Vito 2,2 cdi tryb awaryjny skrzyni zf4Hp20

12 Lip 2023, 13:58

Ludziska pomocy...Vito z 2000 roku 2,2 cdi automat. Skrzynia przechodzi w tryb po przejechaniu kilku metrów. Komputer pokazał błąd czujnika świateł hamowania. wymianilem czujnik i auto zaczęło jeździć. Po przejechaniu kilometra znowu tryb awaryjny. Znowu komp i zero błędów. Mechanik mówi że sprzęgło bo skrzynia na kompie wchodzi w wysokie obroty bo aż 8 tys przy 2 tys obrotów silnika. Ale jakby sprzęgło było walniete to po wymianie czujnika by nie przejechał tego kilometra....macie jakieś pomysły? Skrzynia zf 4hp20. Czujnik wymieniłem na oryginalny i dalej to samo. Skrzynia wywala błąd P2016
imaniak
Obserwowany

• 12 Lip 2023, 14:13

imaniak napisał(a):Skrzynia wywala błąd P2016
    To nie błąd skrzyni, on dotyczy "P2016 kontrola ciśnienia magistrali za wysokie ciśnienie na listwie rail" Ja bym tu zaczął od przepływki i sprawdzeniu ciśnienie na listwie. Podłączając się z interfejsem diagnostycznym trzeba przejrzeć parametry pracy i dopiero próbować postawić jakąś diagnozę.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lip 2023, 18:19

Dzisiaj sprawdzałem dopływy powietrza i szczerze Ci powiem że nie widzę nigdzie przepływomierza takiego jak wskazuje internet. Znalazłem urządzenie wielkości zapalniczki odchodzące od rury dolotowej z filtra. Wtyczka luźna i nie siedzi sztywno w rurach. Dodatkowo nad rura dolotowa mam też wpięta wtyczkę w jakiś czujnik przykręcony do podszybia
    imaniak
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Audi RS Q3 - pierwszy RS linii modelowej Q
      Na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, marka z Ingolstadt zaprezentuje Audi RS Q3, pierwszy model RS w cieszącej się ogromnym zainteresowaniem rodzinie Q. Ten wyjątkowy samochód łączy w sobie przemyślaną ...