Warszawa

19 Lip 2009, 12:57

Witam.

Podpowiedzcie nowemu koledze kilka rzeczy.

Zastanawiam się nad kupnem starej warszawy w sedanie. Chcę ją oczywiście całą wypiaskować, wszlifować, zaszpachlować, wyrównać wszystko, zmienić pordzewiałe części na nowe i pomalować. Chcę również pochromować wszystko co do tego się nadaje, odnowić deskę rozdzielczą, wytapicerować cały środek. Chcę także zmienić silnik i zawieszenie, oraz ten osprzęt który nie da rady przy szybszej jeździe na nowym silniku, skrzynia, zawieszenie wydech.

Powiedzcie mi proszę, jakie to będą koszty, ile mogę sam zrobić, czy zmiana silnika w zabytkowym samochodzie ma jakieś konsekwencje prawne, mówcie wszystko co wiecie na ten temat.

Czekam na odp.
andrev3101
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: DST

19 Lip 2009, 14:15

Jeśli masz pojęcie sam możesz zrobić bardzo wiele prawie wszystko tylko jest potrzebny czas miejsce i pieniądze myślę że koszt wyniósłby ok 10000 zł jeśli sam byś robił oczywiście takie rzeczy jak piaskowanie, lakierowanie i chromowanie części też kosztuje ale jest to bardzo dobry pomysł :cool: . Co do silnika jeśli jest zamontowany jak trzeba i przejdzie przegląd nie będzie żadnych problemów prawnych. Jaki chcesz silnik wstawić ?
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

19 Lip 2009, 17:57

Silnika sam nie wstawię, bo nie wiem czy dam rade, z mechanikiem kiedyś wstawiałem do peugeota 405 ale to nie to samo. Szlifowanie, piaskowanie itp, czyli blacharka, będę robił sam, lakier i tapicerka u kogoś. Jeśli chodzi o silnik to coś z forda, najprawdopodobniej ford scorpio FFI bodajże 2.2 - 3.0l Nie chcę zbyt dużego i zbyt małego. Zastanawiam się jeszcze, czy będę musiał całe zawieszenie zmieniać, czy wał i części napędu zmieniać. Wydech na pewno.
andrev3101
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 19:06

Co do zawieszenia to nie wiem z czego by pasowało i nie wiem czy by wytrzymało z warszawy bo nie za dużo wiem o warszawie ale wał od warszawy pewnie nie będzie pasował do skrzyni z forda najlepiej wszystko pomierzyć i wtedy można kombinować wał z forda jakby był za długi to nie problem bo można skrócić i wyważyć gorzej jakby był za krótki no i jeszcze trzeba spasować most z tym wałem.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 19:44

Tzn z tego co wiem, to silnik z forda pasuje do skrzyni warszawy, ale to tylko przypuszczenia, zawsze przecież zostaje kwestia mocy. Jak walnę 250 KM na skrzynie dostosowaną do 50 KM mogą się zębatki rozlecieć. Co do zawieszenia do myślę że od poloneza powinno pasować, sprężyny i amortyzatory sportowe.
andrev3101
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 20:39

Ford scorpio ma 250 KM to nie wiedziałem że ma taką moc myślałem że ok 200 KM a skrzynia na pewno nie wytrzyma za długo takiej mocy zawieszenie jeśli pasuje od poloneza to może od poloneza trucka wsadzić miał mocne i twarde sprężyny.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...

19 Lip 2009, 20:44

Tzn oryginalnie 2.9l w scorpio ma 203 KM ale jakaś sprężarka, drobny tuning i powinien 240 mieć. A co do zawieszenia to polonez truck mógł by być, albo jakaś wołga, Wartburg hmm.

A co powiesz o kolorze?? Nie chcę czarnego bo przereklamowany. Boję się też o tapicerkę.

aha, da się przerobić skrzynię, żeby drążek był koło nogi a nie kołom kiery??
andrev3101
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 21:01

No wiesz wsadzenie ogólnie tyle mocy do warszawy to trzeba też pomyśleć o hamulcach i budę musisz mieć naprawdę dobrze pospawaną jeśli nie chcesz skończyć w rowie warszawa ma wysoką budę dlatego przy dużych prędkościach może być niebezpiecznie dlatego zawieszenie musi być sztywne ale to już wiemy. Myślałeś może o wsadzeniu szerszych kółek ?

Kolor czarny mi się zawsze podoba :cool: ale może i lepiej było by warszawie w innym nie wiem może bordowy ładnie wygląda :wink:

Drążek i tak nie będzie koło kiery bo będzie trzeba dać skrzynie od forda bo warszawska długo nie pociągnie i wtedy wystarczy pozbyć się drążka koło kiery i zrobić miejsce na drążek koło nogi.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 07:36

No prawda z tym drążkiem, nie zastanowiłem się.

Jeśli chodzi o te modyfikacje, to założę nowe hamulce rzecz jasna, opony też szerokie, niskoprofilówki, może jak się uda 16" ale wątpię, prędzej 15". Buda będzie wzmacniana chyba, wszelka rdza i tp będzie usunięta, a jeśli chodzi o jej skracanie to ten model co ja chcę robić (z dupą garbusa) jest niższy od zwykłej i nie ma co już ciąć.

Kolor hmmmm: MOŻE TAKI
andrev3101
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 08:53

To ty chciałeś jej obniżyć dach jeśli tak to też można obniżyć w tym modelu.Kolor to już musisz sam dobrać a kiedy chcesz zacząć budowę ?
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 08:57

W każdym można obniżyć, ale ja tego nie chcę robić. Chcę ją na dole obniżyć na zawieszeniu. Ogólnie muszę sobie wszystko zaplanować dokładnie. Znaleźć dobry samochód i chyba drugiego dawcę (Ford scorpio). Budowa też trochę potrwa a więc szybko nie wrzucę zdjęć z niej, narazie planuję. Muszę jeszcze narysować sobie ją i ogólnie zaprojektować jak ma wyglądać po przebudowie.
andrev3101
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 09:07

A to źle zrozumiałem zawieszenie jak byś dał z tego poloneza trucka możesz obniżyć przycinając sprężyny w sumie z każdego ale te wziołem za przykład. No najlepiej mieć drugi cały samochód a nie sam silnik ze skrzynią bo będą ci potrzebne też inne części na pewno proponuje znaleźć jakiegoś po wypadku. Dokładnie lepiej się nie śpieszyć i wykonać to dobrze proponuje porównać wymiary forda i warszawy. Mocowania silnika pewnie nie będą pasować dlatego będzie trzeba przesuwać i dobrze umiejscowić silnik żeby nie przechodziło drganie na samochód i żeby nie zostawić silnika na ulicy :mrgreen: Powodzenia w budowie.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 14:09

Znalazłem taki obrazek (patrz poniżej). Kolor podobny ma być, samochód ogólnie ma podobnie wyglądać, tyle że ja kupię M20 (z inną dupą)

Zdjęcie

martwi mnie też kwestia chłodnicy, w warszawie jest taka mała i brak miejsca na dużą
andrev3101
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 14:16

Chłodnicą bym się nie martwił bo aż tak dużo ona nie zajmuje miejsca jak zmieścisz silnik to chłodnice też gdzieś upchniesz.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 15:43

właśnie się obawiam, bo tam pod maską jest taki jakby stożek, silnik wejdzie, ale tam gdzie chłodnica ma iść, jest bardzo wąsko i nie wiem czy od forda wejdzie.

[ Dodano: Pon Lip 20, 2009 16:48 ]
Spójrz

Zdjęcie
andrev3101
Nowicjusz
Awatar użytkownika