Volkswagen Passat B5 - auto nie odpala, wydaje 3 piskliwe dźwięki

20 Cze 2018, 18:41

Witam

Dzisiaj gdy chciałem odpalić auto, zamiast dźwięku silnika słyszę 3 piski, miga czerwona kontrolka wykrzyknika (!), świeci się abs na pomarańczowo, akumulator na czerwono ale to chyba normalne.
Po 3 "piskach" wykrzyknik dalej miga a gdy przekręcam kluczyki do końca wszystko gaśnie i nic się nie dzieje, rozrusznik nie chodzi. Gdy stacyjka wraca na miejsce dzieje się to samo, ale stacyjka blokuje się i nie mogę przekręcić kluczyków na zapłon. Dopiero gdy przekręce całkiem na lewo to znowu mogę próbować odpalić auto lecz bezskutecznie :(

Domyślam się że wykrzyknik czerwony może być od
-płynu hamulcowego (sprawdzałem i jest prawie max)
-od ręcznego? nie jest zaciągnięty a jak zaciągam to pokazuje się (P), gdy spuszczam to kontrolka gaśnie więc jest ok
- może czujnik od zużycia tarcz??? prosze nie krzyczcie :bored: nawet nie wiem czy mam coś takiego i czy to istnieje w aucie z 1999 :|

Tarcze niestety zdarte, nie wymienione gdyż funduszów brak a i tak nie używam auta, a dlatego że leci olej spod silnika ( tak wiem zaniedbałem auto jak ch...a ale nie mam narazie za co naprawić, i siedze teraz taki załamany :( )

ostatnio odłączyłem prawy głośnik z przodu w panelu w dzwiach ale to raczej nie problem?

a i świeci się jeszcze kontrolka od poduszek powietrznych ale to chyba przez błąd w komputerze...

Jak by co nie miałem styczności z motoryzacją więc nie wiem zbyt wiele :|
Kamil1996
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 05 2017
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Passat B5 basis
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Cze 2018, 10:12

Kamil1996 napisał(a):Po 3 "piskach" wykrzyknik dalej miga a gdy przekręcam kluczyki do końca wszystko gaśnie i nic się nie dzieje, rozrusznik nie chodzi. Gdy stacyjka wraca na miejsce dzieje się to samo, ale stacyjka blokuje się i nie mogę przekręcić kluczyków na zapłon.
Nie rozładował ci się przypadkiem akumulator? Mnie to wygląda na brak prądu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Cze 2018, 13:38

Cichy77 napisał(a):Nie rozładował ci się przypadkiem akumulator? Mnie to wygląda na brak prądu.

Odłączyłem wczoraj klemę minusową na 30 min. (taki reset komputera) i wszystkie problemy jakby zniknęły. Świeci się tylko kontrolka akumulatora więc już wszystko wiadomo. Ale akumulator mam nowy, no prawie bo zakupiony w styczniu z dobrego sklepu, z gwarancją itp. Auto stało bezczynnie około miesiąc, raz odpalałem jak przestawiałem gdy trzeba było kosić trawę, odpalił wtedy bez problemu i było to około 2 tygodnie temu. Co może mi zjadać prąd?
Kamil1996
Nowicjusz

24 Cze 2018, 21:11

Dobra, akumulator załadowany, wszystko działa.
Podejrzewam że prąd ucieka przez przepaloną lampkę cofania, jedną z dwóch.

W sumie to można temat zamknąć.
Kamil1996
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik R110 – Renault ZOE
    Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...