naprawiac,to tylko kwestia czasu...
Na Twoim miejscu,zdecydowanie szukałbym Vectry z benzyną i bez LPG,którą (po kilkutygodniowym testowaniu na benzynie ) sam był oddał do zagazowania.
Zawsze to nowa instalacja i cała 2-letnia gwarancja. :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lut 2010, 19:46

Polecam silniczek benzynowy 2.0 16V - 136 kucy, u mnie tata taka jezdzi z sekwencyjna instalacja gazowa.
gimmesomo
Nowicjusz

Miejscowość: Lubartów

10 Lut 2010, 22:02

ja mam vectre b 1.8l gazu bierze 11 litrów i ładnie sie tez zbiera, podobno 2.0 silniki sa bardziej paliwozerne. Ja chce kupic teraz diesla ale nie opla bo nie polecam tego zakupu. Moj kolega ma komis samochodowy i odradzal mi opla w dieslu(zbyt czesto sie psuja). Mialem poprzednio astre f z silnikiem isuzu hm cos pieknego.......
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń

11 Lut 2010, 12:25

Z tymi 2.0 dti roznie bywa ale zalezy jak sie trafi.. Znajomy posiada ponad rok, zrobil 25 k km i nic ... A jak to jest z motorami 2.2 dti ? Bo ja np. rozgladam sie za Vectra ale z takim motorem.. Czy one sa juz bardziej zywotne i poprawione ?
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...