Volkswagen Passat 1.9tdi do 15tyś

01 Paź 2010, 22:20

Witam zastanawiam się nad kupnem auta do 15 tyś. Szczerze to rozglądałem się za Passatem B5 w sedanie,z silnikiem 1.9Tdi 110km.według mnie
Volkswagen jest nie zawodnym samochodem i mało awaryjnym,ma dobrą dynamikę a przy tym mało pali. lecz po przeczytaniu tyle negatywnych opinii na forum nie jestem zdecydowany czy mój wybór jest dobry.znalazłem kilka fajnych ofert lecz w 99%jest wielkie ryzyko że auto zostało zalane ponieważ są one z tych rejonów które zostały zalane,aktualnie zastanawiam się nad tymi ofertami się zastanawiam
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Myślałem jeszcze o sprowadzeniu takiego Passata z Niemiec lecz znam kogoś kto mógł by mi tylko przywieść to auto z zagranicy.ale trzeba by było mieć takie auto na oku(nawet nie znam stron z ogłoszeniami motoryzacyjnymi z Niemiec
) a poza tym nie wiem ile kosztowało by mnie sprowadzenie takiego auta i czy to się opłaca
Wiec jeśli według was mój wybór co do Passata B5 1.9tdi nie jest dobry to jakie auto mi polecicie?? a jeśli zgadzacie się ze mną co do tego samochodu to czym miał bym się kierować przy jego zakupie?? bardzo proszę o pomoc i każda opinia na te tematy są dla mnie cenne!! proszę o pomoc mi w tym temacie. to dla mnie trudny wybór i wole zwrócić się do kogoś kto się na tym zna.

Pozdrawiam
olek.olek.olek
Nowicjusz

Miejscowość: ustka

02 Paź 2010, 09:12

Powiem krótko: W Niemczech taki Passat ma średnio ok 350 000- 500 000km przelotu. W Polsce nie ma nawet 200 000. Śmieszny mnie takie coś :wink: . Odpuść.
To już lepiej poszukać Peugeota 406. :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

02 Paź 2010, 15:18

najpopularniejsze strony z ogłoszeniami to

[link do mobile.de wygasł]
[link do AutoScout24 wygasł]

lub

[link do eBay wygasł]

passatów stoi na niemieckich placach cała masa, ale większość to kombi, nie mniej jednak to jest duży wybor, nie znaczy że stoją tam same igiełki, pamiętaj dobrymi autami jeżdżą niemcy...na wschód idzie zjeżdżony szrot, choć czasami da sie wychaczyć coś godnego uwagi.
te z ogłoszeń traktuj z przymrużeniem oka, bo nigdy nie jest to samo co na foto, zawsze na miejscu rzeczywistość jest inna.

co do kosztów to jeżeli na kołach to tablice z ubezpieczeniem na 5 dni to koszt 70-120 euro

laweta troszku drożej bo ok. 1zł/km

co do opłat w PL to trzeba doliczyć około 1500-1700zł

ceny za passata z 1.9TDI za B5 zaczynają się gdzieś od 3000 euro (jeżeli jest w całości i jeżdżący) za extra egzemplarz zapłacisz dużo drożej niż najdroższy egz. z danego rocznika na [link do oferty na Allegro wygasł]
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

03 Paź 2010, 18:55

Hm no ok z tego co widzę to nie opłaca mi się ściągać Passata z zagranicy tak?? wiec mam jeszcze jedno pytanie jeśli bym kupował w Polsce to do 15 tyś. to jakie autko byście mi doradzili? (zależy mi by to autko było z silnikiem 1.9tdi 110KM).bo passatów na allegro jakiś chociaż w miarę niema. a jak są to tylko z zalanych poprzednio województw,będę szukać dalej lecz raczej wyjazd do Niemiec sobie daruje.dziekuje za podpowiedzi.

pozdrawiam
olek.olek.olek
Nowicjusz

Miejscowość: ustka

03 Paź 2010, 19:31

niw\e wiem czy diesel d o15tys. zł będzie dobrym wyborem
andrewb25
Stały forumowicz

04 Paź 2010, 14:19

Na pewno będzie niezawodny za taką cenę! 1.9 TDI trzymający się na szpachli i spawach robionych u pana Zdziśka w stodole. :wink:

Ale nie przesadzajmy.

Wiadomo, w starszych autach prędzej się dopatrzysz złych rzeczy, są jakby mniej zabudowane i w ogóle. Łatwiej wszędzie zajrzeć. Na pewno nie celował bym na twoim miejscu w wyższe roczniki. Najlepiej to szukać po klubach VW Passata.
Przede wszystkim nie licz na to, że znajdziesz z przebiegiem 200 tyś, tylko patrz na stan, szukaj kogoś kto pisze prawdę, co zrobił w aucie, szukaj kogoś kto zastanawia się nad zmianą auta. Lepiej od kogoś takiego kupić niż znaleźć jakiegoś trupa na allegro i żałować.

@down: Sry, ale zmieniłem zdanie, nawet nie zobaczyłem, że odpowiedziałeś.
Nie spojrzałem na rocznik i dlatego tak odpowiedziałem wcześniej. :razz:
Ostatnio edytowany przez dervu 04 Paź 2010, 14:26, edytowano w sumie 2 razy
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Skoda i 35 lat prototypu Furgonet
    Początek lat 80. to prawdziwy wysyp niewielkich konstrukcji o charakterze użytkowym, opartych o technikę popularnych modeli aut kompaktowych, a nawet miejskich. Budowa takiej odmiany już nie obniżała prestiżu wersji podstawowej, ...

04 Paź 2010, 14:24

dervu napisał(a):Na pewno będzie niezawodny za taką cenę! 1.9 TDI trzymający się na szpachli i spawach robionych u pana Zdziśka w stodole. :wink:

Oczywiście pewnie są dobre egzemplarze nawet i za taką cenę. Ale naszukasz się długo, a przy takiej popularności tych aut masz niezbyt wielkie szanse na trafienie dobrego egzemplarza w tej cenie.

To ile wg. Ciebie jest wart 12 letni Passat, po którym był już lifting i nowy model?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

04 Paź 2010, 17:56

dervu napisał(a):Na pewno będzie niezawodny za taką cenę! 1.9 TDI trzymający się na szpachli i spawach robionych u pana Zdziśka w stodole. :wink:

Ciekawe kto przy zdrowych zmysłach odważy się spawać w stodole :shock:

Za 15 tyś da się już coś znaleźć z początku produkcji w ładnym stanie. Oczywiście będziesz musiał sporo się naszukać żeby trafić w miarę przyzwoity egzemplarz. Kolega sprzedał ostatnio ładną A4 1.9 TDI 110 koni rok 99 za 16500 zł a w stanie była naprawdę przyzwoitym, 297 tyś przebiegu, bardzo zadbany. Może właśnie w stronę A4 byś się skierował? Jest ich tyle samo co Passatów, bo to bardzo zbliżone konstrukcyjnie samochody. Szukałbym i jednego i drugiego a wziął to co będzie w najlepszym stanie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

05 Paź 2010, 16:23

A4 myślę że będzie lepszym wybore, zawsze będziesz miał lepszy wypas
andrewb25
Stały forumowicz

07 Paź 2010, 01:22

Hehe wszyscy teraz twierdzą że passat to szrot :) Wszystko zalezy na co trafisz, fakt auta z niemiec maja wyjezdzone silniki i szczerze mowiac lepiej brac z polski od jakiegos malo jeżdżącego klienta :]
Ostatnio edytowany przez Emce, 07 Paź 2010, 21:53, edytowano w sumie 1 raz
Emce
Nowicjusz

Miejscowość: sc