Vectra C do 20.000

23 Kwi 2015, 23:23

Witam, przymierzam się do zakupu używanego samochodu i w zasadzie czytając to i wiele innych stron doszedłem do wniosku, że będzie to Vectra C.
W grę wchodzi jeszcze mazda 6 ale za bardzo boję się rudej.
Wybór silnika padł na 1.8 - 122Km albo 140Km. Fajnie by było gdybym mógł zamontować LPG. Wiem, że do tego 1 jest to opcja bardzo wygodna, w drugim trzeba będzie regulować luzy zaworowe.
Samochód do miasta ( poruszam się albo w weekendy albo o godzinach 5:30 i po 22 - robię około 10km) oraz 1 w roku wyjazd za granicę ( włochy francja ) W ciągu 3 lat planuję powiększenie rodziny więc chodzi o samochód który to pomieści.

podobają mi się liftbacki ale może skuszę się na kombi. Sedan odpada.

Co myślicie nad takim czyms:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dodam, że 20k to samochód + pakiet startowy, bez Oc + Ac

Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć co innego ?
chciałbym by samochód miał miejsce na napoje - z tego względu odpadła astra H. Niby nic a nie wyobrazam sobie bez tego auta. Patrzylem na Focus mk2 i e46 ale nie jestem do nich przekonany. Pozdrawiam !
thomass88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 2007
Auto: Nie mam

24 Kwi 2015, 07:19

Pierwszy coś tani wobec rocznika, bogatego wyposażenia i małego przebiegu. Polifty raczej od 20k
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Kwi 2015, 08:53

Koledze z pracy 2 lata temu pomagałem znaleźć i kupić taką Vectrę. Kupił. Dał 23,5 k za 2007 z silnikiem 140 KM -przebieg wtedy 104 tys.km). Zagazował dobrą sekwencją. Przejechał ponad 60 tys od tej pory. Zaworów nie regulował bo nie trzeba jeszcze. Autem jeździ do Poznania do pracy ok 50 km w jedną stronę. Spalanie jak wielokrotnie przeliczył w trasie 8,6l gazu. Z awarii to właściwie tylko jedna była. Padła cewka zapłonowa,kupił używaną oryginalną ale ta też się skończyła. Kupił więc następną używkę z anglika i jest ok. :)
122 KM też można brać. Kupuj to co znajdziesz w lepszym stanie ,bo różnica jest niewielka. Oba te silniki nie są wyścigówkami.Minusem Opli są kiepskie materiały w środku. Te są jak w ...busie.
A tak na marginesie za kasę którą masz to może warto popatrzeć za Laguną II FL z 2005-2007..? Auto szybsze,mało awaryjne (nie jak Laguna II do 2005),wyposażone ,wygodne i ...tańsze i dobre do zagazowania. Omijać należy tylko 2,0 z 140 KM ale jak najbardziej szukać z 2,0-135KM i 1,8-120 KM.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Kwi 2015, 13:21

Obie te Vectry dziwnie tanie.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Kwi 2015, 14:56

właśnie ich cena z jednej strony zacheca a z drugiej zniecheca - cos za tanio.
kolega z pracy mial lagune ale w dieslu i mowi ze wiecej samochodu na F nie kupi ... Wiem ze diesle tam kiepskie były i jakos patrze na niego zawsze przez pryzmat tych diesli. Wnętrze za to dużo ładniejsze.
thomass88
Nowicjusz

24 Kwi 2015, 15:26

thomass88 napisał(a):mowi ze wiecej samochodu na F nie kupi

Renault Laguna II nie ma nawet jednej litery F ;)
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Samochodem w góry na narty
    W górach jeszcze zima więc wiele osób wybiera się w tym czasie w góry, by pojeździć na nartach czy snowboardzie. Kierowcy powinni jednak odpowiednio przygotować się do takiej podróży, aby w bezpieczny ...

24 Kwi 2015, 16:36

chodziło mu o Forda Fiata i wszystko co francuskie. Przejrzałem popularne serwisy i dużo łatwiej znaleźć ta lagune z 2006-07 z zamontowanym juz lpg z przebiegiem do 150k niż poliftowa Vectre bez gazu z benzynką 1.8. Muszę jeszcze poczytać o tym silniku :) dzieki wielkie za pomysł !
thomass88
Nowicjusz

24 Kwi 2015, 16:58

Twój kolega to typowy cebulak, więc się go nie słuchaj.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Kwi 2015, 17:01

nie kupuj aut na F - fachowa opinia godna pożałowania wiedzy eksperta co ją wymyślił :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

24 Kwi 2015, 19:55

Nie liczę się z jego zdaniem :) laguna niestety odpada ze względów estetycznych - narzeczona go skreśliła ale we wnętrze ma chyba najładniejsze + same bogate opcje więc może może... Mazda 6 jej się spodobała za to. Szukam Vectry C po lifcie ! chyba że jakaś lagunka wpadnie:)

Kurczę znalazłem taka:
jutro zadzwnonię i podpytam
thomass88
Nowicjusz

25 Kwi 2015, 06:40

Zdjęcia to chyba telefonem robione...
artur73
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 23:39

przeglądałem i znalazłem coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - niby fajnie, ale 18 calowe felgi chyba zwiekszaja sporo spalanie + cb w srodku swiadczy o tym ze ktos jezdzi i duzo i szybko wiec nie wiem jak silnik. Reszta super + wymieniony rozrzad i oleje wiec odpada moj pakiet startowy. tylko lpg

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - na plus juz lpg. obawiam sie tylko miejsca - radom raczej nie ma dobrej opinii jezeli chodzi o sprzedawane auta. Niby oferta prywatna ale jak jest naprawde ...

thomass88
Nowicjusz

27 Kwi 2015, 00:42

Musisz zacząć oglądać auta w realu. Na zdjęciach to jest różnie. Czasem brzydkie i zniszczone auta wyglądają na "igły". Czasem jest odwrotnie ! :roll:
Laguny fajne. pamiętaj tylko że tanie oferty są podejrzane.Lepiej celować w auto o cenie lekko powyżej średniej dla tego rocznika. Za zadbane auto lepiej zapłacić trochę więcej,niż później naprawiać te trochę taniej kupione. Ludzie nie zwracają często uwagi na detale przy kupnie ,drobne wady lub braki w wyposażeniu,bo wydają im się w chwili zakupu mało istotne. Jak człowiek ochłonie po 2 tygodniach i emocje opadną,to zaczynają mu przeszkadzać. A ich natura jest różna. Np. brak drugiego kompletu kół lub opony ruina,coś tam nie do końca i za każdym razem się domyka czy otwiera,coś jest lekko wytarte w kabinie,kiwa się lekko fotel kierowcy lub trzeszczy itp .
Zadbane auto jest naprawiane na bieżąco i sumiennie w takim stanie utrzymywane. Takie auto warto kupić i to po samochodzie widać jak się ma trochę doświadczenia.
Czasem śmiać mi się chce jak sprzedający wciska,że auto jest w idealnym stanie i zawsze naprawiane od razu ,tylko ja w to nie wierzę jak widzę stare przetarte mokre dywaniki i syf pod nimi,w popielniczce pety ,a płynów eksploatacyjnych jest minimum...
artur73
Awatar użytkownika