Check engine powracający - Micra k12 1.2 80kW

23 Cze 2018, 00:41

Witam mam problem z moim Nissanem micra k12 1,2 80kw zatem jakieś rok temu zakupiłem samochód wymienionej zostały części eksploatacyjne po pewnym czasie zapaliła się kontrolka check przepaliła się cewka zapłonowa która została wymieniona kontrolka dalej się paliła kazali wymienić mi sondę również została wymieniona po kilku ms padła kolejna cewka po kilkudziesięciu km na desce rozdzielczej znowu pojawił się check auto pracuje normalnie w końcu pali normalnie tryb mieszany około 7 l szybciej palił więcej przez uszkodzona sondę co może być nie tak ? Może to jakiś czujnik czy ktoś miał taki przypadek ? Auto pracuje normalnie ale nie chce stanąć na środku drogi niespodziewanie ... jest coś na co powinien wziąć pod uwagę moze sondę coś uszkodziła jak była szybciej uszkodzona może brudne wstrzykiwacze ale pochłania normalnie benzynę , nie ma katalizatora może to tego wina ? ? Proszę o odp pozdrawiam
Werciq96
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 10 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissana micra k12
Silnik: 1,2 80km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Cze 2018, 10:13

Nikt nie jest jasnowidzem. Podlacz pod komputer i odczytaj co to za blad sie tam kryje.
wojtk
Początkujący

Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM
Rok produkcji: 2001

25 Cze 2018, 11:39

Werciq96 napisał(a):po kilku ms padła kolejna cewka po kilkudziesięciu km na desce rozdzielczej znowu pojawił się check auto pracuje normalnie
Skoro mechanik zalecił wymianę cewki to musiał mieć ku temu podstawy. Pytanie która to była cewka? Masz ich tam cztery w tym silniku.
Czy pamiętasz jakie były błędy po podłączeniu interfejsu? Mechanik musiał to zrobić i mam nadzieję że w ciemno nie wymieniał cewki.

Świece były sprawdzane? Jaki mają przebieg? Tak samo kable zapłonowe?

Co było z sondą nie tak że poszła do wymiany?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Cze 2018, 11:55

Mam od czasu zakupy dwie cewki zapłonowe w tym jedna już była nowa i została jedna oryginalna fabryczna od Nissana, sprawdzał je i wymienił napewno właściwe bo samochód przed wymiana hałasował jak traktor teraz cichutko łatwo się odpala także z zapłonem brak problemu tak samo jak i zużyciem paliwa jest na poziomie 6/7 l także przeciwskazan przebieg samochodu to 156 tys km świecie były wszystkie wymienione jakieś 7 ms temu sonda była do wymiany bo pokazywał się błąd sondy a jak cewka się przypaliła wyskakiwał błąd w 1 cylindrze przepraszam zbytnio nie znam się bo jestem kobieta sonda była walnięta bo ja sprawdzali + było 1/3 większe spalanie niż teraz także po wymianie spalanie jest takie jakie być powinno filtry oleje były wymieniane ale po podłączeniu już wtedy wyskakiwał błąd sondy przez zbyt uboga mieszankę spalin i nic więcej także nie wiem czemu komputer nic nie potrafi wykryć .. ;(
Werciq96
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 10 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissana micra k12
Silnik: 1,2 80km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy kierowca patrzy, ale nie widzi
    Kierowcy, którzy spowodowali wypadek z udziałem motocyklisty czy rowerzysty, niekiedy tłumaczą, że po prostu nie zauważyli dwukołowego pojazdu. Czy to tylko kiepska wymówka? Okazuje się, że nie zawsze. Jednym ...