Volkswagen Golf 3

09 Sty 2010, 12:15

halsky11 napisał(a):mowimy tu o golfach z silnikami gaznikowymi
tu kolege troche poniosło :mrgreen: były wersje na gaźniku ale...
1,4 w golfie 3 jest na wtrysku ma do 60 kucy zużycie paliwa nie powinno przekroczyć 9 litrów w mieście a pzry normalnej jeździe (do 90km/h) do 6 litrów
identycznie pali 1,6 :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Sty 2010, 13:37

pocieszny napisał(a):
halsky11 napisał(a):mowimy tu o golfach z silnikami gaznikowymi
tu kolege troche poniosło :mrgreen: były wersje na gaźniku ale...
1,4 w golfie 3 jest na wtrysku ma do 60 kucy zużycie paliwa nie powinno przekroczyć 9 litrów w mieście a pzry normalnej jeździe (do 90km/h) do 6 litrów
identycznie pali 1,6 :mrgreen:

nie ponioslo kolego, na poczatku byla mowa o 1,6 75KM , ten silnik jest na gazniku ew. sterowanym elektronicznie ale to dalej gaznik, 9l jak na taka mala pojemnosc to jest chyba zart konstruktorow, rownie dobrze mozna wybrac sedana z silnikiem 2,0 dohc na wtrysku sekwencyjnym ktory spala ok 8,5 l w cyklu mieszanym i w tej samej cenie

btw 6l na 100 to moze spalac silnik z wielopunktowym wtryskiem w pojemnosci 1,4-1,5 gazniwkowy w zyciu nie zejdzie na 6 na trasie chocbys 70 jechal
halsky11

09 Sty 2010, 14:15

halsky11 napisał(a):nie ponioslo kolego, na poczatku byla mowa o 1,6 75KM , ten silnik jest na gazniku ew. sterowanym elektronicznie ale to dalej gaznik, 9l jak na taka mala pojemnosc to jest chyba zart konstruktorow, rownie dobrze mozna wybrac sedana z silnikiem 2,0 dohc na wtrysku sekwencyjnym ktory spala ok 8,5 l w cyklu mieszanym i w tej samej cenie

btw 6l na 100 to moze spalac silnik z wielopunktowym wtryskiem w pojemnosci 1,4-1,5 gazniwkowy w zyciu nie zejdzie na 6 na trasie chocbys 70 jechal
kolego w 3 generacji golfa nie występuje silnik 1,6 na gaźniku ten 75 konny to monowtrysk pomyliły ci się generacje ;) w 2 były 1,6 na gaźniku pierburg 2E2 albo 2EE czasem były też na Weberach ale to nie ta generacja :wink: już końcowa produkcja 2 była na wtrysku jednopunktowym.
tak samo jest z silnikiem 1,4 w golfie 3 generacji to jest monowtrysk i uwierz mi spokojnie w trasie zejdziesz do 6 litrów benzynki na100 (ludzie podobno schodzą poniżej 5 mi się nie udało) w 2 litrowym GTI przy spokojniej stałej jeździe schodzisz do 6,5litra (ale to na proszkach uspokajających :mrgreen: ) miałem każdy z wymienionych samochodów i wiem ile palą 9 litrów w mieście to maxymalny wynik jaki miałem i w 1,4 i w 1,6 (mówimy o wersji 8 zaworowej 16 pali troszkę więcej)
już pomijając kwestię spalania i dynamiki w tych samochodach prędzej szczeźnie blacha niż silnik (jeśli był normalnie użytkowany), golfy gniją strasznie na progach, tylnej klapie, dole grodzi i podłodze :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)