Vectra C - ciężkie odpalanie na zimnym ( cofa paliwo ? )

08 Mar 2018, 16:56

Witam, od dłuższego czasu mam problem z Vectrą 1.9 Cdti 120km, auto po dłuższym postoju np po nocy bardzo ciężko odpala bez względu na temperaturę na zewnątrz. Rozrusznik kręci ale nie może załapać a po odpaleniu z rury duża chmura jasnoszarego dymu, później samochód już nie ma problemu z odpaleniem nawet jak stoi 2-3h.

Wymieniony został : Rozrusznik, świece, akumulator, filtr paliwa - nie pomogło. Przy próbie odpalenia na zimnym kablami rozruchowymi jest to samo. Na opcomie jedynie błąd ogólny nagrzewania wstępnego. Podejrzenie padło na wtryski, cofające się paliwo, zapowietrza się. Postawiłem auto przodem w dół na wzniesieniu i po nocy auto odpala ładnie. Polecono mi założyć zaworek zwrotny ale nie rozwiązało to problemu, kolejny raz zostawiam go na noc na wzniesieniu i rano ładnie odpala. Może ktoś pomóc jak rozwiązać ten problem ? w jaki sposób mogę sprawdzić szczelność przewodów, od czego zacząć ? Błąd ze świecami ciągle wywala ale to chyba nie to jesli samochód odpala jak stoi na wzniesieniu..
bartek6100
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 2015
Auto: Vectra
Silnik: 1.9 cdti
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007