VW GOLF nuda czy klasyk???

23 Paź 2008, 10:30

Witam wszystkich... poruszam sie golfem II z 87 roku. staram sie go utrzymac w jak najlepszym stanie bo mam nadzieje ze kiedys stanie sie klasykiem, a moze juz jest? Jakie sa wasze opinie na ten temat... Nie wydaje sie wam ze ilosc tych aut na polskich drogach troche niszczy reputacje golfa (zwlaszcza ze trudno o zadbany egzemplarz)...
Ostatnio edytowany przez muzzy33, 23 Paź 2008, 17:43, edytowano w sumie 1 raz
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

23 Paź 2008, 11:40

wiekszosc golfow 2 to wieswageny i tyle a to strasznie niszczy opinie

prawda jest taka ze ciezko o dobrego golfa bo zostala po nim tylko legenda a wiekszosc sztuk oferowanych w ogloszeniach to totalne padaki

ciezko o ladnego klasyka bez wiejskiego tuningu 8)
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

23 Paź 2008, 20:33

Ten model wydaje się mi najlepszy spośród wszystkich generacji golfa. Ja w porównaniu do wszystkich generacji uznaje golfa 2 za najlepiej wykonanego, co widać po stopniu zadbaniu samochodów, choć fakt faktem większość jest zdezelowana, ale trafiają się perełki, i wyglądają jakby wyjechały prosto z salonu. Tak więc staraj się utrzymać swój egzemplarz w jak najlepszym stanie, napewno dostaniesz za niego w przyszłośći kasę która będzie ci odpowidała. Może wrzuć fotki swojej maszyny na forum?
rally_jf
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

24 Paź 2008, 00:41

rally_jf napisał(a):Tak więc staraj się utrzymać swój egzemplarz w jak najlepszym stanie, napewno dostaniesz za niego w przyszłośći kasę która będzie ci odpowidała.

nie mysle go sprzedawac.... tyle w nim przezylem ze chyba zawsze bedzie moj.... no chyba ze przekaze potomstwu hehe
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

24 Paź 2008, 14:53

Jeśli chodzi o samochody zabytkowe, to nie każdy samochód, który spełnia kryteria wieku jest zabytkowym pojazdem, bo to nie jedyne kryterium. Według unijnych definicji samochód zabytkowy musi ukończyć 40 lat i być używany jako zabytek. To znaczy, że nie może być traktowany jako samochód do normalnego użytku.

Żeby samochód był uznany za zabytkowy musi posiadać 70 – 75 procent oryginalnych części, ale to zależy od wieku samochodu. Im młodszy samochód tym bardziej musi być oryginalny. Jeżeli jest to bardzo stary samochód to jest większa tolerancja.
rally_jf
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

24 Paź 2008, 21:38

Golf to zdecydowanie klasyk, przede wszystkim jeśli chodzi o fakt, że to właśnie golf spopularyzował model nadwozia hatchback. Druga generacja była bardzo udana, był to bardzo trwały samochód za niewielką stosunkowo cenę. Byłem raz w górach w okolicach Wisły i tam spotkałem się z bardzo miłym dla mnie widokiem. Otóż jeździ tam dość sporo golfów II bardzo zadbanych - nie mówię tylko o wyglądzie zewnętrznym, ale przede wszystkim o pracy silnika. Nie da się tego porównać z "warkotem" większości wyeksploatowanych egzemplarzy tego modelu, jakie codziennie spotykam na drogach Górnego Śląska
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

30 Paź 2008, 21:49

Czy golf 2 jest klasykiem?

Myśle, że niedługo zacznie nim być, narazie zbyt wiele osób ma takiego golfa i uzywa go jako zwykłego "dupowozu" czyli lać i jechac, i nie maja go dlatego ze uważaja go za klasyka, tylko po prostu narazie nie stać ich na cos lepszego, a że czesci tanie i w razie kolizji żal nie bedzie wielki samochod nadal jest bardzo popularny ( nie mówiac o bezawaryjnosci)

To samo przechodzi Fiat 126p - jesli ktos ma zadbany egzemlarz to wcale nie jest wstyd sie nim poruszac, po prostu jest ich juz coraz mniej i dlatego sukcesywnie drożeja, a w konsekwencji wiekszość ludzi gdy go nabedzie, bedzie dbac o niego jak o zabytek :)

A te zardzewiale parchy które gubia cześći juz niedługo znikna droga selekcji naturalnej heh
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

30 Paź 2008, 23:03

Klasykiem stają się zadbane i na oryginalnych częściach Fiaty 125p. z początków produkcji. Zatem dlaczego z Golfem miałoby być inaczej? Aczkolwiek myślę, że bardziej warto zainwestować w pierwszą generację, bo "dwójka" jest jeszcze zbyt nowoczesna 8)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lis 2008, 16:42

Witam wszystkich forumowiczów , dla mnie VW Golf to klasyk , otóż mieć Golfa 2 - jak trafimy na dobrego to nie mamy się czym martwić , mało pali , można spokojnie nim przejechać dobre kilkaset tysięcy km , te auta są praktycznie nie do zatarcia , silniki są ich b. dobrą stroną :wink: :wink:
Patryk1991
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Makowiska

10 Lis 2008, 16:15

Witam!
jeśli chodzi o zabytek to ten Golf nie będzie dobrym zabytkiem bo przednim był golf1 więc bardzo długo zanim będzie golf 1 zabytkiem a golf2 jeszcze dłużej nie opłaca się trzymać takiego golfa pozdrawiam !
biały
biały
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

13 Lis 2008, 22:43

Golf to nie jest zły samochód ale jego podstawowe "wady" to: wygląd wnętrza , brak porządnego wyposażenia i nuda. W środku naprawdę wygląda jak w starej ciężarówce, kanciasta deska rozdzielcza, wielkie przełączniki a regulatory nawiewu są żałosne. Zadbany model nie jest rzadkością wg. mnie najtrudniej znaleźć model z trochę lepszym wyposażeniem. Elektrycznie podnoszone szyby, klima, elektryczny szyberdach, podgrzewane i elektrycznie podgrzewane lusterka to dodatki , które zdarzają się w golfach ale nigdy lub prawie nigdy razem. Wspomniałem też ,że są nudne. Tych samochodów jeździ tyle ,że wiadomo o nich wszystko więc nie ma nawet o czym pogadać. Pomimo wszystko są ludzie ,którzy kochają te samochody i na pewno jest ich bardzo dużo a biorąc pod uwagę wiek tych samochodów na 100% są klasykami tylko proszę nie tuningujcie ich w żałosny sposób.
jur
jacko
Nowicjusz

Miejscowość: Tczew