Volkswagen Passat (2007) - uderzenie piłką

04 Mar 2011, 19:55

Witam serdecznie,
wczoraj na sztucznym boisku w pobliżu szkoły gimnazjalnej graliśmy w piłkę nożną. Niedaleko boiska stał zaparkowany właśnie Passat. Kumpel kopnął piłkę, ta niestety mu zeszła z nogi, odbiła się od muru i uderzyła w maskę VW. Na drugi dzień właściciel wydzwaniał do kolegi żądając natychmiastowego przelewu pokrywającego koszty naprawy, że rzekomo ten wgniótł mu maskę, znajomy nie widział jeszcze tego wgniecenia, a typ jakoś unika spotkania.
I tu moje pytanie: czy to w ogóle możliwe aby po takim uderzeniu coś się mogło stać z maską? Przecież to solidna blacha, a piła nie była kopnięta bezpośrednio, tylko najpierw przeleciała przez 3,5 metrową siatkę, uderzyła o budynek i dopiero uderzyła w maskę. Piłka uderzając w mur przecież dodatkowo straciła na impecie.
alfredo
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

04 Mar 2011, 20:15

Blach w nowych samochodach jest cieniutka i jak piłka uderzyła to na pewno się ugięła ale raczej wątpię żeby uderzenie była na tyle mocne żeby zostało wgniecenie ale różnie bywa jak tego nie zobaczycie to nie ma co dawać żadnej kasy. A jak wiecie gdzie gość mieszka to podjechać i sprawdzić samemu czy jest wgniecenie czy nie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Mar 2011, 20:21

Przechodziłem koło tego auta po meczu i na pierwszy rzut oka wszystko było ok - brak widocznego wgniecenia. Może to uderzyło jakoś z boku, nie wiem aż tak dokładnie, choć kolega twierdzi, że uderzyło to w miarę centralnie.
Reasumując: na pierwszy rzut oka wtedy auto wyglądało ok, blacha bez większego wgniecenia, zderzaki, lampy na swoim miejscu.
alfredo
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

04 Mar 2011, 21:17

Powiem ci tak, blacha ma 1,5mm co jest bardzo wytrzymala gruboscia, do tego jest wzmacniane profilami.
Kolejna sprawa to chyba by musiala byc pilka do kosza z duzej wysokosci.

A nastepna ten typ to oszust! Mial poprostu odpryski od kamieni na drodze i chce sobie pomalowac maske za free.

Jak sie bedzie upieral to kup zamrazacz do rur hudraulicznych (taki spray dostepny w sklepach bydowlanych do mrozenia rur bez potrzeby spuszczania wody z ukladu)
Pryskasz z bliska miejsce(bez obaw) wgniecenia po calosci az zajdzie szronem lub lodem. Najlepiej wypsikac cala puszke 500ml na cala powierzchnie wgniotu z odleglosci5cm.
Czekasz na magiczny strzal.(maska strzeli prostujac sie samoczynnie bo blacha sie skurczy.

Na koniec powiec kolesiew w dupe mnie pocaluj i rzuc w oszusta pustym sprayem.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

04 Mar 2011, 22:04

Seba TDI, blacha na masce o ma grubość 1,5mm? Chyba na czołgu :D Średnio poszycie blaszane aut to blacha grubości 0,8mm...
Masz problem ze swoim autem, mogę pomóc.
GG: 6853736 (wiecznie niewidoczny)
kuba-warsztat
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

06 Mar 2011, 14:39

Proponuje zapoznac sie z nowszymi autami gdzie maska to element bezpieczenstwa dla potracanego pieszego;)
Bedziesz wiedzial wiecej...To nie polonez panie kolego.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pomysłowe rozwiązania Toyoty
    "Today, Tomorrow, Toyota" – dziś, jutro, Toyota. Hasło reklamowe Toyoty z lat 90. wskazuje na nieprzeciętną trwałość samochodów tej marki, ale jednocześnie podkreśla koncentrację Toyoty na budowaniu przyszłości ...
    Ferrari F12 Berlinetta
    F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...

06 Mar 2011, 16:20

Seba TDI, haha :roll: zwiększenie bezpieczeństwa pieszego poprzez zastosowanie twardszej/grubszej blachy? Dobre! A ja myślałem ze tym elementem bezpieczeństwa jest np pirotechniczne otworzenie maski (nie całkowite oczywiście) w przypadku potrącenia pieszego, by zwiększyć odległość maski od silnika. Czyli po prostu "Pyrotechnic Pedestrian Deployable Bonnet System". Poza tym coraz więcej marek stosuje przednie maski i błotniki z laminatu... A co dopiero mowa o blasze grubej na 1.5mm :shock:

aaa i jeszcze jedno kolego Sebastianie... co do wspomnianego przez Ciebie poloneza... to właśnie on np miał poszycie z blachy o grubości mniej więcej 1-1,5mm...
Masz problem ze swoim autem, mogę pomóc.
GG: 6853736 (wiecznie niewidoczny)
kuba-warsztat
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław