Mam taki problem z Vw Polo
Ostatnio sprawdzałem stan oleju w silniku i był trochę za duży i wyczułem w nim benzynę oddałem go do mechanika.
Od tamtej pory nic nie wycieka ale za to ubywa olej.
Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
I co doradzacie aby zrobić
sprawdzić wycieki na zewnątrz silnika , uszczelnić jeżeli są wycieki .jeżeli nie ma trzeba wymienić uszczelniacze na zaworach i pierścienie na tłokach jeżeli dużo oleju bierze i zależy jaki olej lejesz bo jestem ciekaw
[ Dodano: 19 Październik 2010, 21:38 ] jeszcze sprawdzić olej w chłodnicy czy nie ma brązowego koloru szlamu i mi powiedzieć
Widzisz,ubywa bo jeździłeś na oleju rozcieńczonym przez paliwo,pierścienie dostały w kość!Najtańszy zabieg to dolewanie oleju gęstszego w wysokich temperaturach np.15W50.
Witam. zacznijmy od diagnozy czemu (skoro nie ma wycieków) bierze tzn. spala olej ::
pomijam aspekt ciśnienia sprężania bo to podstawa do dalszego diagnozowania ale jeżeli jest w normie to rozpatrz taki scenariusz:
1 jeżeli auto zaraz po odpaleniu na zimnym silniku kopci niebiesko ciemnym dymem a oznaka to ustępuje po rozgrzaniu silnika i na ciepłym nie ma problemu z kopceniem to do wymiany są uszczelniacze na zaworach
2 jeżeli auto nawet po rozgrzaniu lekko dymi szczególnie po ostrym przegazowaniu a jeszcze lepiej po ostrej jeździe z dużym obciążeniem to niestety zaczynamy myśleć o pierścieniach
Wszystko to oczywiście jeżeli wcześniej usterka z przybywaniem oleju została naprawiona a olej po tej operacji wymieniony -- olej mógłbyc rozcieńczony przez benzynę i stracił swoje parametry.
kolego nie opłaca się robić tego samego dwa razy głowice ściągać i mieniać uszczelkę pod głowicą żeby wymienić pierścienie a pierścienie grosze kosztuje jak już jest zdjęta głowica to zdjąć miskę olejową tłoki do góry i jest pewniak klient zadowolony my też bo jest robota:)
ochroniarzu ,wiesz jak to jest.Jeśli mechanik radzi dobrze,ludzie zaczynają być podejrzliwi Pewnie ,że tak,jak jest już wszystko rozebrane ,to można obejrzeć wszystko i zrobić to co jest do zrobienia.Jeśli sprzedający wspomina coś o tylko wymienionych pierścieniach,to lepiej sobie od autka natychmiast odejść Porządny mechanik nawet nie zaproponuje tylko takiego zabiegu
Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...
Mitsubishi Fuso, czyli drzewo wschodzącego słońca Na zaproszenie Mercedes-Benz Polska gościliśmy w Japonii. Głównym celem wyjazdu tam, oprócz odwiedzenia wystawy samochodów Tokyo Motor Show, była prezentacja firmy Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation ...
nie bardzo rozumiem nikt tu nie wspominał o wymienionych pierścionkach dobry mechanik robi wszystko żeby było dobrze mechanika nie obchodzi czy gość ma kasę czy nie jeśli jej nie ma to niech rowerem jeździ miałem kiedyś takiego gościa co mnie wkur.....przywiózł części narobiłem się jak głupi a te części okazały się złe bo używane później przywiózł jeszcze inne co na gościa samochód pilnie potrzebny i on mówi ze za robotę nie zapłaci bo samochód nie naprawiony a na nowe go nie stać powiedziałem [...] spodwórka szkoda gadać każdy ma inną metodę ty rób jak uważasz ja tak nie zrobię raz ja si ę przejechałem i nikomu tego nie życzę
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.