Volvo 460 93r, gaz, 1,8 - problem - wybija mi 3 bieg i ....

13 Lut 2009, 17:57

witam, tak jak w temacie, posiadam ten samochod, kupiony tydzien temu, przejechalem ok 200 km nim, wszystko fajnie,pieknie.. az do tego momentu kiedy mi 3 bieg "wyskakiwal", po jakims czasie samochod zaczął dziwnie piszczec przy zwiekszaniu obrotow ,a do tego zaczelo cos "charczeć" gdy przyspieszam na jedynce lub dwojce. zbytnio sie nie znam na samochodach,ale info bylaby mi bardzo potrzebna, przekaze ojcu,ktory ma jakies tam pojecie o samochodach.. zbytnio sie za to nie zna na "nowoczesnych" rzeczach typu internet ;):P pozdrawiam i licze na pomoc :) dzieki z gory
hummel88
Nowicjusz

• 13 Lut 2009, 19:39

Jeśli 3 bieg wyskakuje czyżby skrzynia do naprawy-może koła zębate wyrobione -ale może jeszcze pomoże sama regulacja dźwigni zmiany biegów.A to piszczenie i charczenie związane jest ze skrzynią czy gdzieś w okolicy silnika?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

13 Lut 2009, 20:32

piszczenie z przodu po lewej stronie, raczej nie od skrzyni ;/ normalnie piatek 13 dzis i wszystko na raz sie stalo ;/ nie jestem przesadny,ale od dzis chyba bede musial byc ;/ mam nadzieje,ze to tylko jakas drobna usterka . jezeli ktos by mial jeszcze jakies informacje,albo porady na ten temat, to bede bardzo wdzieczny ;)
    hummel88
    Nowicjusz

13 Lut 2009, 20:38

A propo piszczenia to przeważnie jest to napinacz paska napędzającego np. alternator itd. Najlepiej zapal silnik i zlokalizuj to piszczenie dokładniej z skąd dochodzi.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

13 Lut 2009, 20:56

no problem w tym,ze samochodzik piszczy tylko jak... jest w ruchu . jak stoi to nic sie nei dzieje, wszystko idealnie chodzi.. ale tylko jak stoi ;/
    hummel88
    Nowicjusz

13 Lut 2009, 21:08

Skoro tylko przy ruszaniu to może osłona od tarczy hamulcowej albo sam klocek hamulcowy a dźwięk się roznosi tak jak by był w komorze silnika. Musisz się dokładnie wsłuchać i próbować ryszyć przy otwartym oknie może prędzej wyczujesz ten dźwięk.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeden model samochodu i dwie wersje zawieszenia
      Pewne, na pierwszy rzut oka identyczne modele samochodów prezentują różnice w konstrukcji zawieszenia, co wpływa nie tylko na ich osiągi drogowe, lecz także na koszty obsługi technicznej. Firma SKF skupia uwagę ...

17 Lut 2009, 21:33

juz wszystko wiadomo.. skrzynia biegow do wymiany ;/;/
    hummel88
    Nowicjusz

19 Lut 2009, 14:52

Typowa skrzynia Renault, pasuje z R19. Prawdopodobnie nie było oleju, można zawsze spróbować naprawić, jeżeli wiele szkód nie ma.
    Maciek_S
    Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

19 Lut 2009, 17:24

chyba kola zebate juz przezyly swoje i cala skrzynie trzeba wymienc nie?
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

20 Lut 2009, 18:47

zobacz czy masz olej.jak nie to dolej moze jeszcze troche pojezdzisz.
    shrek19791016
    Początkujący