Volkswagen CC 2014 na włączonej klimatyzacji silnik się nie dogrzewa

14 Paź 2018, 13:11

Witam od jakiegos czasu mam problem a mianowicie auto na włonczonej klimie ma problemy zeby nagrzac olej silnika do 90° gdy jade i rozgrzeje auto to tych 90 to jakos trzyma ale wystarczy ze stane na światlach czy chwile na wolnych obrotach temperatura spada dodam ze wtedy oba wentylatory chodza na maxa dzieje sie tak nawet gdy auto nie jest w pelni rozgrzane... po wyłonczeniu klimy problem znika auto sie nagrzewa i trzyma caly czas temperature... termostat wymieniony problem nie zniknol
AdekCCWV
Nowicjusz

15 Paź 2018, 13:31

A jak masz ustawioną temperaturę na klimatroniku? Czy tu przy włączonej klimatyzacji leci odpowiednio zaprogramowane powietrze i we wnętrzu utrzymuje się temperatura taka ja zaprogramujesz?

AdekCCWV napisał(a):stane na światlach czy chwile na wolnych obrotach temperatura spada dodam ze wtedy oba wentylatory chodza na maxa dzieje sie tak nawet gdy auto nie jest w pelni rozgrzane
Przy obecnych temperaturach wentylatory raczej nie powinny się włączać na maksa żeby uzyskać zaprogramowaną temperaturę we wnętrzu. Musisz sprawdzić czy w sterowniku nie ma zapisanych jakiś błędów.

Termostat założyłeś oryginalny? Problem pojawiał się stopniowo?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Paź 2018, 15:03

Tak termostat jest orginalny z volkswagena a temperatura taka jaką ustawie w środku taka jest. Problem pojawil sie nagle
AdekCCWV
Nowicjusz

17 Paź 2018, 11:00

Jaki masz silnik? Termostat jest sterowany elektronicznie?
Musisz sprawdzić czy masz zapisane jakieś błędy powinny być jakieś zapisane. Jeżeli termostat jest sprawny to problem może być gdzieś w sterowaniu wentylatorem klimatyzacji lub samym wentylatorze który być może działa non stop na najwyższym biegu dlatego silnik nie dogrzewa się bo jest za mocno chłodzony.
Cichy77
Forumowicz VIP

18 Paź 2018, 12:16

To jest 2.0 tdi 140 koni byl pod komputeram i nie ma zadnych błędow moj mechanik tez ręce rozklada
AdekCCWV
Nowicjusz

25 Paź 2018, 15:35

AdekCCWV napisał(a):Witam od jakiegos czasu mam problem a mianowicie auto na włonczonej klimie ma problemy zeby nagrzac olej silnika do 90°

Chodzi ci o olej w silniku czy o płyn chłodzący?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Paź 2018, 08:54

Płyn chłodniczy
AdekCCWV
Nowicjusz

27 Paź 2018, 11:56

Jeszcze dodam ze wraz ze spadkiem temperatury płynu chlodniczego spada tez temp oleju
AdekCCWV
Nowicjusz

29 Paź 2018, 14:17

AdekCCWV napisał(a):Jeszcze dodam ze wraz ze spadkiem temperatury płynu chlodniczego spada tez temp oleju
To raczej normalne zjawisko w takim przypadku. Musi być jakiś problem ze sterowaniem wiatrakami chłodnicy przy załączonej klimie. Zaobserwowałeś może czy one zawsze pracują na full? No i nie powinny przy takiej pogodzie pracować cały czas z tego co się orientuję.
Cichy77
Forumowicz VIP