Volkswagen Bora

17 Lip 2009, 14:21

Witam :!:
Mam VW Bora 1.6 rocznik 1999 103KM
Chciałbym podnisc osiagi. Co mam zrobic zeby podniesc liczbe konikow pod maska :?: :?:
lukassiek
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

17 Lip 2009, 18:36

Jest kilka sposobów:
1. Możesz zrobić swap czyli wsadzić większy silnik. POLECAM
2. Możesz zamontować chip. POLECAM
3. Jeśli masz benzyniaka możesz zrobić przeróbki silnika czyli powymieniać części sinika na lepsze (sportowe) np lepsze świece wałek rozrządu kute tłoki powiększenie cylindrów ale to droga opcja i jak się nie wie nic o mechanice samochodowej lepiej się za to nie zabierać. NIE POLECAM w tym przypadku
4. Ewentualnie TURBO :wink: NIE POLECAM w tym przypadku

Proponuje jechać do warsztatu zajmującego się takimi rzeczami jeśli coś wybierzesz.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

17 Lip 2009, 19:49

Ja wiem ale po ile jest taki chip do tego modelu bo widzialem chip ale do TDI no a ja mam benzyke a co do silnika to i tak ja bym tego nie przerabial.

Prosze jeszcze cos na temat wrzucenia intercooler-a ??

[ Dodano: Pią Lip 17, 2009 19:52 ]
Prosze jeszcze o wynienienie jakis dobrych firm co produkują: sportowe świece, wałek rozrządu, kute tłok no i jakie to modele czy cos??

Io ile koni na tej przeróbce mogę wzbogacić Borę???
lukassiek
Nowicjusz

18 Lip 2009, 10:50

lukassiek napisał(a):Ja wiem ale po ile jest taki chip do tego modelu bo widzialem chip ale do TDI no a ja mam benzyke a co do silnika to i tak ja bym tego nie przerabial.

Nie orientuje się z cenami niestety

lukassiek napisał(a):Prosze jeszcze cos na temat wrzucenia intercooler-a ??

Myślę że nie ma potrzeby wrzucać do tego silnika intercoolera ponieważ on chłodzi powietrze i montuje się go jeśli ma się turbosprężarkę albo duże modyfikacje w silniku i chłodniejsze powietrze jest potrzebne.

lukassiek napisał(a):[ Dodano: Pią Lip 17, 2009 19:52 ]
Prosze jeszcze o wynienienie jakis dobrych firm co produkują: sportowe świece, wałek rozrządu, kute tłok no i jakie to modele czy cos??

Dobrych firm jest dużo np Sparco produkuje dobre części do silników i nie tylko. Na tej stronie jest dużo informacji na temat części i katalogi silniku.LINK DO STRONY tylko pamiętaj że wszystkie częsci muszą ze sobą współpracować i właśnie wtedy możesz też użyć intercoolera na lepsze chłodzenie

lukassiek napisał(a):Io ile koni na tej przeróbce mogę wzbogacić Borę???

Możesz dużo koników mieć więcej na samym chipie możesz uzyskać z 30 KM jak chcesz jakieś przeróbki jeszcze dodać to gdzieś następne 30 ale ten silnik za bardzo się nie nadaje na modyfikacje najlepiej wsadzić tylko chip albo pomyśleć na innym silniku większym.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Lip 2009, 12:23

Powiedz mi jeszcze albo poszukaj gdzies mi ten chip do kupna bo jak szukałem to tylko są do TDI. Za znalezienie CHIPA wielkie dzieki. noo i gdzie go sie montuje???
lukassiek
Nowicjusz

18 Lip 2009, 13:57

Nie wiem gdzie szukać chipu do Bory poszukaj sklepów z chipami i popytaj a montuje się to do komputera samochodu ECU montują to w warsztatach zajmujących się tym najlepiej znajdź jakiś warsztat to ci sami załatwią chipa zamontują i sprawdzą osiągi na hamowni a z tymi kucykami trochę przesadziłem do tego silnika bo 30 raczej sie nie wyciśnie na chipie w silniku 1.6 cena dobrego chipa to ok 1000 zł a nie 9 zł na allegro.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...

18 Lip 2009, 14:50

A jaki wiekszy silnik bym mogl wrzucic do bory??

Ja bym tak chcial 1.8T 150KM z Passata B5 dało by rade

I ile taki swap kosztuje??
lukassiek
Nowicjusz

18 Lip 2009, 17:03

Dało by radę tylko koszty są dość spore jeśli nie robi się tego samemu silnik z osprzętem i najlepiej skrzynią bo nie wiem czy od bory pasowałaby do silnika z passata ok 2000 zł potem jeszcze robocizna na pewno nie mniej niż 2000 zł bo to trochę roboty jest. Najlepiej samemu znaleźć silnik z osprzętem bo wtedy taniej wychodzi niż znalezienie silnika przez warsztat który ma to zrobić potem tylko zawieźć do warsztatu zajmującego się swapami. Z tą ceną za robociznę to mniej więcej tak dałem na pewno będzie inna wszystko zależy jakie przeróbki trzeba dokonać.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 14:51

a to takiej przerobce silnika no wiesz wymiana tlokow, wieksze cylindy, swiece itd. to wyciagne przynajmniej 130KM?? albo wiecej??
lukassiek
Nowicjusz

19 Lip 2009, 15:06

Odradzam ponieważ wyniesie cię to więcej niż swap jeśli miałbyś zrobić dobrą przeróbkę silnika a na dodatek długo mógłby silnik nie wytrzymać bo jest trochę słaby. Lepszy byłby silnik z passata.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 15:59

ale tez mi chodzi czy silnik z passata z osprzetem sie zmiesci na miejsce silnika klasycznego ?? noo i jeszcze chyba po zwiekszeniu mocy w borce to jeszcze bede musial wymienic zawieszenie na sportowe??
lukassiek
Nowicjusz

19 Lip 2009, 16:16

Silnik z passata zmieści się ale lepiej najpierw wszystko pomierzyć a zawieszenie sztywniejsze czyli sportowe jest wskazane przy dużych przeróbkach silnika i zwiększeniu mocy.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika