Volkswagen Golf 3 - Pukanie w prawym przednim kole

08 Lip 2009, 18:02

Witam. Od dłuzszego czasu przy skręcaniu na nierównym terenie (np droga z kostki brukowej) słysze pukanie w prawym przednim kole , gdy skręcam na normalnej równej drodze nie słychać nic... Co moze być przyczyna tego pukania??
luki1304
Początkujący

Miejscowość: Piła
  • 08 Lip 2009, 20:38

moim zdaniem przegub kulowy wachacza,mialem taki problem,sprawdz sobie,najlepiej wejsc pod auto i mocno poruszac wachaczem gora dol tuz przy przegubie,powinienes wyczuc luz
    zibi11
    Nowicjusz

08 Lip 2009, 21:48

sworzeń wybity albo jakis przegub metalowo gumowy wahacza
    wojdud5
    Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

09 Lip 2009, 15:29

Byłem u mechanika , i mi powiedział ze jest luz na końcówce drążka kierowniczego z lewej strony... Powiedziałem mu ze mi puka z prawej strony , to powiedział ze to sie moze przenosic po drążku i dlatego tak słychac... Możliwe??
    luki1304
    Początkujący

09 Lip 2009, 18:32

jeśli masz możliwość wjedź na jakis kanał i poszarp drążkami koło koncowki, ktora puka to zla, ale w tym przypadku mozna chyba wierzyc mechanikowi.
    wojdud5
    Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

09 Lip 2009, 20:55

Powiedział mi ze trzeba wymienić cały drążek( czy coś takiego) za około 50 zł i końcówke drążka za około 40 zł... Zbytnio to ja sie na samochodach nie znam , wiec nie wiem czy on chce mnie orżnąć na kase , czy nie...
    luki1304
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
      Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...

09 Lip 2009, 21:50

to końcówka wachacza. łatwy do samodzielnej wymiany. Miałem ten sam problem i wymieniłem od razu końcówki drążków kierowniczego i wachacza i spokój. :grin:
    mmoszumanski1
    Nowicjusz

Miejscowość: radom

10 Lip 2009, 09:55

No i chyba tak zrobie , podjede do sasiada na kanał i z nim coś pokombinujemy... Bo u mechanika to kupe kasy zostawie bo troche sie ceni za sama robote , a tak to tylko koszt części... A mam jeszcze pytanie... Czy z tym pukaniem przegląd samochód by przeszedł?? Bo to juz puka gdzies od pół roku , poprzedni właściciel jezdził z tym do mechanika , ale tamten nic nie widział...
    luki1304
    Początkujący

10 Lip 2009, 12:48

Jezeli sa to wybite koncowki drazkow lub tuleja wachacza itp. to wszystko diagnosta zobaczy na szarpakach i nie przejdzie przegladu.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

12 Lip 2009, 15:43

Luki tak to jest możliwe,tobie wydaje się,że to jest z tej strony a luz jest w stronie przeciwnej,mechanik ma rację,sprawdził to wie ale każ mu jeszcze sprawdzić jeszcze sworznie wahaczy tak na wszelki wypadek.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)