Cześć, W ostatnim czasie wymieniłem w swoim aucie tłumik końcowy i tłumik środkowy pod koniec grudnia (poprzednie buczały ze względu na korozję). Po pewnym czasie, ok. 1-2 tyg. później zauważyłem pewien problem. Gdy auto wchodzi na 3 tyś. obrotów (oczywiście standardowo przerzucam biegi przy 2 tyś. obrotach - nie żyłuje auta
![Szczęśliwy :D]()
) to czuć w pewnym momencie, szarpanie auta, duszenie się silnika i tracenie mocy, natomiast po ok. 2-3 sekundach auto normalnie wbija dalej obroty bez szarpania powyżej 3 tyś. obrotów. Nie ma znaczenia na którym biegu, jest to na 1, 2, 3 czy 4 biegu. Pojechałem z tym do mechanika, męczył się z tym pół dnia i stwierdził, że trzeba najpierw skontrolować filtr paliwa (również dodał, że to nie jest spowodowane przez przewody czy świece) i zaczął wymienić kolejne rzeczy, żeby zgadnąć, bądź eliminować które części w samochodzie to powodują, od filtru paliwa, katalizatora (którego nie ma, poprzedni "właściciel" wyciął), pompy paliwa aż do sondy od strony kata, diagnozy komputerowej silnika, przepływomierza itd. aż po miliony kosztów. Check engine jest cały czas od momentu kupna auta (zakupiłem w kwietniu 2021). Wyskakuje błąd od sondy za katem, grzałka itp. ale zrozumiałe bo nie ma kata
Olej i filtry wymieniałem w sierpniu 2021 i od tego czasu nie było żadnego problemu z obrotami w kwestii filtra paliwa, a nagle pod koniec grudnia powyższy problem sie zaczął. Jeżeli chodzi o wymienione rzeczy to przez ostatnie miesiące zostały wymienione:
- świece zapłonowe (czerwiec 2021),
- przewody zapłonowe (czerwiec 2021),
- wymieniona skrzynia biegów i sprzęgło (lipiec 2021),
- odma olejowa, przewód odmy (październik/listopad 2021),
- wentylator chłodnicy (wrzesień 2021),
- wyczyszczona przepustnica z brudu (październik 2021),
- uszczelniacz półosi i wybieraka skrzyni biegów,
- wybierak skrzyni biegów,
- tłumik końcowy, środkowy (grudzień 2021)
Zaproponowałem, że mogę zamówić zamiennik kata i można spróbować też dać nową sonde za katalizatorem, ale określono mi, żeby sprawdzić filtr paliwa. Również mam problem jeżeli chodzi o lewarek zmiany biegów, przykładowo auto jedzie na 4-tym biegu i jak dodaje gazu to lewarek lekko idzie do przodu, a jak odpuszczę gaz to lewarek wraca do tyłu (obstawiam poduszka skrzyni).
Powoli mam dosyć tego auta, bo niestety za każdą naprawę psuje się coś następnego. Już ponad 3-4 tyś. zł włożyłem, z czego kupiłem te auto za 2,5 tyś. zł.
Co to może być za problem w aucie, bądź co może się teraz psuć? Bo powoli mam dosyć tego auta i nie mam pomysłu, a potrzebuje mieć sprawne te auto do końca roku.
Auto: Volkswagen Polo 6N2 1.4 MPI 60KM, 44kW, wersja 3D, AKK, AUD, data prod. 2001r.
Z góry dziękuję za każdą radę czy odpowiedź
![Uśmiechnięty :)]()