Volvo s40, auto ściąga na dziurach

24 Lis 2009, 12:03

czy to normalne ze jadąc prostą drogą bez dziur auto prowadzi sie idealnie prosto ale jadąc tą samą droga z dziurami, łatami auto prowadzi sie bardzo nerwowo kierownica lata lewo, prawo i auto ściaga czy dziura w jezdni ma powodoważ to ze kierownica skręci w tą właśnie stronę, nie powinno być tak ze jak puszcze keirownice to auto powinno przez dziury jechać prosto jak po szynach? jak jade np drogą nieutwardzoną z dołkami to kierownica sie sama przechyla raz na lewo raz na prawo, zauważyłem ze bardziej kierownica skręca w prawo i auto ściąga na prawo ale tylko na dziurach, na równej drodze jedzie prosto
co to moze byc?

pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez piotrauto, 24 Lis 2009, 14:00, edytowano w sumie 1 raz
piotrauto
Stały forumowicz

• 24 Lis 2009, 13:15

Raczej masz bardzo dobre wspomaganie :mrgreen: ten mechanizm działa nie tylko na twoją korzyść ale i na korzyść wszystkiego innego co chce skręcić koiłem.
    psioter5

24 Lis 2009, 14:51

piotrauto wrócił... Tak to normalne, że na dziurawej drodze samochód nie jedzie prosto i to niezależnie czy ma bardzo mocne wspomaganie, mniej mocne, czy wcale go nie ma.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

24 Lis 2009, 17:58

cos chyba jest nie tak bo jak jade prostą i równą drogą to jest wszystko ok, a jak na drodze są łaty i dziury to auto mi ściąga na prawo i msuze skręcic kierownicą w lewo i zeby jechac prosto trzymam kierownice skręconą w lewo o ok 2cm
    na kostce brukowej takiej nie równej i kocich łbach to ściąganie jest bardzo mocne zawsze w prawo
    myslalem ze kierownica powinna byc mniej wrażliwa na dziury u mnie jak jade prosto tak za bardzo ona nie chce wracać do jazdy na wprost tylko lata lewo i prawo, ale przeważnie w prawo
    piotrauto
    Stały forumowicz

24 Lis 2009, 18:24

A luzów nie masz? Pomachaj kierownicą delikatnie lewo-prawo do poczucia oporu jakiegoś, może to? A może jakieś luzy w zawieszeniu?
    To na pewno nie jest normalne...
    Wiadomo, że autko inaczej się prowadzi na czystej drodze, inaczej na dziurach, ale nie tak, żeby trzeba było niemalże "kontrować" kierownicą, żeby do rowu nie wpaść...
    slukas
    Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

24 Lis 2009, 20:23

mechanik mówił ze są luzy na maglownicy i tulejach kierowniczych ale są minimalne i mozna spokojnie jezdzić
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
      Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...
      Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
      Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...

24 Lis 2009, 22:39

ja mam kilometrowe luzy ale mi nic nie ściąga :D
    psioter5

24 Lis 2009, 23:02

To ja nie wiem, ale to na pewno nie jest normalne... Ja nie mam luzów, ale czy dziury czy nie, nic mi nie ściąga, oczywiście większą "siłę" muszę włożyć przy trzymaniu kierownicy przy jeździe po dziurach, niż po równej nawierzchni, ale bez przesady..
    slukas
    Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

25 Lis 2009, 15:25

Jakie drogi taka jazda ;)
    Kingusia71
    Nowicjusz

Miejscowość: P-ń

25 Lis 2009, 16:24

slukas to raczej chodzi o ściąganie jak się puści fajere
    psioter5

25 Lis 2009, 19:19

przeciez jak trzymam kierownice to jedzie prosto ale na dziurach jak puszcze to auto leci na prawo i musze trzymać ją w lewo, zresztą jadąc przez dziury kierownica jest bardzo wrażliwa i lata lewo i w prawo tak powinno być?
    piotrauto
    Stały forumowicz