Volvo V 50

26 Maj 2013, 20:49

Witajcie,
chcemy z mężem kupić samochód, w kwocie do 25 tys., kombi, który będzie nam służył na krótkie trasy lokalne, jedynie kilka razy w roku dłuższe ( wakacje, weekendy).Zależy nam na kombi, ze względu na większy bagażnik.
Oczywiście także - mało awaryjny i w miarę tani w użytkowaniu.

Braliśmy pod uwagę Forda Focusa oraz Opla Astrę III, ale najbardziej nam przypadł do gustu pod względem estetycznym Volvo V 50 i za takim się rozglądamy.

Jesteśmy raczej motoryzacyjnymi laikami, boję się jak ognia aut sprowadzanych z zagranicy; podpowiedzcie co sądzicie o takim wyborze, na co zwracać uwagę przy kupnie, jaki powinny mieć teoretycznie przebieg samochody z 2005 - 6 roku.
Znalazłam ogłoszenie z podanym nr VIN - czy taki sprzedawca staje się bardziej wiarygodny?

Czy przy krótkich trasach powinniśmy brać pod uwagę model na benzynę niż olej napędowy?
gahan
Nowicjusz

Auto: Renault Kangoo

28 Maj 2013, 13:49

Nikt nie poradzi?

Dodam jeszcze,że w grę wchodzi jeszcze Toytota Corolla E 12 kombi. Naczytałam się,że podobno mało awaryjna i nieskomplikowana tyle,że wyglądem nie powala na kolana. Ale ma jeździć i nie zdzierać z nas pieniędzy.
Co sądzicie?

Powiedzcie czy jeśli sprzedający bez problemu poda nam nr VIN - to czy mogę sądzić,że nie ma nic do ukrycia w związku ze stanem i przebiegiem samochodu?
gahan
Nowicjusz

28 Maj 2013, 20:32

Cześć
Ciężko będzie znaleźć zadbane V50 z lat 2005-2006 do 25tyś. Zależy jeszcze w jakiej wersji?
Co do awaryjności i kosztów - są porównywalne do marek niemieckich, koszty serwisu są zależne od tego gdzie i kto go robi, wiadomo na ASO trzeba mieć gruby portfel ale zdażają sie ciekawe promocje lub akcje serwisowe. Jest sporo niezależnych polecanych serwisów.
Jeśli szukacie auto do miasta na krótkie odcinki to wybierzcie raczej benzynę najlepiej 1.8.
Jeśli szukacie diesla to zwracajcie uwagę by był bez DPFu (ósma cyfra w VINie mówi o tym).
Wszystkie informacje o V50 i innych Volvo znajdziecie na volvoforum.pl . Ja ze swojej strony mogę Wam tylko polecić markę bo w tej cenie i roczniku nie znajdziecie nic co da większy poziom bezpieczeństwa od V50, do tego komfort jazdy i intuicyjna obsługa auta daje pełnię zadowolenia. Jeśli nie chcecie dzielić się linkami ogłoszeń na forum a potrzebujecie pomocy w ocenie to prześlijcie PW do mnie, sporo v50 widziałem i wiem na co zwrócić uwagę.
Pozdrawiam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Maj 2013, 21:22

Rom,

dzięki za odzew; oczywiście interesuje nas samochód benzynowy, bo głównie służył będzie na krótkie trasy, od czasu do czasu - coś dłuższego.
Wnioskuję z Twojej wypowiedzi,że z tych wszystkich wyżej podanych propozycji innych aut jednak najlepsze z tej cenie i roczniku będzie Volvo?
A co z tym VIN-em - czy jeśli sprzedawca nie chce podać można się spodziewać,że coś ukrywa?

Faktycznie- mało ogłoszeń z benzyną, ( przeszukuję na razie śląskie).
gahan
Nowicjusz

28 Maj 2013, 22:28

V50 i Focus kombi mają dużo wspólnego, zawieszenie w obu jest forda co nie zmienia faktu że pracuje super na naszych drogach. To co różni oba auta to wyposażenie, poziom bezpieczeństwa, silnik i wygląd, jednemu podoba się Volvo innemu Focus.
Coś ładnego i bezpiecznego w zakupie http://volvo.dekra.pl/index.php?taid=1, ... gaf0bbsuj1
co prawda diesel ale może bez DPFu.
Co co VINu to nie każdy sprzedawca podaje numer w ogłoszeniu a i tak nie wiemy czy jest autentyczny, najlepiej poprosić sprzedawcę o zrobienie zdjęcia tabliczki znamionowej ze słupka po prawej stronie, tam jest model, rok i VIN. Jeśli sprzedawca nie chce podać VINu to można takie auto odpuścić.
O coś takiego też mi przeleciało [link do oferty na Allegro wygasł] ale też diesel, wersja podstawowa z dodatkami.
Aż tak bardzo to diesla nie ma się co bać 2.0D to mocne i porządne silniki, jak się będzie odpowiednio użytkowało to nawet na miasto będą dobre oczywiście wersje tylko bez DPFu
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Rok produkcji: 2008

29 Maj 2013, 06:36

Dzięki :) ,

ten drugi wygląda bardzo bardzo interesująco - tyle,że daaleko, bo ja z samego południa Polski.
Jednak będziemy się rozglądać za benzyną, nigdy nie jeździłam dieslem, obawiam się,że przy moim stylu jazdy do miasta to nie będzie zbytnio ekonomiczne jeżdżenie :oops:

Jeśli coś nam wpadnie w oko - będziemy Cię prosić o ocenę;
gahan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

3 miliony silników EA211
    19 czerwca 2020 w fabryce Mladá Boleslav został wyprodukowany trzymilionowy silnik EA211 dla samochodów ŠKODA i innych marek z Grupy Volkswagen. Pierwszy egzemplarz zjechał z linii produkcyjnej w 2012 ...
    Kuba Przygoński - świetny początek sezonu 2016
    Kuba Przygoński ma za sobą intensywny sportowy weekend. Pierwsza runda Driftingowych Mistrzostw Polski zbiegła się w czasie z Orlen Warsaw Marathon, w którym Przygoński także chciał wziąć udział. To zaowocowało prawdziwym ...

29 Maj 2013, 21:03

Rom,

znalazłam taki oto egzemplarz [link do Otomoto wygasł],
co o nim sądzisz?

Uzyskałam także VIN VOLVO : YV1MW214252120228
gahan
Nowicjusz

29 Maj 2013, 22:15

Witam,
po zdjęciach wygląda nie źle, to wersja momentum, ksenony są lecz nie ma halogenów, hak nie wygląda na oryginalny, siedzenie kierowcy ma typowe dla tapicerki Dalaro (welur+ekoskóra, bardzo wygodna i dobrze wyglądająca) przetarcie (zdaża się że pęka elemet ekoskóry po lewej stronie fotela, to normalne przy użytkowaniu samochodu przez ciężejsze osoby lub przy częstym wsiadamiu i wysiadaniu) to da się zrobić (jesteście ze śląska to dam Wam namiary na tapicera który mam materiał i niedużo bierze), kierownica obszyta fabrycznie skórą nie wygląda na zbyt zmęczoną i klawisze na kierownicy też w dobrym stanie, klima dwustrefowa automatyczna, pełny soft komputera też widzę że jest, trzeba by zmienić język by informacje były w polskim języku (można to zrobić w niezależnym warsztacie np. Volvotech w Chorzowie lub w ASO i to bym polecał ponieważ zmiana języka w ASO jest stała i przy późniejszym uaktualnieniu softu język pozostaje a instalowany w innym serwisie wróci do ustawień fabrycznych, poczekałbym do akcji promocyjnej w zeszłym roku były dwie oferujące zmianę języka za 100zł).
Auto godne polecenia jeśli chodzi o wyposażenie i stan środka, jednak podjechałbym na przegląd do ASO, tam sprawdzą historię samochodu i jego stan. Ze zdjęć więcej niczego Wam nie powiem bo to wróżenie z fusów. Zderzaki mają bardzo delikatne mocowania i wystarczy lekko zawadzić nimi by powstała mniejsza lub większa szparka.
Nr VIN potwierdza ofertę, więcej dowiecie się w ASO (możecie spróbować przedzwonić do nich i poprosić o porównanie wpisów z książki serwisowej)

Powodzenia
Ostatnio edytowany przez Rom33, 29 Maj 2013, 22:20, edytowano w sumie 1 raz
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz