REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Na próbę zamień kpl koła na przedniej osi miejscami.Prawe koło na lewą stronę i vice versa.Nie patrz ze są kierukowe/jezeli nawet sa/.Po zamianie kół przejedz sie na próbę.krzys7 napisał(a):Od jakiegoś czasu znosi mnie w prawo, i to coraz mocniej, kierownica sama skręca w prawo (nie płynnie tylko impulsowo)
krzys7 napisał(a):Myślałem że może coś ze zbierznością lub kątami ale to również nie pomogło, 200zł zapłaciłem i lipa.
Kolego-szarpaki to ze tak powiem"pic na wodę".Ja takie samochody sprawdzam przy pomocy rąk i odpowiedniego przedłuzenia ręki...kant95 napisał(a):Sprawdzili też zawieszenie na szarpakach?
MotAl-nie,nie i jeszcze raz nie.Jak pomieszasz przód z tyłem to nic nie będzisz wiedział.Na dzien dobry trzeba zrobic tak jak podałem wcześniej.Jezeli po zamianie zacznie sciagać w druga str.to będzie wiadomo o co biega i mozna wtedy mieszac z tyłem.Tak na marginesie-zbieznośc nie ma wpływu na drzenie kierownicy i sciaganie.Wiem to z doswiadczenia-cwicze na codzien..MotoAlbercik napisał(a):Spróbuj też przełożyć opony z tyłu na przód.
Migi60 napisał(a):Kolego-szarpaki to ze tak powiem"pic na wodę".
Migi60 napisał(a):Ja takie samochody sprawdzam przy pomocy rąk i odpowiedniego przedłuzenia ręki...
Migi60 napisał(a):Ps.Mozesz mnie oswiecic jaką dolegliwość chcesz znalezć w przednim zawieszeniu przy pomocy szarpaków która ma wpływ na szarpanie kierownicy oraz znoszenie samochodu w czasie jazdy...
Kol.doskonale wiem do czego słuzą szarpaki i kiedy trzeba to z nich korzystam w codziennej pracy/przy spr.sam.cięzarowych,SUV itp/.Nie chcę zbaczać z tematu.Luz na końcówce drązka,sworzniu wahacza czy tez tuleji wahacza nie będzie powodował drzenia kierownicy lub tzw."ściągania".kant95 napisał(a):Za pomocą szarpaków jak chyba nie wiesz można sprawdzić luzy m.in. na końcówkach,sworzniach,tulejach.
Uszkodzenie któregoś z tych elementów może mieć też wpływ na takie zachowanie samochodu.
krzys7 napisał(a):Opony na pewno są OK bo są nowę i sprawdzone u wulkanizatora.
krzys7 napisał(a):Po ściągnięciu zimowych kół okazało się że w jednej oponie jest śruba, była mocno wbita i ledwo widoczna,