Volkswagen Polo 1.2-nie odpala, nie kręci, przestały świecić kontrolki

08 Sty 2021, 10:29

Dzień dobry. Mam nadzieję, że tutaj ktoś mi podpowie co się stało. Dwa tygodnie temu umyłam sobie swoją czerwona strzale na myjni. Zapaliło się ESP, albo EPC(już nawet nie pamiętam), bynajmniej światła stopu przestały świecić. Ogrzewałam auto dość mocno i zanim wróciłam do domu działały. Do przedwczoraj nie było problemu. Auto stało na dworze, padał deszcz. Wyjechałam samochodem 12 km od domu i na powrocie znowu zapaliła się kontrolka . Nie sprawdzałam świateł. W nocy popadał śnieg. Rano odpaliłam samochód bez żadnego problemu. Kontrolka świeciła się nadal. Odśnieżyłam go i wyjechałam spod domu. Przejechałam kilkanaście metrów i zatrzymałam auto. Zgasło. Więcej się nie odpaliło. Po przekręceniu kluczyka(raz) zapalały się wszystkie kontrolki. Radio się nie włączało. Światło wewnątrz auta też nie. Po przekręceniu dalej słychać było ciche tykanie, które ustawało. Auto już nie krecilo. Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki wycieraczki wykonywały ruch. Po odstaniu otwierając drzwi zauważyłam, że zapala się światło wewnątrz samochodu. Po ręcznymi zgaszeniu nie można go odpalić. W dniu dzisiejszym wysuszyłam suszarka podszybie i odmuchalam akumulator. Po tym zabiegu auto umarło całkowicie. Nie pojawia się żadna kontrolka, nie działają światła postojowe, stopu, do jazdy, długie awaryjne ani kierunki. Jedyna oznaką przekręconego kluczyka jest to, że przy załączeniu świateł do jazdy z podszybia wydobywa się dziwny dźwięk... taki jakby wycieraczka tarła po suchej szybie. Akumulator stosunkowo nowy, bo ma 1,5 roku,chociaz biorę pod uwagę fakt, że mógł umrzeć. Zeszłej zimy auto nie miało żadnych problemów. Czy ktoś może coś podpowiedzieć? Boję się podłączyć nowy akumulator, bo jak doszło do jakiegoś zwarcia to rozwali mi kolejny.
Paulina1984
Nowicjusz

• 08 Sty 2021, 14:00

Prawdopodobnie zrobiło się jakieś zwarcie przez wilgoć i akumulator rozładował Ci się całkowicie. Jednak trzeba by było go sprawdzić miernikiem jakie on posiada napięcie.
    To że akumulator ma 1,5 roku nie ma znaczenia bo nawet nowy sprawny akumulator można szybko załatwić jak elektryka w samochodzie sprawia problemy.
    Paulina1984 napisał(a):Po przekręceniu dalej słychać było ciche tykanie, które ustawało.
    Wygląda to tak jak by było z niskie napięcie. Kontrolki nie przygasały podczas przekręcania kluczyka w pozycję start tą w której powinien kręcić rozrusznik?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Sty 2021, 14:16

Dziękuję za odpowiedź. Kontrolki przygasały. W chwili obecnej przygasły na amen. Nic nie działa. Poza brzęczeniem w tych wycieraczkach.
    Paulina1984
    Nowicjusz

09 Sty 2021, 11:35

Problem już się rozwiązał. Po zdjęciu obudowy pod szyba okazało się, że ktoś usiłował popodgryzac kabelki. Zebrały się też tam liście, zrobiła ziemia. Wyczyściłam, wysuszyłam, kabelki owinęłam izolacja, akumulator naładowałam i chodzi. Kontrolka EPC nie świeci już.
    Paulina1984
    Nowicjusz

09 Sty 2021, 14:18

Załóż sobie jakiś straszak elektroniczny na gryzonie. Zapewne parkujesz w miejscu, gdzie chodzą sobie jakieś kuny czy coś podobnego.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wezwać pomoc na drodze?
      Co zrobić z samochodem, który uległ kolizji albo awarii na drodze? Próbować jechać dalej? Wezwać przyjaciela z linką holowniczą? Zatrzymywać przejeżdżające samochody? Zestresowanemu właścicielowi uszkodzonego ...