Volvo S40 2,0D dymi i klekota jak jest zimny POMOCY

15 Mar 2010, 19:15

Witam, jestem posiadaczem Volvo S40 2,0 D z 2005r. Przebieg 108tys. Niestety pomimo dość niskiego przebiegu ostatnio przy odpalaniu na zimnym zaczął dymić i głośniej chodzić (klekotać). Jest tak przez jakąś chwilkę, później wszystko ustaje i chodzi bardzo ładnie.
Jeśli ktoś może mi w tej kwestii pomóc to bardzo Was proszę.
Nie wiem, czy mogę tak jeździć?
Czy wie ktoś co to może być. Dodam jeszcze, że komputer nie pokazuje żadnych błędów.
Jutro będzie autko badane na zimno, może wtedy coś się wyjaśni.
DarkGno
DarkGno
Nowicjusz

Miejscowość: Gniezno
  • 15 Mar 2010, 20:08

Witam Swiece żarowe grzeją?Od tego bym zacząl
    elektron1234

16 Mar 2010, 09:07

Tak świece grzeją. Znajomy mi mówił, że może być to wina oleju, ale wiem czy jest to możliwe. Tłumaczył mi, że jak jest zły olej to może się tak dziać. Ja jestem jakiś miesiąc po zmianie oleju w serwisie, czy możliwe, że tam wlali mi jakiś zły olej??
    DarkGno
    DarkGno
    Nowicjusz

16 Mar 2010, 09:17

kto sprawdzal te swiece czy grzeja Czy ten znajomy Czy jak patrzysz na kontrolke przy zapalaniu i sie swieci to myslisz ze grzeja Trzeba sprawdzic czy jest +12V na swiecach i swiece nie sugerowac sie kontrolka
    elektron1234

16 Mar 2010, 09:24

Sprawdzali mi wczoraj u znajomego mechanika, także tutaj mam pewność, że grzeją.

[ Dodano: Czw Mar 18, 2010 09:50 ]
    No to jestem już po sprawdzeniu na komputerze i okazało się, że dwa wtryski nie pracują poprawnie. Dają większą dawkę paliwa i silnik nie nadąża przepalać paliwa co powoduje dymienie z wydechu i głośniejszy rozruch.
    W między czasie wymieniłem filtr paliwa, co spowodowało leciutką poprawę, ale niestety konieczne w moim przypadku będzie wymiana wtrysków.
    I tutaj mam pytanie, czy wie ktoś ile kosztuje ich regeneracja, gdzie ją robią i czy warto zregenerować, czy lepiej kupić nowe?
    DarkGno
    DarkGno
    Nowicjusz

18 Mar 2010, 19:27

kolego,używane ok.1000zł ale odradzam(sam kupiłem części używane i zwracałem).nowe ok 600zł sztuka.regeneracja w granicy 250 za sztuke.ja osobiście nowe bym włożył.
    ryba1977
    ryba1977
    Aktywny

Miejscowość: poznań

19 Mar 2010, 12:05

ryba1977 napisał(a):kolego,używane ok.1000zł ale odradzam(sam kupiłem części używane i zwracałem).nowe ok 600zł sztuka.regeneracja w granicy 250 za sztuke.ja osobiście nowe bym włożył.

A masz może namiary na zakup nowych i używek, bo w serwisie powiedzieli mi 1450zł za sztukę, także o mało zawału nie dostałem. Za namiary będę dozgonnie wdzięczny
    DarkGno
    DarkGno
    Nowicjusz

19 Mar 2010, 20:21

kolego chwile trzeba poświęć i poszukaj na alegro(wpisz w wyszukiwarkę wtryskiwacze i szukasz lub regeneracja wtryskiwaczy.ja sprzęgła kompletnego z kołem dwumumasowym trzy dni szukałem i ryłem w necie,dzwoniłem po sklepach.najtaniej trafiłem tu-spróbuj 515 188 361 crazymarketing.oczywiście ten numer co podałem to nowe w poznaniu.a tak na marginesie to wiedz że na cześci samochodowe potrafią narzucić 200% marży .po trzech dniach dzwonienia i rozmowy z serwisami i sklepami coś mogę powiedzieć.(lub zadzwoń tu gniezno zapytaj i porównaj tam czasami tez mają konkurencyjne ceny 614255611).w używki bym się nie bawił. masz tu linka do regeneracji [link do oferty na Allegro wygasł] a być może wystarczy wymienić końcówki.powodzenia.
    ryba1977
    ryba1977
    Aktywny

Miejscowość: poznań

22 Mar 2010, 18:34

Przykra sprawa, myślicie że co mogło spowodować uszkodzenie wtrysków ?
    faldurf
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw