Volvo 850 - walczyć czy odpuścić?

11 Wrz 2015, 12:10

Cześć wszystkim.

Piszę do was licząc że mi dobrze doradźcie.
W grudniu tamtego roku kupiłem Volvo 850 96r z 2.5 tdi za ok 5 tys zł i mam mały dylemat. Auto jak sprawdzałem było w fajnym stanie ale wiedziałem, że trzeba będzie w nie trochę zainwestować. Po zakupie zrobiłem "podstawę" (filtry, oleje, etc - 600 zł) oraz rozrząd z pompą (1500 zł z robocizna). Potem wyszło że maglownica mi cieknie więc naprawiłem ja (1000 zł). Do tego wyskakuje mi dziwna rzecz jakby odłączał się podał gazu (prawdopodobnie potencjometr padł) oraz teraz skądś ucieka ropa oraz olej (chyba że zostaje tak spalany w silniku ale nie sądzę). Dochodzi mnie jeszcze do zrobienia hamulce, ręczny oraz świece z przewodami oraz poprawić trzeszczące wnętrze.
Jednak ostatnio w rodzinie myślimy czy zrobić je do stanu używalności najtańszym sposobami i je sprzedać i kupić np toyota Corolle e11. Z jednej strony nikt mi nie zagwarantuje źr jak kupie np toyote to nie wiadomo co tam będzie do roboty (chociaż pewnie lekko tańsze będą części) ale z drugiej strony nie wiadomo czy jak zrobię teraz volvo to przestanie się "wyglupiać" i będzie dobrze służyło.

Chciałem się dopytać czy może ktoś w takiej kropce był i co wg was powinienem zrobić?
JSM
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 07 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo 850
Silnik: 2.5 TDi 140 Km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

13 Wrz 2015, 12:56

Zostawiłbym to auto pod 3 warunkami:
1. Auto jest bezwypadkowe i nie rdzewieje.
2. Potrzebujesz dużego auta z dieslem (jeśli jeździsz dużo lub w trasie to te auto z tym silnikiem jest idealne).
3. Zaufany mechanik znający się na Volvo wyceni Ci co jeszcze trzeba zrobić.

Lepiej włożyć 5 tysięcy i mieć pewne auto niż kupić następne do którego będzie trzeba dokładać.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Wrz 2015, 13:01

Poszukaj dobrego mechanika specjalizującego się w Volvo i niech przeglądnie czy warto w niego inwestować. Nie wiem skąd jesteś ale na forum Volvo jest dział "ASO i nie tylko" tam znajdziesz polecanych mechaników w całej polski.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

30 Wrz 2015, 14:54

Walcz walcz tylko dobry mechanik bo jak ciek nie ropa?... to co za pompiarz był?
z k. jesteś?
Krisssss
Nowicjusz

Auto: VW
Silnik: TDI
Typ: Van
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1.8 VVT-i Hybrid - test spalania
    To jeden z powodów, dla których najnowsza, 12. już generacja Toyoty Corolli szturmem zdobyła rynek kompaktowych samochodów, obejmując pozycję lidera w swoim segmencie. Wersja z hybrydowym napędem 1.8 ...