Volvo S40 czy BMW 3 - roczniki 2009-2010 co wybrac?

21 Kwi 2013, 07:34

Witam!

Planuje kupic "nowe" auto i rozwazam dwie kandydatury Volvo s40 lub BMW seri 3 ( po liftingu) . To na czym mi najbardziej zalezy to na bezawaryjnosci i w miare niedroga eksploatacja. Prosze doradzcie ktore auto byscie bardziej polecali? i jaki silnik byscie wybrali przy 20 tys. km na rok ? Diesel czy benzyna? Budzet jaki przeznaczyc chce na auto to maksimum 50. tys. zl.

Z gory dziekuje za pomoc,

Pozdrawiam,

Marcin
Marcyn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1984
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Audi

21 Kwi 2013, 08:01

Jak dla mnie to Volvo, najlepiej w silniku d5 2,4D 180KM, taki będzie ciężko znaleźć w kraju ale szukaj a znajdziesz. Ewentualnie w 2.0D 136KM, taki mam i jestem mega zadowolony. Za tą kasę znajdziesz ładne auto z 2009r. w pełnym, wyposażeniu, choć i 2010 też może się zdażyć. Co do eksploatacji to koszty nie odbiegają od marek niemieckich w zależności gdzie serwisujesz samochód, ASO wiadomo ceny wysokie ale mają różne promocje. Jest dość sporo niezależnych serwisów Volvo polecanych przez użytkowników tych samochodów. Marka jest co raz bardziej popularna więc nie ma problemu z częściami. Generalnie autka mało awryjne jeśli robisz wszystko na czas. Jeśli robisz w miesiącu jakąś dłuższą trasę to też nie masz się czego bać jeśli chodzi o filtr DPF.
Polecam markę. Nawet w standardzie otrzymasz wyposażenie za które u konkurencji będziesz musiał dopłacić.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Kwi 2013, 08:08

Ja osobiście rozważałbym tylko dwie kandydatury: BMW E91 320i,oraz Mercedes W204 180K,znam wyniki testów długodystansowych tych aut z tymi silnikami,dlatego.Nie pakuj się w Diesla jeśli chcesz spokojnie sypiać,średnie spalanie w granicach 8l jest do zaakceptowania,autka mają po ok.150 KM,starczy w zupełności.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Kwi 2013, 08:48

Wlasnie troche mnie te diesle martwia poczawszy od tych filtrow czastek stalych po turbiny itp. Moja jazda to glownie po miescie i raz na 2 miesiace w trasie okolo 500 km. W ciagu roku nie przekraczam tych 20 tys. i czy to ma sens brac diesla???

@phantomASA1 a orientujesz sie jak te silniki znosza dlugie trasy w ciagu jednego dnia np 900km ?? Bo 3-4 razy w roku pokonuje takie trasy.

p.s. a co myslicie o tych autach z automatyczna skrzynia biegow??
Marcyn
Nowicjusz

21 Kwi 2013, 09:23

Według mnie nie masz się co obawiać diesla, sam nim jeżdzę, trochę po mieście i trochę w trasach. Jazda z turbiną wiadomo trzeba trzymać się zasady by odpowiednio rozpoczynać jazdę i studzić turbinę po jeździe, nie jest to szczególnie uciążliwe i zajmuje około 1-2 minuty. Co do DPF to spokojnie wypalisz go na trasie i nie ma problemu, ASO zaleca wymiane filtra co 120tyś. km. ja mam teraz 180tyś., ostatnio sprawdzałem filtr i ciśnienia są bardzo dobre więc nie jest zapchany. Przy filtrze trzeba też uzupełniać płyn do wypalania ale to taż nie problem, rok temu była dolewka i jeszcze 2/3 jest w zbiorniku. Spalanie wychodzi mi na trasie 5l, w mieście 6,5l, średnio 6 litrów.
W tym budżecie możesz wychaczyć s40 w wersji r-design.
Z dieslem jest tak jak z każdym innym "jak dbasz tak masz"
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

21 Kwi 2013, 09:33

Te auta były ,nie jeżdżone,tylko katowane! ,miasto,długie trasy.Mercedes jest takiej jakości,że postanowiono go rozebrać na części,nie po 100 tyś km(jak inne auta),nie po 200 tyś km,tylko po pół milionie a i tego testujący nie byli pewni patrząc na jakość wykonania tego auta.Po 200 tyś km nie stwierdzono żadnych oznak zużycia wnętrza,auto prezentowało się tak,jakby dopiero wyjechało z fabryki.Musisz wiedzieć,że ja 190-tką przez 10 lat jeździłem 1900 km w jedną stronę(silnik gaźnikowy,95 KM),prułem średnio 140 km /h,i taki dystans dla silnika Mercedesa nie robił żadnego wrażenia,na mnie też.Jazdy Mercedesem o kilkadziesiąt lat młodszym nawet sobie nie wyobrażam,skoro starą ciarupą tak świetnie się jeździ.Bierz Mercedesa,ja bym tak zrobił.Spuentowano wyniki testu tak----Stara dobra jakość Mercedesa powróciła---Auto kupione było w salonie w 2007r.Po 200 tyś km testujący stwierdził---chyba to auto nareszcie się dotarło--- :D BMW też wypadło świetnie,ale postanowiono je rozebrać po dyst.100 tyś km.Ja kupiłbym Mercedesa bez żadnego zastanowienia,ale tylko z tym silnikiem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda6, debiut kolejnej wersji tego modelu
    Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Moskwie debiutuje kolejna wersja modelu Mazda6. To drugi przedstawiciel (po CX-5) nowej generacji samochodów Mazda, wykorzystujący pełen zakres TECHNOLOGII SKYACTIV oraz ...
    Nie daj się przekręcić
    Czy wiesz o tym, że kupując samochód sprowadzany z zagranicy, możesz żądać od sprzedawcy certyfikatu z ostatniej kontroli pojazdu wykonanej w kraju pochodzenia samochodu z informacją o jego przebiegu.

21 Kwi 2013, 12:19

Posyłam Ci parę linków obejżyj, porównaj, różne silniki i wersje wyposażenia
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Benzynek powyżej 2.0 jest dosyć mało na ploskim rynku.
Tutaj masz spis silników w S40:
http://www.motoryzacyjnie24.pl/spalanie_volvo_s40.html
[link do autocentrum.pl wygasł]
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

21 Kwi 2013, 12:42

Jeśli chodzi o VOLVO,to silnik 2.4 do przebiegu 150 tyś km jest bezawaryjny,po tym przebiegu można się spodziewać awarii typowych dla silników common-- rail,( udanych silników innych producentów)Silnik 2.0D też jest dobry.Silniki benzynowe wszystkie udane i polecane,prócz 1.6 oraz 1.8 MULTI(benz+ CNG) Jest to auto wysokiej jakości,naturalnie piękniejsze od Mercedesa,który bryłę ma typowo powściągliwą.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Kwi 2013, 13:57

Kolego nie bój się diesla ,ja osobiście jeżdżę tylko dieslami i nie mam z nimi żadnych problemów.Ostatnio ujeżdżam commonrail i są to super silniki,trzeba pamiętać tylko o porządnym paliwie i serwisowaniu o czasie. Przy laniu porządnego paliwa zrobisz na nim o wiele więcej niż wspomniane tu 150000 km.I to o wiele więcej.Pozdrawiam.
jarasgd
Początkujący

Prawo jazdy: 19 09 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: saab 9-3
Silnik: 1.9 tid
Typ: Sedan/Limuzyna

21 Kwi 2013, 14:40

Dokładnie tak jest jak pisze kolega wyżej, dobre paliwo, dobry olej sysytematycznie wymieniany i masz spokój. Rozrząd wymieniasz po 240tyś. km. Trzeba się tylko nauczyć obchodzenia z turbiną ale to nawet kobieta zrozumie. Nawet 2.0d(136KM) z 6 biegową skrzynią jest dynamiczny i oszczędny zarazem.
Najlepiej wsiądź i przejedź się, zobaczysz czy masz wystarczająco dużo miejsca.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

06 Maj 2013, 18:55

Wielkie dzieki koledzy za fachowe porady , ale ukierunkowuje sie jednak na silnik benzynowy glownie na koszta eksplotacji, ubezpieczen i kupna auta biorac pod uwage moje roczne kilometry gdzie przewiduje w okolicach 15 tys. maks 20 tys. Bardzo mocno rozlgadam sie za BMW w benzynie 2.0i od 2009 r. tak jak jeden z kolegow polecal ale prawie ich nie ma na sprzedaz, a co powiecie o jednostce 1.8 ?
[link do AutoScout24 wygasł]

znalazlem tez kilka ciekawych mercedesow, czy rzeczywiscie wszystkie czesci eksploatacyjne sa bardzo drogie ??

[link do oferty na Allegro wygasł]

Pozdrawiam!
Marcyn
Nowicjusz

08 Maj 2013, 22:01

Niestety benzyn Bmw 3 z 2009 prawie w ogole nie ma, wiec zaczolem rozgladac sie za dieslami, i znalazlem dwa auta ktore by mnie ewentualnie interesowaly co powiecie na to?

Uwazacie ze diesel z 2009 mogl zrobic tylko 160 tys km? czy to sa nieprawdziwe przebiegi ? i druga rzecz ktora mnie zastanawia czy z takim przebiegiem diesla warto kupowac czy odrazu beda czekac mnie drogie wymiany elemntow jak filtr czastek stalych ?

Pozdrawiam!
Marcyn
Nowicjusz

08 Maj 2013, 22:16

Marcyn napisał(a):Niestety benzyn Bmw 3 z 2009 prawie w ogole nie ma, wiec zaczolem rozgladac sie za dieslami, i znalazlem dwa auta ktore by mnie ewentualnie interesowaly co powiecie na to?

[link do AutoScout24 wygasł]? ... asrc=st|fs

[link do AutoScout24 wygasł]? ... asrc=st|fs

Uwazacie ze diesel z 2009 mogl zrobic tylko 160 tys km? czy to sa nieprawdziwe przebiegi ? i druga rzecz ktora mnie zastanawia czy z takim przebiegiem diesla warto kupowac czy odrazu beda czekac mnie drogie wymiany elemntow jak filtr czastek stalych ?

Pozdrawiam!

No pewnie że ktoś mógł... 40 tysięcy rocznie to nie tak mało... Z BMW Diesli bardzo Ci polecę 3.0d.

BMW to baaardzo dobre autko. Nie sądzę żeby te wymiany przyszły tak szybko. A 2.0d jak i 3.0d to prześwietne jednostki...

A czemu w sumie szukasz auta za granicą? Masz tam jakiś dobry kontakt? Przeoczyłem coś w temacie?
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

09 Maj 2013, 15:18

Mieszkam w Berlinie, auta szukam w Niemczech i Polsce :-)
Marcyn
Nowicjusz

12 Maj 2013, 00:14

Za te pieniądze możesz zapomnieć o zadbanym BMW 3 z 2009,10 roku. Generalnie wolałbym kupić auto z 2007 ,ale pewne. Jeżeli chodzi o Niemcy to Polecam salon BMW - Euler mieszczący się we Frankfurcie nad Menem. Sam tam kupiłem 4 lata temu używane e91 na gwarancji. Zrobiłem już autkiem 60 tys km.(w sumie 191 tys km) i kompletnie nic w nim nie robiłem. Pozdrawiam
Pendzelnp
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań - okolice ;)
Prawo jazdy: 10 10 2009
Auto: BMW E91