Volkswagen Sharan VR6 - Temperatura silnika

24 Lut 2011, 20:19

Witam ! Dzisiaj odebralem samochod od gazownika, ktory zamontowal gaz. Jest ok, ale trzeba do jeszcze troszke podregulowac i mysle ze w sobote do niego skocze, ale martwi mnie inna rzecz ... Przyjechalem nim do domu, postawilem na podworku, poszlem do domu, a on sobie chodzil. Po jakims czasie przychodze a tu wskazowki temperatury przekracza polowe ( wczesniej mi sie to nie zdazylo) i wlaczyla sie dmuchawa ... Komputerek pokazywal 93 stopnie, ale nie wiem czy w to wierzyc, bo pokazywal nie raz 115 jak mu deplem, a termostar polowe, czyli zdecydowanie mniej, ale to malo wazne.

A wiec skad ten skok temperatury ??

Pozdrawiam.
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

24 Lut 2011, 23:36

Jak auto stało, to silnik się więcej nagrzał, bo nie było chłodzenia - normalnie to podczas jazdy silnik jest chłodzony płynem, który płynie ochłodzony z chłodnicy, która jest chłodzona powietrzem. No a jak się stoi, to powietrze nie przelatuje przez chłodnicę i silnik się nagrzewa i włacza się wentylator, żeby ochłodzić płyn w chłodnicy. Czyli wentylator zastępuje powietrze, które podczas jazdy przelatuje przez chłodnicę. Czyli wszystko jest raczej ok.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lut 2011, 08:42

czujnik komputera masz w misce lub głowicy i jest to temp oleju , natomiast czujni temp płynu chłodniczego masz poza silnikiem, stąd czasem różnice wskazań między kompem a wskaźnikiem, temp 93 to normalna temp dla tego silnika, nie masz się czym przejmować :wink:
a na postoju to normalne że się wiatraki włączają :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Lut 2011, 20:15

Bardzo dziekuje wam za pomoc !!!

Pozdrawiam :)
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...