Volkswagen Polo 1996 rok pobiera olej

19 Paź 2010, 20:23

Mam taki problem z Vw Polo
Ostatnio sprawdzałem stan oleju w silniku i był trochę za duży i wyczułem w nim benzynę oddałem go do mechanika.
Od tamtej pory nic nie wycieka ale za to ubywa olej.
Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
I co doradzacie aby zrobić
Steryd
Nowicjusz

Miejscowość: Jawor

19 Paź 2010, 20:36

sprawdzić wycieki na zewnątrz silnika , uszczelnić jeżeli są wycieki .jeżeli nie ma trzeba wymienić uszczelniacze na zaworach i pierścienie na tłokach jeżeli dużo oleju bierze i zależy jaki olej lejesz bo jestem ciekaw

[ Dodano: 19 Październik 2010, 21:38 ]
jeszcze sprawdzić olej w chłodnicy czy nie ma brązowego koloru szlamu i mi powiedzieć
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

20 Paź 2010, 07:49

Widzisz,ubywa bo jeździłeś na oleju rozcieńczonym przez paliwo,pierścienie dostały w kość!Najtańszy zabieg to dolewanie oleju gęstszego w wysokich temperaturach np.15W50.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Paź 2010, 08:45

Witam. zacznijmy od diagnozy czemu (skoro nie ma wycieków) bierze tzn. spala olej ::
pomijam aspekt ciśnienia sprężania bo to podstawa do dalszego diagnozowania ale jeżeli jest w normie to rozpatrz taki scenariusz:
1 jeżeli auto zaraz po odpaleniu na zimnym silniku kopci niebiesko ciemnym dymem a oznaka to ustępuje po rozgrzaniu silnika i na ciepłym nie ma problemu z kopceniem to do wymiany są uszczelniacze na zaworach
2 jeżeli auto nawet po rozgrzaniu lekko dymi szczególnie po ostrym przegazowaniu a jeszcze lepiej po ostrej jeździe z dużym obciążeniem to niestety zaczynamy myśleć o pierścieniach

Wszystko to oczywiście jeżeli wcześniej usterka z przybywaniem oleju została naprawiona a olej po tej operacji wymieniony -- olej mógłbyc rozcieńczony przez benzynę i stracił swoje parametry.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

20 Paź 2010, 20:22

kolego nie opłaca się robić tego samego dwa razy głowice ściągać i mieniać uszczelkę pod głowicą żeby wymienić pierścienie a pierścienie grosze kosztuje jak już jest zdjęta głowica to zdjąć miskę olejową tłoki do góry i jest pewniak klient zadowolony my też bo jest robota:)
ochroniarz02
Początkujący

21 Paź 2010, 08:45

ochroniarzu ,wiesz jak to jest.Jeśli mechanik radzi dobrze,ludzie zaczynają być podejrzliwi :wink: Pewnie ,że tak,jak jest już wszystko rozebrane ,to można obejrzeć wszystko i zrobić to co jest do zrobienia.Jeśli sprzedający wspomina coś o tylko wymienionych pierścieniach,to lepiej sobie od autka natychmiast odejść :!: Porządny mechanik nawet nie zaproponuje tylko takiego zabiegu :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
    Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...
    Mitsubishi Fuso, czyli drzewo wschodzącego słońca
    Na zaproszenie Mercedes-Benz Polska gościliśmy w Japonii. Głównym celem wyjazdu tam, oprócz odwiedzenia wystawy samochodów Tokyo Motor Show, była prezentacja firmy Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation ...

21 Paź 2010, 08:49

PhantomASA1 napisał(a):Jeśli sprzedający wspomina coś o tylko wymienionych pierścieniach,to lepiej sobie od autka natychmiast odejść

Krótko..... :!: :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Paź 2010, 20:12

nie bardzo rozumiem nikt tu nie wspominał o wymienionych pierścionkach dobry mechanik robi wszystko żeby było dobrze mechanika nie obchodzi czy gość ma kasę czy nie jeśli jej nie ma to niech rowerem jeździ miałem kiedyś takiego gościa co mnie wkur.....przywiózł części narobiłem się jak głupi a te części okazały się złe bo używane później przywiózł jeszcze inne co na gościa samochód pilnie potrzebny i on mówi ze za robotę nie zapłaci bo samochód nie naprawiony a na nowe go nie stać powiedziałem [...] spodwórka szkoda gadać każdy ma inną metodę ty rób jak uważasz ja tak nie zrobię raz ja si ę przejechałem i nikomu tego nie życzę
ochroniarz02
Początkujący