07 Cze 2013, 21:42
Panowie wszystko co chcecie wiedzieć o różnych modelach Volvo znajdziecie na volvoforum.pl na które serdecznie zapraszam.
Troszkę mogę Wam przybliżyć temat.
C30 należy do tej samej rodziny co S40/V50, solidne fordowskie zawieszenie, bardzo komfortowe i świetnie trzymające, silnik który zrobi z c30 bardzo szybki samochód to 2.0D 136KM od PSA, a 2,4D 180KM to już będzie pełen wypas, ciężko go znaleźć. 1.6 105KM równiez wystarczy ale nie wiem dokładnie od kiedy wychodziły te silniki z 6 biegową skrzynią, z 5 biegową jest trochę słaby i mało dynamiczny. Nawet standardowe wersje są dobrze wyposażone a najwygodniejszą wersją i najpopularniejszą jest wersja momentum, posiada już prawie wszystko co potrzebne. C30 to samochód tylko dla dwóch osób, z tyłu i w bagażniku jest nie za wiele miejsca, niezbyt pochlebnie mówi się o półce w bagażniku, lubi denerwować. Jeśli podobają się Wam sportowe wersje to można poszukać aut z pakietem "r-design", mechanicznie prawie nic nie zmienione ale jest stylistycznie zmodyfikowany.
Co do C70 to już inna historia, to brat S60ki, różni się od C30 wszystkim, zawieszenie jest inne, silniki też oprócz 2,4D, cały środek jest również inny. To duży samochód z sporą ilością miejsca w środku i w bagażniku, wychodziły bardzo ładne wersje cabrio. Niestety nie powiem o tym modelu nic więcej, sporo wiem o rodzinie C30/S40/V50
Co do oceny marki, cóż Volvo ma wiele opinii, większość osób na tym forum błędnie twierdzi że jest awaryjny i drogi w utrzymaniu to nieprawda, mit powtarzany przez osoby co nie miały nawet kontaktu z tą marką lub się im nie podoba lub najzwyczajniej w świecie ich nie stać na Volvo. Mam V50 już rok, nie spotkała mnie żadna zła przygoda, nic nie musiałem robic ponad to co robi się normalnie podczas eksploatacji samochodu. Części są w cenach porównywalnych lub ciut niższych niż marek niemieckich, nie ma z nimi żadnego problemu, jest sporo dobrych, polecanych niezależnych serwisów specjalizujących się w marce, są ogromną konkurencją do ASO więc i jedni i drudzy walczą o klienta oferując niższe ceny, rabaty, promocje.
Uważam że to świetna marka, przede wszystkim bezpieczna, dająca frajdę z jazdy, wygodna, trwała, Każdy kto wsiada do Volvo ma niewyraźną minę ale po chwili przejażdzki już nie chce z niego wychodzić. Pomogłem już kilku osobom dokonać wyboru, poprzesiadali się z róznych marek, i z wyższej półki i z niższej nikt z nich nie jest niezadowolony.
Panowie, proponuje Wam odwiedzcie komis lub dealera Volvo, przymieżcie się do modeli Was interesujących, przejedźcie się, wtedy będziecie wiedzieli czy to Wam odpowiada. Jeśli zainteresujecie się bardziej marką, mogę pomóc Wam poszukać, ocenić, doradzić.
Pozdrawiam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.