Volkswagen III- niedziałające przednie wycieraczki

04 Lip 2009, 08:17

Mam problem z dnia na dzień vw golf III przestały mi działć przednie wycieraczki. Tylnia działa bez zarzutu, przednie nie działają na żadnym biegu. Przy próbie włączenia któregoś biegu słychać charakterystyczne tyknięcie. Z góry dziękuję
mateo88
Nowicjusz

Miejscowość: Dąbrowa
  • 04 Lip 2009, 10:09

Skoro słychać to tyknięcie,to bezpiecznik jest dobry,więc go można wyeliminować.Sprawdz w tym układzie wiązki przewodów,czy gdzieś nie są zaciśnięte lub przerwane przewody - głównie przy samym silniczku wycieraczek.Sprawdz też,czy do silniczka wogóle dochodzi napięcie.Posprawdzaj też oczywiście kostki połączeniowe.Nie można tez wyeliminować przekaźnika wycieraczek.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Lip 2009, 10:58

kable możemy wykluczyc ,a gdzie można znaleźć i jak sprawdzić czy jest sprawny ten przekaźnik kierunkowaskazów
    mateo88
    Nowicjusz

04 Lip 2009, 14:36

mateo88 napisał(a):kable możemy wykluczyc ,a gdzie można znaleźć i jak sprawdzić czy jest sprawny ten przekaźnik kierunkowaskazów

Przekaźnik znajdziesz prawdopodobnie w skrzynce bezpieczników(tak przynajmniej mam w audi), a co do sprawdzenia to chyba najprościej jest podmienić na nowy. Jeśli to on będzie winny, to wycieraczki powinny zadziałać, no chyba, że niesprawne będzie coś jeszcze...
    Warto też sprawdzić włącznik, może to w nim tkwi problem?
    Czasami mam problemy, ale zawsze je rozwiązuję.
    motomaniaczek
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Końskie

04 Lip 2009, 18:34

Dziękuję wszystkim za poradę przynajmniej wiem od czego zacząć :lol:
    mateo88
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smartfon jak cegła
      Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...