Vectra coś nie tak z elektryką?

23 Wrz 2008, 20:06

Witam.
Mam opla vectre 92r 1.6 na jednopunkcie z gazem. Ostatnio troche mnie niepokoilo zachowanie silnika:jak uruchamialem zimny samochod, to tak pierdzial, troche szarpal, bardzo nierowno chodzil. Sytuacja sie poprawiala gdy silnik sie nagrzewal, wtedy juz bylo ok. I tak jezdzilem sobie, bo jakos mnie to nie bolalo za bardzo. Dzis chcialem odpalic sprzeta i jakos nie moglem. A jak juz zalapal, to na bardzo niskich obrotach i szybko gasl. Jak w koncu udalo sie odpalic, to przy naciskaniu gazu silnik pierdzial i dopiero w miare rowno chodzil jak sie zwiekszaly obroty. Po rozgrzaniu do wysokiej juz temperatury zaczal chodzic znow normalnie.
Czasami tez sie tak zdarza, ze jak jade, to mi sie cos rozlacza, samochod gasnie(stacyjka wlaczona, wszystkie kontorlki sie swieca) i pozwala sie odpalic po jakims czasie. Do tej pory myslalem, ze moze to byc wina alarmu, ktory cos tam pierniczy, ale teraz zaczynam sie zastanawiac, czy to nie wina zaplonu? Moze ktos mial podobny problem? Chcialbym rozwiazac ten problem mozliwie najmniejszym kosztem, dlatego nie jade do zadnego elektryka, tylko najpierw pisze tutaj.

PS. Na paliwie i na gazie tak dziwnie chodzil samochod.

Pozdrawiam.
malag201
Nowicjusz

• 23 Wrz 2008, 21:16

Jeżeli te objawy są i na Pb i na LPG,to wina leży raczej po stronie układu zapłonowego.Posprawdzaj świece,przewody WN czy nie mają przebicia bądz nie są luźne.Sprawdz też,czy któraś ze świec nie jest luźna.Przyczyna może tez leżeć w czujniku temperatury,który włacza ssanie,a którego może on nie włączać.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Wrz 2008, 22:10

Zgadzam się to może być coś z zapłonem,ale przy okazji sprawdz też cewke
    rikiMor0102
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
    Miejscowość: góral podbeskidzia
    Prawo jazdy: 01 08 2005
    Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

24 Wrz 2008, 20:08

Hmm, na razie w nocy sprawdzilem przewody i sie swieca jak nie wiem... do tego jak dotknalem jednego, to niezle przebicie czulem. Jak wymienie przewody, to dam znac, czy problem ustapil. Pozdrawiam.
    malag201
    Nowicjusz

24 Wrz 2008, 21:02

Tylko nie zapomnij dać odpowiedzi jalk znajdziesz usterkę ,coraz więcej osób o tym zapomina a to jest bardzo ważna rzecz. Pozdrowienia
    rikiMor0102
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
    Miejscowość: góral podbeskidzia
    Prawo jazdy: 01 08 2005
    Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

30 Wrz 2008, 18:47

Ok, po wymianie przewodów sytuacja sie troche poprawila, ale tak nie do konca, jak bede w niedlugiej przyszlosci na wsi, to postaram sie sprawdzic inne rzeczy-cewka, kopulka itd.
    malag201
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius 1.8 VVT-i - test spalania
      Toyota Prius to najsłynniejsza i zarazem pierwsza seryjnie produkowana hybryda. Obecna, czwarta generacja doczekała się m.in. wersji z napędem na wszystkie koła oraz pięciomiejscowej odmiany z napędem plug-in. Prius czwartej ...
      Webasto dla samochodów elektrycznych
      Firma Webasto, znana z systemów ogrzewania i klimatyzacji stosowanych w większych samochodach i autobusach, a także szyberdachów i składanych dachów dla kabrioletów, rusza na podbój nowego ...