Volvo S60 - benzyna czy diesel? pomoc w wyborze

19 Gru 2010, 14:39

Witam.

Potrzebuje pomocy w wyborze auta. Mam dwa typy Alfa 166 lub Volvo S60, ale w tym temacie chciał bym skupić sie na Volvo.
Chciał bym wydać na S60 do 23 tys. zł. W grę wchodzą dwa silniki 2,4 diesel, lub 2,4 benzyna + LPG. Nie jeżdżę za dużo bo około 15 tys. rocznie, ale kupuje ten samochód z myślą o co najmniej 5-letniej eksploatacji, poruszać sie będę glównie w mieście, nie jestem szczególnym miłośnikiem diesla, ani przeciwnikiem LPG. Tu mam pytanie do was: Ktore rozwiązanie będzie dla mnie lepsze?? 2,4 D5 do 23tys, czy może 2,4B za 19tys. + założyenie dobrej instalacje LPG za około 4tys.??

Wiadomo jak to jest z dieslami: dobry diesel musi kosztować. Do tego dochodza problemy z turbina, wtryskami CR i kołem dwumasowym. Przy benzynce nie ma tego problemu, ale za to wzrasta spalanie.

Zauwazyłem że o volvo jest strasznie mało informacji w internecie, co innego Alfa o której wiem już na tyle duzo zeby spokojnie samemu szukać takiego auta, Wiec mam jeszcze pare pytan technicznych dotyczących S60.
1. Czy 2,4 B ma zwykłe koło zamachowe, czy dwumasowe?
2. Ile pali 2,4 D5 i 2,4B?
3. Czy S60 ma zawieszenie wielowahaczowe?? Jesli tak to jakiej firmy wahacze stosuje Volvo? Chciał bym zorientować się w cenach części i ich zamiennikow.
LukasVanElvis
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

19 Gru 2010, 16:12

Najniższe spalanie jakie osiągnąłem w S60 z silnikiem 2,4 D5 to 5,1l/100km, natomiast średnie spalanie wynosi jakieś 8l/100km.

Osobiście uważam, że lepiej kupić droższe Volvo z Dieslem, niż poszukiwać benzyniaka za 19 tys. zł...
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

19 Gru 2010, 21:15

Wypowie sie jeszcze ktoś?? ;)
LukasVanElvis
Nowicjusz

19 Gru 2010, 22:50

Mi Volvo V70 D5 średnio w większości po mieście paliło ok.7l.
Na dłuższej trasie(1000km) w większości na niemieckich autostradach przy prędkościach ok. 160 - 180km/h średnie spalanie wyszło 8l. Dane na temat spalania z komputera.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

19 Gru 2010, 23:00

To trzeba przyznać, ze silnik dość ekonomiczny. Alfa 166 na ten przykład w mieście łyka od 10l i w górę.
LukasVanElvis
Nowicjusz

20 Gru 2010, 10:09

Czytałeś - [link do autocentrum.pl wygasł] są tam opinie ludzi i o dieslach i o LPG.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...

21 Gru 2010, 23:16

Trochę poczytałem opini użytkowników S60'ki i coraz bardziej przekonuje się do diesla. Pytanie tylko, czy za 23tys. zł da rade kupić zadbane s60 ze zdrowym silnikiem D5?
LukasVanElvis
Nowicjusz

21 Gru 2010, 23:26

Myślę, że uda Ci się znaleźć dobry egzemplarz w takiej cenie.

Porządny przegląd w ASO bez wątpienia rozwieje większość wątpliwości co do stanu silnika.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

23 Gru 2010, 19:10

Oczywiscie ze diesel
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

30 Gru 2010, 23:59

Ja tez bym Ci proponował diesla, na pewno dynamiczniej i oszczędniej pojeździsz.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

01 Sty 2011, 16:56

Co do Diesla w Volvo, zna moze ktoś jego typowe bolączki??

Czym rózni sie 2,4 D5 (164KM) od 2,4 D (130KM)??
LukasVanElvis
Nowicjusz

01 Sty 2011, 17:00

Nie ma szans, żeby kupić S60 D5 do 23tys w stanie do jazdy.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

12 Sty 2011, 15:51

W benzynie jest sporo ofert. Z Dieslem może być problem, jednak nie jest to niemożliwe. W większości handlowcy podają przebieg około 180 tyś, ale możesz to spokojnie pomnożyć x2. Sam zastanawiam się nad zmianą auta właśnie na S60 z silnikiem diesla.
siarus
Nowicjusz

Miejscowość: ŁDZ

12 Sty 2011, 16:15

Ja sam mam bardzo złe doświadczenia z dieslem którego miałem od nowości i znam mnóstwo podobnych przypadków z różnymi markami.
Mi akurat przy 160 tys poszła turbinka pomimo że auto uzytkowane jak trzeba, przy 200 tys mocno dymił wię podejżewałem wtryski, u wielu znajomych dwumasowe koła, w nowszych filtry cząstek stałych, problemy z odpaleniem zimą pomimo że np auto przed mrozami przeszło przegląd i wszystko co trzeba zostało wymienione. Jak Ci coś padnie to na nic oszczędności miesięczne na paliwie bo wydasz kupę kasy na naprawę.
Jeśli już to polecam benzynę + LPG gdzie dodatkowo można sie spodziewać dużo niższego przebiegu.
Ogólnie co do Volvo to od 99 roku do 2010 właścicielem był Ford i wiele podzespołów jest z Forda. Osobiście bym sie mocno zastanowił czy kupić za sporo większe pieniądze niż Ford auto na podzespołach tegoz że Forda.
fiko7
Stały forumowicz

12 Sty 2011, 16:22

fiko7 napisał(a):Ja sam mam bardzo złe doświadczenia z dieslem którego miałem od nowości i znam mnóstwo podobnych przypadków z różnymi markami.
Mi akurat przy 160 tys poszła turbinka pomimo że auto uzytkowane jak trzeba, przy 200 tys mocno dymił wię podejżewałem wtryski, u wielu znajomych dwumasowe koła, w nowszych filtry cząstek stałych, problemy z odpaleniem zimą pomimo że np auto przed mrozami przeszło przegląd i wszystko co trzeba zostało wymienione. Jak Ci coś padnie to na nic oszczędności miesięczne na paliwie bo wydasz kupę kasy na naprawę.
Jeśli już to polecam benzynę + LPG gdzie dodatkowo można sie spodziewać dużo niższego przebiegu.
Ogólnie co do Volvo to od 99 roku do 2010 właścicielem był Ford i wiele podzespołów jest z Forda. Osobiście bym sie mocno zastanowił czy kupić za sporo większe pieniądze niż Ford auto na podzespołach tegoz że Forda.

w s80? :roll:
tylko w s40/v50 czuc wplyw forda
s80 ma plyte podlogowa konstrukcji volvo, podobnie jak wiekszosc silnikow
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ