Volvo S40 2.0D 2004------warto kupić ??

14 Gru 2010, 19:30

jiGsaw napisał(a):Nie masz racji, bo Volvo jest znacznie lepsze od Forda, bądź co bądź mają mniej wspólnego jak Audi i Skoda chociażby. Po prostu smutno mi patrzeć na losy tej marki, które według mnie toczą się tak samo jak innej, nigdyś znamienitej - Saab.

co do saaba ok
ale co z volvem nie tak? :roll:
nowe modele prezentuja sie niezle, w srodku sa genialne(design), w modelach z seg D w gore(v70 nowe czy xc60 np.- mowie o autkach ktorymi jezdzilem, a nie czytalem tylko o nich, widzialem na parkingu pod marketem :lol: ) materialy porownywalne z markami premium niemieckimi, ceny nizsze, duch marki wyczuwalny. nie jest zle z ta marka :roll:
xc60 ma moj kolega- od zeszlego roku 60 tys- auto caly czas w trasie, swietny diesel swoja droga :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

14 Gru 2010, 21:52

Miałem takie auto tylko 1.6D. Samochód całkowicie bezawaryjny, świetnie wykonany, fajnie się prowadzi, tylko mógłby być nieco bardziej przestronny. Szpece, którzy mówią, że to tylko Focus chyba nigdy nie siedzieli w Volvo. Jeżeli chodzi o środek to te auta dzieli dosłownie przepaść- wygląd, materiały, spasowanie. To tak jak porównywać Octavię z Audi A4. Autko jak najbardziej godne polecenia.
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

14 Gru 2010, 23:52

to roznica i to spora. ale gratuluje rozsiewania glupot

Jakich głupot, części do volvo do tanich nie należą, a zamienników jest mało. Jak ktoś chce auta taniego w eksploatacji to ta marka do nich nie należy. Jesteś aż tak zakochany w volvo, że nie dostrzegasz żadnych wad. Pozatym w nowych volvo stosunek cena/jakoś jest jak dla mnie niezbyt korzystny. Płacisz dużo kasy za solidne auto, ale nic pozatym.
ens
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Auto: Audi TT 1.8T 259KM

14 Gru 2010, 23:58

ens napisał(a):
to roznica i to spora. ale gratuluje rozsiewania glupot

Jakich głupot, części do volvo do tanich nie należą, a zamienników jest mało. Jak ktoś chce auta taniego w eksploatacji to ta marka do nich nie należy. Jesteś aż tak zakochany w volvo, że nie dostrzegasz żadnych wad. Pozatym w nowych volvo stosunek cena/jakoś jest jak dla mnie niezbyt korzystny. Płacisz dużo kasy za solidne auto, ale nic pozatym.

zakochany? nie, nawet nie mam zadnego volvo
mialem po prostu s40 97' i v40 '01 oraz przez bardzo krotko nowe s40 us spec 2,4(w 2007) i w zaden sposob nie odczulem koszrow eksploatacji(czesci kosztowaly tyle co do normalnych aut klasy sredniej- wiadomo ze nie poziom vw/fiata, ale bez przesady).
JerzyB333
Stały forumowicz

15 Gru 2010, 00:06

Ja opieram się na relacjach znajomych, jeden ma S60 z 2006, i jak się coś posypie to chłopak płacze. Nie wiem może niektóre modele volvo, bądź te starsze mają znośne ceny części, jednak te z którymi się spotkałem były drogie w utrzymaniu, stąd ta opinia.
ens
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Auto: Audi TT 1.8T 259KM

15 Gru 2010, 00:29

JerzyB333 napisał(a):
jiGsaw napisał(a):Nie masz racji, bo Volvo jest znacznie lepsze od Forda, bądź co bądź mają mniej wspólnego jak Audi i Skoda chociażby. Po prostu smutno mi patrzeć na losy tej marki, które według mnie toczą się tak samo jak innej, nigdyś znamienitej - Saab.

co do saaba ok
ale co z volvem nie tak? :roll:
nowe modele prezentuja sie niezle, w srodku sa genialne(design), w modelach z seg D w gore(v70 nowe czy xc60 np.- mowie o autkach ktorymi jezdzilem, a nie czytalem tylko o nich, widzialem na parkingu pod marketem :lol: ) materialy porownywalne z markami premium niemieckimi, ceny nizsze, duch marki wyczuwalny. nie jest zle z ta marka :roll:
xc60 ma moj kolega- od zeszlego roku 60 tys- auto caly czas w trasie, swietny diesel swoja droga :wink:

Wszystko pięknie, ładnie. Nie wiem, czy wiesz, ale były czasy, że Volvo robiło chyba lepsze auta od BMW/MB na warunki skandynawskie... były czasy, że faktycznie Volvo było wzorem i wyznacznikiem trendów bezpieczeństwa. Były czasy, że Volvo nie miało auta FWD... teraz nie ma RWD, powiązania z Fordem też na dobre nie wyszły. Aczkolwiek kryzys nadszedł już wcześniej... zobaczymy jak Chinole sobie poradzą z tą marką. Aczkolwiek nie widzę już perspektyw aby wróciła do dawnej świetności sprzed połowy lat 90'.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Gru 2010, 08:20

"Szpece, którzy mówią, że to tylko Focus chyba nigdy nie siedzieli w Volvo."
identyczna płyta podłogowa i zawieszenie co w Focusie to raz a współdzielenie większości jednostek napędowych to dwa.
To po prostu przestylizowany Focus z lepszym wnętrzem i tyle.
IMO to i tak dobrze bo dzięki zawieszeniu z Focusa obecne S40/V50 prowadzi się przyjemnie i ma świetne francuskie HDI pod maską.
Akurat w przypadku tego modelu ta kooperacje wyszła moim zdaniem na dobre.
Większość części jest współzamienna z Focusem więc naprawdę nie są drogie a z dostępnością nie ma żadnych problemów, tak jak już przedmówcy pisali taniej jest kupić część ze znaczkiem Forda niż Volvo mimo, że są identyczne.
Szczególnie patrzac na poprzednika który jeździł po prostu źle i jednostki wysokoprężne mial delikatnie mówiąc malo ciekawe.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 15 Gru 2010, 08:28, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2010, 08:23

Jeśli chcesz taniej eksploatować to VOLVO, to tak jak radzi Jerzy, pytaj o części do Focusa :grin: Tak radzą ci,którzy w motoryzacji siedzą mocno.Wielu ludzi o tym nie wie i przepłaca.Co do jakości tego auta, nie ma się do czego przyczepić,nawet silnik wypada podobnie jak u konkurencji,podobna niezawodność itd.Patrząc na jakość wykonania Focusa i opinię o nim, to VOLVO nie ma się czego wstydzić a zwłaszcza wspólnych rozwiązań.Focus jest pierwszym modelem Forda tak dobrze wykonanym.Naturalnie stare VOLVO to inna bajka ale nie tylko VOLVO obniżyło loty(trwałość).Najważniejsze tylko by kupić auto serwisowane a przynajmniej fachowo obsługiwane(na bieżąco).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Gru 2010, 16:03

Dobrze wiem, że mają tą samą płytę i silniki, ale pozatym to zupełnie inne auta.
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

15 Gru 2010, 22:32

barney napisał(a):Dobrze wiem, że mają tą samą płytę i silniki, ale pozatym to zupełnie inne auta.

glownie we wnetrzu czuc roznice, szczegolnie jesli s/v jest po lifcie :wink: szczegolnie fotele sa odczuwalnie lepsze- wiem po s40 :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

30 Gru 2010, 23:04

Czy Volvo obniżyło jakość? Zainteresowanie nowym chociażby S60 jest u nas ogromne i nie dzieje się tak tylko z powodu nowego niebanalnego designu.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa