Verso 2006 rok. Od 2000 obr w dół.

26 Sty 2020, 16:28

Witam.
Posiadam Corolle Verso 1.8 benzyna 2006 rok.
Auto ogolnie jedzie zachowuje sie okej.
Lecz zauwazylem ze np rozpedzajac sie do 3 pozniej redukcja do 2 i puszczenie gazu to gdy obroty spadna do 2000 slychac dziwny delikatny gwizd (tak mi sie zdaje ze gwizd. Swist cos takiego). Dodam gazu i przestaje obroty nakrecaja sie znow i znow odejmuje gaz i znow od 2000 obr w dol lekkie swist/gwizd. Wczesniej to myslalem ze to syrena Pogotowia z bardzo daleka mi wyje az wylaczylem radio i zaczalem sluchac. Jednak to nie karetka :) ktos cos?

ps.
I dzieje sie to tez tylko gdy z szybszej jazdy schodze do 2000 i ponizej. A np jak jade normalnie na 1 czy dwojce i mam 1000 obrotow czy 1500 czy 2000 to nic nie slychac i nawet jak wtedy odpuszcze gaz i zaczna spadac obr to nie ma tego gwizdania dziwnego.
funkaaudi
Nowicjusz

27 Sty 2020, 13:48

Z tego co opisujesz to dźwięk świstu występuje przy hamowaniu silnikiem i zawsze jest to inny odgłos niż przy przyspieszaniu. Czy od początku jak posiadasz to auto tak było czy to co opisujesz pojawiło się w trakcie eksploatacji?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Design Dome: gdzie technologia spotyka tradycję
    W mieście Toyota City, w japońskiej prefekturze Aichi, znajduje się studio designu Lexus Design Dome, odpowiedzialne za wszystkie kreatywne procesy Lexusa. Tutaj Lexus prowadzi wszystkie etapy projektowania auta – od ...
    Samochody dostawcze Forda: przegląd nowych modeli
    Samochody dostawcze to nieodłączny towarzysz biznesu – do przewozu towarów, małych i większych ładunków czy transportu pracowników nadają się doskonale. Przedsiębiorcy szukają dostawczych pojazdów, ...