Volvo S40 2004r -światła mijania

01 Mar 2014, 15:04

Witam. Od 5 miesięcy jestem posiadaczem Volvo s40 2004 2.0D :)
Mam problem ze światłami mijania otóż: -świecą one słabiutko i na krótki odcinek tzn. ok 5m do przodu.
Jest to bardzo niebezpieczne, ponieważ nic kompletnie nie widać. Często na trasie kierowcy mrugają do mnie długimi bo być może myślą, że mam postojówki.
Nie chce dawać do mechaniczków w mieście bo kolejki są po kilka tyg a i za sprawdzenie skroi mnie dobrze z kasy.

Wiem jak się wyciąga lampę lecz nie wiem jakie powinny siedzieć tam żarniki (mam xenony).
Może są za małej mocy? czy samemu można je podnieść do góry czy tylko przez komputer?

Dziękuje za pomoc :piwo:
zeluspl1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2008
Auto: Volvo s40
Silnik: 2.0D
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Mar 2014, 15:59

Najpierw ustaw "regulację w aucie" na "0" i pokręc pokrętłem przy lampie.. Przed ścianą aby widzieć co się dzieje.. Na pewno jest takie pokrętło a nawet powinny byc dwa - gora/dół i lewo /prawo ..
S40
A o jakich mechaniczkach piszesz ?? Bo tu trzeba podjechać na stację diagnostyczna i nie będzie to kosztować więcej niz dwa browary..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

01 Mar 2014, 18:33

taka diagnostyka.. dziwne, że tego nie sprawdzili na pierwszej kontroli :evil:
Ostatnio próbowałem sam ustawić tzn. zobaczyć czy to coś da .. to po 1. jest ciężki dostęp na imbus od tyłu lampy a to chyba on odpowiada za wysokość strumienia światła? szukam gdzieś zdjęć gdzie i co się znajduje i ciężko z tym :oops:
Jeśli mi się nie uda jutro to skoczę w Poniedziałek na stacje diagnostyczną niech się bawią.
zeluspl1
Nowicjusz

02 Mar 2014, 11:47

zeluspl1 napisał(a):Jeśli mi się nie uda jutro to skoczę w Poniedziałek na stacje diagnostyczną niech się bawią.

Ja myślę, że tak będzie najlepiej :ok:
Sprawdz też jakie masz żarniki - temperatura barwowa ( np. od 4500K do 5000K - te są chyba najlepsze, bo dają białe światło ) oraz luminację ( np. 1500 lm - ta jest też chyba najlepsza ).
kolejna sprawa to czy masz sprawny mechanizm oczyszczania klosza - jak spryskiwacze reflektorów nie działają i reflektory są brudne, to będziesz oślepiał ndjeżdżających z naprzeciwka oraz sam będziesz miał słabą widoczność. Przy ksenonach czysty klosz to podstawa. I kolejna sprawa, czy masz sprawny system poziomowania.
Niestety - świała ksenonowe są naprawdę bardzo dobre, ale nie są proste i wymagają troszkę wiedzy od osoby z nich korzystającej. Czasami mała niewiedza o tych światłach może doprowadzić do niepotrzebnych kosztów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2014, 20:05

jak sprawdzic jakie mam zarniki w lampie?
Wymontowalem cala lampe przynioslem do domu, poniewaz ułamało mi się pokrętło do regulacji góra/dół (probuje to jakos posklejac :oops: ). Może jutro kupie jakis super klej i to coś da bo kropelka nie pomaga.

Wyjechałem dziś poza miasto i jest znaczna poprawa w widoczności :) troche lewa jest jeszcze za nisko ale i tak jest :ok:
zeluspl1
Nowicjusz

04 Mar 2014, 10:48

zeluspl1 napisał(a):jak sprawdzic jakie mam zarniki w lampie?

Na reflektorze musisz mieć napisany typ żarnika. Nie pamiętam, czy na samym paliniku pisze jaka jest temp. barwowa palnika. Generalnie powinno pisać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...
    Systemy zautomatyzowanej jazdy - bezpieczeństwo na drogach
    Kiedy myślimy o samochodach przyszłości, w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl koncepty o śmiałych liniach czy napędzie wodorowym. Tak naprawdę jednak najbliższą, ważną zmianą w motoryzacji będzie masowe pojawienie ...