Predkosc maksymalna

19 Wrz 2015, 20:12

Siema
Mam Volvo s60 T5 250KM z 2003 roku. W danych technicznych jest napisane, że prędkość maksymalna wynosi 250km/h. Jednak dzis na autostradzie chciałem to osiągnąć jednak po 210 nie chciał już więcej jechać.. Jak myślicie czy jest coś zablokowane czy czemu nei chciał już więcej jechać ?
Patryk8888
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 10 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volo S60
Silnik: 2.3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

20 Wrz 2015, 21:04

40 km/h to duża różnica. Ja bym obstawiał, że masz coś zablokowane elektroniczne po prostu. Jeżeli wina stoi po stronie mechanicznej to są dwa sposoby - sprawdzić moc na rolkach (ew. ciśnienie jakie daje turbina) lub najprostszy sposób: zobacz ile ma sekund do setki i porównaj z dobrymi danymi. Jak będzie duży odchył to można pojechać na rolki i sprawdzić.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

23 Wrz 2015, 15:33

jakie opony, jaki opór powietrza, jaka droga, jakie paliwo...itd max V robi się w warunkach idealnych więc nie licz, że przy wietrze od czoła średnim paliwie i lekko wzniesionej drodze uzyskasz zadaną prędkość, to nie te czasy kiedy auta uzyskiwały więcej niż producent zapewniał :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Wrz 2015, 09:44

Patryk8888 napisał(a):Jak myślicie czy jest coś zablokowane czy czemu nei chciał już więcej jechać ?

Oczywiście bez obrazy, ale może twój samochód myśli, a ty nie bardzo? 210 na autostradzie i jeszcze ci mało :?:
Są inne sposoby i miejsca na sprawdzenie takich rzeczy - weź sie opanuj i nie rób więcej takich rzeczy nawet na autostradzie. Bo jak kogoś zabijesz, to będzie za późno na myślenie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2015, 21:59

nie wszyscy jeżdżą po autostradach w PL :naughty:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...