Vectra C - Wibracje Kierownicy i Ostre znoszenie w prawo!

04 Lip 2016, 14:15

Witam Panów,
Mam podobny problem a w zasadzie kilka. W lutym tego roku kupiłam Opla Vectrę C 2004, 2,2 benzyna, automat. Po założeniu opon letnich na nieoryginalnych alufelgach (225/45/R17) komfort jazdy drastycznie się pogorszył . Auto ściąga w lewo + przy większej prędkości kierownica drży w ogóle mam wrażenie, że całe auto się trzęsie. Przy hamowaniu też nie jest lepiej. Ostatnio okazało się, że opony ocierają o obudowę przewodów hamulcowych choć ten rozmiar jest dopuszczalny przez producenta. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć czy te same objawy nie występowały na zimowych oponach, które mam mniejsze i są na stalowych felgach (205/55/R16). Ostatnio wymieniałam tarcze i klocki, ustawiana była tez zbieżność. Według mechanika z zawieszeniem wszystko jest ok. Poradził wymianę opon. Dodam, że kierownica jest widocznie, lekko przekręcona w lewo. I tu mam zagwozdkę. Problem trzeba zacząć rozwiązywać chyba od wymiany opon zanim zacznę grzebać głębiej w drążkach kierowniczych czy wahaczach. Chciałabym zostawić auto na obecnych kołach ale założyć węższe opony co wyeliminowałoby ocieranie o przewody. Co Panowie o tym myślicie? Czy raczej kupić letnie opony do kół, na których jeżdżę w zimę? Dotychczasowi mechanicy u których byłam potraktowali mnie jak typową babę, która na niczym się nie zna i nie potrafi czytać ani łączyć kropek. Rzeczywiście w temacie aut jestem laikiem, jak większość kobiet, ale nie oznacza to, że nie należy mi zwyczajnie jako klientce warsztatu pomóc, prawda? Bardzo proszę o poradę. Od sprawdzania którego z elementów Panowie by zaczęli? Z góry dziękuję
Anna
AnnaW
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 01 2001
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Opel Vectra C
Silnik: 2,2
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Lip 2016, 16:45

AnnaW napisał(a):Po założeniu opon letnich na nieoryginalnych alufelgach (225/45/R17) komfort jazdy drastycznie się pogorszył . Auto ściąga w lewo + przy większej prędkości kierownica drży w ogóle mam wrażenie, że całe auto się trzęsie.
Jezeli wcześniej tego nie było to sama sobie dałas odpowiedz co jest przyczyną pogorszenia komfortu jazdy tym samochodem.. :(
AnnaW napisał(a):Auto ściąga w lewo
Czy wczesniej tzn.przed wymiana ogumienia tez występował ten problem... :?:
AnnaW napisał(a):ustawiana była tez zbieżność.
Zbieznośc pojazdu nie ma wpływu na ściaganie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Lip 2016, 12:17

Dziękuję za odpowiedź. Jutro zakładam koła zimowe celem sprawdzenia. To jedyne co teraz mogę zrobić.

Pozdrawiam
Anna
AnnaW
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 01 2001
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Opel Vectra C
Silnik: 2,2
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Lip 2016, 07:16

Opony plus alufelgi mogą mieć na to wpływ i radze po sprawdzić na starych,wtedy będzie jasne czy to ich wina czy też przyczyny należy szukać gdzieś indziej.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak naładować akumulator?
    Ładowanie akumulatora to pozornie łatwe zadanie, jednak może nastręczyć pewnych trudności. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem? Przede wszystkim należy pamiętać, że akumulator może być ładowany jedynie prądem stałym. Dlatego ...