Volkswagen Touran modyfikacje / chip

26 Gru 2008, 23:40

mam takie pytanko, czy zakladal moze ktos chipa do Tourana 1,9 TDI 105 KM w skrzyni automatycznej DSG? jezeli tak to jak to sie sprawdza?
prybi2
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gniezno

27 Gru 2008, 10:37

prybi2 napisał(a):mam takie pytanko, czy zakladal moze ktos chipa do Tourana 1,9 TDI 105 KM w skrzyni automatycznej DSG? jezeli tak to jak to sie sprawdza?

Mój kumpel jakieś 3 miesiące temu w zasadzie to nie do turana, ale do skody z takim silnikiem i jeździłem przed i po i musze przyznać, że warto bo sporo zyskał na elastyczności dużo lepiej się zbiera nie pamiętam o ile moc i moment poszedł do góry, ale mówił że można było jeszcze ale wtedy już silnik może stracić na żywotności
bols
Nowicjusz

27 Gru 2008, 17:07

ogolnie wiem ze to duzo daje, bo w niejednym aucie zakladalem ale chodzi mi tylko jak wlasnie te skrzynie DSG wytrzymuja w tych autach? jak wiadomo nigdy fabryki sie nie poprawia ale jezeli ktos wlasnie robil cos takiego to prosze o jakies informacje...
prybi2
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Gru 2008, 12:19

Wytrzymują, ale mniej niz normalnie. Z 1.9 TDI 105HP robi się w tym momencie chipem 147HP na sport i około 130HP na ekonomik. Tylko wiadomo, że ten silnik nie jest do tego przystosowany, jego żywotność spadnie.
Baqś

28 Gru 2008, 13:13

Spokojnie do 130 PS mozna podkrecic bez utraty na spalaniu, czasami nawet spalanie spada jakies 0,5 l. Cena takiej porzadnej uslugi to w zaleznosci od regionu Polski od 1200-1600 zł.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

28 Gru 2008, 18:06

bykuu napisał(a):Spokojnie do 130 PS mozna podkrecic bez utraty na spalaniu, czasami nawet spalanie spada jakies 0,5 l. Cena takiej porzadnej uslugi to w zaleznosci od regionu Polski od 1200-1600 zł.

Spalanie przy chipie spada tak jak wspomniałes o jakies 0.5 ( przy umiejętnym załozeniu go, i jak się przyjmie).

Co do ceny się nie zgodze, profesionalne chipy są tylko i tylko u Goduli, goscia, który to opatentował, koszt chipa do tego własnie silnika z DSG to 2600zł + 200zł Hamownia.

Na allegro można kupic jakies pseudo chipy po 120zł ale jest to ta sama szitówa co te po 1200 i 1600, jedyna firma, która zajmuje się profesionalnie tuningiem chipowym to Godula.
Baqś

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    BMW Concept Active Tourer 2012
    Koncepcyjne BMW Concept Active Tourer o harmonijnych proporcjach wyróżnia się sportową elegancją, potwierdzając jednocześnie, że kompaktowe rozmiary, funkcjonalność oraz wszechstronność mogą iść w parze z dynamiczną ...

28 Gru 2008, 20:58

Chyba raczej oryginalne chipy, profesjonalnie można to naprawdę zrobić za kwotę, którą podałem. Robiłem tak z bmw 530 2002 rok i odpukac wszystko jest w jak najlepszym porzadku-chip spelnia oczekiwania w 100%
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

28 Gru 2008, 23:44

ceny chipow sa wlasnie rozne, w ostatnim czasie zakladalem do Rovera 75 2,0CDT (silnik BMW) kosztowalo mnie to 700 zl, moc silnika naprawde wzrosla, trzymalem auto pozniej pol roku i zrobilem sporo kilometrow (okolo 60 tys) bezawaryjnie, nic z autem sie nie dzialo, funkcjonowal tak jak wczesniej, wzrosla mu moc oczywiscie. Wrazenia? rewelacja, wyprzedzanie na 5 biegu bez problemowo, bez redukowania. Zdania i opinie sa podzielone jak wiadomo. Ale nie chodzi tu o silnik w moim przypadku tylko glownie o te skrzynie DSG, zeby sie czasem nie rozsypala po zalozeniu tego chipa.
prybi2
Nowicjusz
Awatar użytkownika